OD JEDNE INTERVENCIJE DO ISKRENOG PRIJATELjSTVA :: Semberija INFO ::

 

OD JEDNE INTERVENCIJE DO ISKRENOG PRIJATELjSTVA


Nisu se poznavali do prije dvije-tri godine, iako su živjeli i žive kao komšije u istom dijelu grada, a danas su ne samo dobre komšije, već nerazdvojni prijatelji. Miroslav Mića Vujanović i Nenad Jovanović Tigar, porodični su ljudi, a zajednička im je želja da pomognu onima kojima je pomoć potrebna, bez obzira ko je i gdje u pitanju. Vujanović je zaposlen u „Komunalcu“, a Jovanović u Civilnoj zaštiti Grada Bijeljina. Njihovo druženje i rađanje prijateljstva počelo je prilikom jedne intervencije, tačnije, trebalo je obaviti izvlačenje utopljenika iz Drine. Jovanović, s obzirom da je pripadnik CZ, pitao je komšiju Vujanovića da ide sa njim, a on je to bez pogovora uradio.

-Tigar me je pitao da mu pomognem, a ja sam bez dvoumljenja prihvatio. Od tog trenutka, pa evo već skoro tri godine, volontiram u Civilnoj zaštiti, s tim što moram istaći zahvalnost na razumijevanju, nadležnim u „Komunalcu“. Najljepši je osjećaj kad učinite dobro djelo, kad pomognete kolegama u izvršavanju zadataka, kad uspijete izmamiti osmjeh zadovoljstva na lice onih kojima je potrebna pomoć, da li je u pitanju liječenje, sanacija i izgradnja objekta, ili bilo koja druga vrsta pomoći“, kaže Vujanović, koji je u javnosti poznat ne samo kao humanitarac, već i kao ekolog, jer voli prirodu i želi da životna sredina bude lijepa za sve građane, pa samim tim nerijetko ukloni i divlje deponije.

Druženje Vujanovića i Jovanovića rezultatiralo je brojnim dobrim djelima, a pored toga, ono što posebno raduje je činjenica da prava prijateljstva i ljudskost ne odumiru. Rukovode se ubjeđenjem da se „dobro dobrim vraća“ i smatraju da je najveći uspjeh biti dobar i human čovjek. Oni su to su pokazali i odlaskom u Kostajnicu, nakon zemljotresa, kako bi pomogli ugroženom stanovništvu.

-Iz Bijeljine smo u Kostajnicu otišli sa još jednim kolegom iz CZ Grada Bijeljina i pet dana smo aktivno učestvovali u sanaciji štete. Bili smo na skoro svakom krovu gdje je trebalo intervenisati, a ono što mi je upečatljivo je činjenica, da je ravnopravno sa nama radio i sam direktor Republičke uprave CZ Milan Novitović. Naša misija u Kostajnici bila je uspješna, a povodom 1. marta, Dana CZ dobili smo Plaketu za hrabrost, koju nam je uručio direktor Republičke CZ“, kaže Nenad Jovanović Tigar.

On dodaje da sa kolegama iz Civilne zaštite i Mićom, koji je volonter, učestvuje u brojnim intervencijama, a među njima je i uništavanje neeksplodiranih ubojnih minsko-eksplozivnih sredstva. Ove zadatke izvršavaju u saradnji sa Republičkom CZ i Deminerskim timom iz Doboja.

-Nažalost, još uvijek imamo veliki broj neeksplodiranih ubojnih sredstava i ovim putem molimo naše građane da budu oprezni, da sve što primijete prijave Policijskoj upravi ili Civilnoj zaštiti“, naglašavaju Vujanović i Jovanović.

Smatraju da bezrezervnu posvećenost i humanost uvijek primijete oni koji to cijene i onda stupa na scenu i njihovo uvjerenje „da se dobro dobrim vraća“. Vujanović kaže da ga je prije nekoliko dana nazvao vlasnik firme HY-POWER FLEXOMATIC, Diko Cvjetinović i ponudio da im donira 2.500 konvertibilnih maraka.



-Zahvalili smo se i rekli da su nam od novca potrebnije profesionalne uniforme i Cvjetinović je odmah pitao gdje ih nabavljamo i da će on uplatiti taj novac. Rekli smo da kvalitetne uniforme imaju u prodavnici preduzeća TRB Slavena Ristića i to je odmah bilo riješeno. Otišli smo po uniforme, a onda smo naišli na još jedan lijep gest. Slaven Ristić je rekao da preuzmemo opreme za još 1.000 KM vrijednosti kao njegov poklon. Sa preuzetom opremom, uz zahvalnost Cvjetinoviću i Ristiću, otišli smo u zanatsku radnju Slađana Savića BIROTEHNIKA, kako bismo na opremu odštampali natpis Civilna zaštita. Na pitanje, koliko će to koštati, Savić je rekao, „za vas dvojicu ništa“. Bili smo zatečeni, ushićeni i srećni, jer još uvijek ima mnogo dobrih ljudi koji cijene trud i rad. Hvala im u naše ime, ali i u ime svih onih kojima pomažemo. Ono što moramo još istaći, kad govorimo o dobročiniteljima, je i autoperionica Aleksandra Dragutinovića, koji nam besplatno pere vozila i čamce nakon intervencija“, kažu Vujanović i Jovanović, koji su nakon razgovora krenuli na teren da bi sa kolegama pristupili uklanjanju neeksplodirane ubojne naprave.

Semberija info