Završni radovi na izgradnji nove Autobuske stanice u Bijeljini: Zašto je nova autobuska stanica objekat po evropskoj mjeri? :: Semberija INFO ::

 

Završni radovi na izgradnji nove Autobuske stanice u Bijeljini: Zašto je nova autobuska stanica objekat po evropskoj mjeri?


Radovi na izgradnji nove Autobuske stanice u Bijeljini nalaze se u završnoj fazi, preciznije, obavlja se posljednja trećina planiranih radova, kaže za ,,Semberske novine” Bojan Đurić, tehnički direktor u preduzeću ,,Buk promet”, koje gradi novu Autobusku stanicu.


 
Aneksom ugovora predviđeno je da se Autobuska stanica izgradi do posljednje sedmice jula ove godine. Investitor, Gradska uprava i Nadzorni odbor usaglasili su taj termin, jer je bilo nemoguće završiti ovaj objekat do posljednje sedmice marta ove godine, kako je bilo predviđeno. Dinamika radova je od početka poštovana, tako da na to nisu uticali ni aktuelna pandemija virusa korona, niti dobavljači.
 
Bojan Đurić kaže da su grubi građevinski radovi završeni, te da se trenutno postavlja termoizolacija na staničnom objektu.


 
- Spoljno uređenje je pri kraju i u narednoj sedmici očekujemo da će biti izvršeno i asfaltiranje. Na taj način bismo ušli u posljednju četvrtinu planiranih radova. Poštujemo planiranu dinamiku izvođenja radova, redovno prosljeđujemo izvještaje prema projektantu, nadzoru i investitoru. Saradnja u tom smislu je izvanredna i mogu da kažem da ovaj  projekat dobro napreduje. Ispoštovaćemo kvalitet koji je projektom i predviđen, kao i najnovije utvrđene rokove izgradnje Autobuske stanice”, kaže Đurić.


 
Govoreći o kapacitetu nove Autobuske stanice, Đurić kaže da je kapacitet veći nego što ga je imala stara Autobuska stanica, jer istovremeno na perone mogu ući tri autobusa.
 
- Zadovoljavajući je kapacitet i dolaznih i odlaznih perona, tako da deset autobusa istovremeno može biti u funkciji. Tu su i parkinzi sa strane, a obezbijeđen je i veći prostor za manipulaciju vozilima. Ovo će biti jedna moderna Autobuska stanica, na kojoj su ugrađeni i moderni građevinski materijali. Fasada je posljednji trend estetike i izvođenja. Imam oko petnaest godina iskustva kada je u pitanju izvođenje građevnskih radova, tako da do danas nisam vidio takve slojeve fasade. Objekat će biti termički dobro izolovan, te će i gubici toplotne energije biti minimalni. Grijanje i hlađenje objekta biće izvedeno na jedan savremen način. Imaćemo sve ono što se očekuje od objekta koji se gradi u ovom vremenu”.


 
Ulaz u novu Autobusku stanice predviđen je iz Ulice šabačkih đaka, dok je sa suprotne strane predviđen ulaz na parking za korisnike, odnosno putnike. Izlaz autobusa takođe je predviđen Ulicom šabačkih đaka ili Ulicom Živojina Mišića, zavisno u kom pravcu se autobusi usmjeravaju.

- U sklopu projekta izgradnje Autobuske stanice predviđena je i rekonstrukcija Ulice šabačkih đaka, tako da će nova Autobuska stanica nakon toga dobiti svoj pravi izgled i kapacitet. Riješiće se problem saobraćajnih gužvi u centru grada. S obzirom na to da se i grad ubrzano razvija, ovo je dobro rješenje za njegov budući razvoj. Predviđena su taksi stajališta, kao i autobusko stajalište za lokalni transport, sve ono što zahtijeva jedna savremena autobuska stanica koja se gradi po evropskim standardima.

Ukupno ugovoreni radovi koštaju 3,2 miliona KM, a ,,Buk promet” je tokom izgradnje Autobuske stanice imao na gradilištu angažovanih, ponekad sedamdesetak, u prosjeku trideset radnika, zavisno od faze izvođenja radova”, kaže za ,,Semberske novine’’ Bojan Đurić, tehnički direktor ,,Buk prometa”.

Semberske novine - Semberija info