Profi mont: Deset uspješnih godina :: Semberija INFO ::

 

Profi mont: Deset uspješnih godina


Pero Jović, diplomirani mašinski inžinjer, rođeni Ugljevičanin, prije dvadesetak godina pokrenuo je privatni biznis. Nakon dvanaest godina rada u TE ,,Ugljevik”, Jović je odlučio da otvori zanatsku radnju ,,Profi Mont”. S obzirom na to da nije mogao raditi, kako sam kaže, istovremeno u dvije firme, prije deset godina registrovao je porodično preduzeće ,,Profi Mont”. Ova uspješna mala firma već deset godina bavi se toplotnim i termoizolacijama na kotlovima i turbinama u termoelektranama i toplanama.



- Drugi segment našeg rada su krovopokrivački limarski radovi, od jednostavnijih do izuzetno komplikovanih. Prekrivali smo  industrijske hale, proizvodne pogone, stambene zgrade, čak i vjerske objekte. Bavimo se i izradom manjih bravarskih konstrukcija, garaža, pomoćnih objekata. Trenutno zapošljavamo četrnaest radnika. Nama su u ovom poslu neophodne zanatlije, izolateri, krojači, monteri izolacije, limari i bravari”. 


 
Jović kaže da mladih, iskusnih zanatlija navedenih profila nema dovoljno na tržištu rada. Većina njih je osnovnu obuku savladala radeći u njegovom preduzeću.

- U  protekle dvije godine izuzetno je teško obezbijediti radnu snagu. Dešava se i to da obučimo mlade radnike i oni nas nakon izvjesnog vremena napuste. Spreman sam povećavati plate, ali, radne snage definitivno nema na tržištu. Do sada nisam koristio kredite za izgradnju poslovnog objekta i za opremu. Nemam nikakvih hipoteka, a platu isplaćujemo prvog radnog dana u mjesecu. Pandemija virusa korona pogodila je i našu firmu. Uspostavili smo saradnju sa austrijskim partnerima i sve je odlično funkcionisalo do početka pandemije. Kada je trebalo da pošaljemo montere u Austriju, ispostavio se veliki problem oko obaveze boravka radnika u karantinu. Tada su i poslovni partneri izgubili volju za saradnjom, jer niko ne želi da montira ono što je neko drugi proizveo”.

Jović kaže da će nakon jednogodišnje pauze uskoro ponovo obnoviti saradnju sa austrijskim partnerima. U firmi radi i njegov devetnaestogodišnji sin, na poslovima montera.   

​                        
 
Humanost na djelu
 
Preduzeće ,,Profi Mont” iskazalo je veliku humanost, tako što su radnici ovog preduzeća nekoliko puta darovali krv devetnaestogodišnjem mladiću iz  Maleševaca, koji boluje od leukemije. Jović je, što je za pohvalu, za radnike i njihove porodice više puta organizovao, o svom trošku, izlete na Zlatibor, Guču, Jahorinu. Ovo preduzeće dobitnik je nekoliko društvenih priznanja, među kojima su i priznanja opštine Ugljevik.

Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević