Jovo Nikolić, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih aforističara: Ekselencija satire :: Semberija INFO ::

 

Jovo Nikolić, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih aforističara: Ekselencija satire


Jovo Nikolić, nastavnik matematike i fizike u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Koraju jedan je od najboljih bosanskoherecgovačkih aforističara. Objavio je šest knjiga aforizama, kao što su: “Imitacija logike”, “Lančana reakcija”, “Otvoreni prelom”, “Zastava svih boja”, “Protesti moždane mase” i “Duh materije”.

Jovićevi aforizmi uvršeni su u više od četrdeset zbornika, antologija i leksikona aforizama. Nagrađivan je na brojnim konkursima i festivalima, a dobitnik je i nekoliko međunarodnih nagrada za aforizme, kao što su nagrada “ Vuk Gligorijević”, za najbolji aforizam na Satira festu u Beogradu,  nagrada “Radoje Domanović”, Udruženja književnika Srbije, nagrada “Ekselencija  satire”, kao i Međunarodne nagrade za aforizme “Nadži Naman” u Libanu. Njegovi aforizmi prevođeni su na više svjetskih jezika.



Nikolić kaže da aforizme piše neprekidno, te da ga u tome ne ometa ni aktuelna pandemija virusa korona.

“Aforizmi stalno naviru, od onog “Kako preživjeti do prvog, najčešće je pitanje koje se postavlja već drugog” ili “ Nivo slobode je toliko podignut, da je nedokučiv za one odozdo”. Naravno, ima i crnohumornih aforizama koji se tiču pandemije: “ Najsigurnija distance od svih pandemija: “dva metra bez geometra”.

Komentarišući aktuelnu  nastavu na daljinu, Jovo Nikolić je to ovako objasnio: “Vidio sam nastavnika koji drži predavanje u pidžami i đake koji ga prate ispod pokrivača”.

O korupciji koja je postala velika rak – rana društva, Nikolić ovako zbori: “ Sitiniš može da se opera i u veš mašini, za milione je potreban državni aparat”.

 Za kraj smo ostavili aktuelne migracije stanovništva: “ Veliš iz Bosne treba bježati. Bježi bolan!

Semberija info - Lj. Ljubojević