Mentalna aritmetika u vrijeme skraćenog časa i onlajn nastave: Izoštravanje pažnje, bolja koncentracija i brzo reagovanje :: Semberija INFO ::

 

Mentalna aritmetika u vrijeme skraćenog časa i onlajn nastave: Izoštravanje pažnje, bolja koncentracija i brzo reagovanje


Mobilni telefoni, tableti i računari, ujedinjeni sa brzim internetom, donijeli su glavobolje roditeljima i učiteljima. Pad koncentracije i nizak stepen pažnje postali su neizostavni problemi skoro svakog djeteta, a samim tim i roditelja. Osim što u redovnim aktivnostima djece postoje poteškoće prilikom fokusiranja, to se sve više odražava i na školske obaveze i praćenje nastave. Na koji način savladati probleme u koncentraciji djece i kako postići dobre rezultate u uslovima kada školski čas traje kratko, jako je važno pitanje u ovom vremenu. 
 
Mentalna aritmetika postaje sve više popularna među djecom predškolskog i školskog uzrasta. Radi se o programu rada, koji izvorno potiče iz Japana, a na prostore naše zemlje se širi u posljednjih pet godina. Kao osnovno sredstvo u radu se koristi abakus ili soroban, naziv za specijalnu računaljku. Program mentalne aritmetike je dizajniran tako da se djeca bave abakusom, kao osnovim sredstvom rada, u prvih nekoliko mjeseci u cilju učenja ne samo jednostavnih računskih operacija nego i složenijih, pa nakon nekog vremena uz pomoć abakusa mogu da množe i da dijele bez problema.

- Prednost programa mentalne aritmetike jeste razvijanje obje moždane hemisfere, mozga u cjelosti, što utiče na dalje školovanje djece. U radu se koriste obje šake, čime se dobija taktilni doživljaj abakusa,  djeca vrlo lako nauče da vizuelizuju to što su naučili, potom razvijaju sposobnost mentalnog računanja. Mentalna aritmetika upravo i znači da sve što su uradili na abakusu jako brzo mogu da zamisle, što na kraju rezultira da im abakus više i ne treba. Poseban program rada za predškolsku djecu od tri do pet godina, nazvan Numikon, predstavlja specijalan didaktički sistem učenja brojeva i brojevnih nizova što je odlična priprema za školu’’, ističe Maša Vuković, nastavnik mentalne aritmetike u školi „Malac Genijalac“.

I pored činjenice da program mentalne aritmetike, koju praktikuju u školi „Malac Genijalac“, ne prati školski program redovnog osnovnog obrazovanja, rezultati rada su, ipak, vidljivi i značajni.
- Program mentalne aritmetike ne prati nastavni plan našeg obrazovnog sistema, ali razvija pun potencijal mozga kod predškolske i školske djece, uzrasta od četiri do 12 godina. Oslanjamo se na matematičke sposobnosti i koristimo matematiku kao sredstvo, ali ovaj sistem rada sa djecom razvija mentalne sposobnosti djece na mnogo više nivoa, produbljuje njihovu memoriju, pažnju i koncentraciju. Program mentalne aritmetike je u potpunosti posvećen izoštravanju pažnje i fokusiranju, brzini računanja i brzini reagovanja. Fokus je na određenu stvar, što doprinosi jačanju koncentracije. Koncentracija potrebna za obavljanje školskih zadataka je bolja, lakše i brže se pamte, samim tim djeca mogu da utroše manje vremena oko angažovanja za obavljanje školskih obaveza’’, ističe Maša Vuković.

Prema internim istraživanjima, koja su provedena u školi „Malac Genijalac“, došlo se do saznanja da je uspjeh i sam pristup školskim obavezama polaznika znatno drugačiji u odnosu na period prije pohađanja programa mentalne aritmetike. 
- Rezultati su bili odlični. Školarci su lakše savladavali gradivo, a pažnja je bila fokusirana na zadatke u okviru redovne školske nastave. Veliki pomak je uočen u odnosa na period kada se polaznici nisu bavili mentalnom aritmetikom’’, navodi Maša Vuković.
 
U uslovima kada školski čas traje kratko, te kada je i onlajn nastava postala očekivana pojava, najveći teret i odgovornost je, sigurno, na roditeljima. Neometana pažnja i jaka koncentracija postaje imperativ kod školske djece u trenutnim uslovima, izazvanim korona virusom. Djeca, koja su već prilagođena sistemu rada mentalne aritmetike odnosno oni koji su ovladali mentalnim sposobnostima, brže i lakše završavaju svoje zadatke u odnosu na one koji nisu.                             

Semberske novine - semberija info -T.Kojić