PORODIČNA FARMA BRAĆE KORAJKIĆ U JANjARIMA: I u poslu kao prava braća :: Semberija INFO ::

 

PORODIČNA FARMA BRAĆE KORAJKIĆ U JANjARIMA: I u poslu kao prava braća


U selu Janjari, nadomak Ugljevika, živi porodica Dedaga Korajkića. Ovaj vrijedni domaćin je sa bratom Mirsadom i njegovim sinov Kemalom počeo da se bavi stočarstvom. Oni na farmi imaju krave za mužu i priplod. Kako bi prehranio životinje, Dedaga Korajkić je morao da se bavi i proizvodnjom stočne hrane.



Kada je počeo rat, Dedaga je otišao u inostranstvo, ali nakon završetka rata, tačnije 2002. godine, vratio se u svoj kraj, kako bi, kako kaže, zajedno sa svojom i bratovom porodicom u Janjarima počeo život iz početka.

Braća Korajkići su 2007. godine odlučili da pokrenu mini farmu krava. U početku su u jednoj štali bile samo tri krave, koje su im služile za prodaju mlijeka i kako bi prehranili svoje porodice. Vremenom, broj krava se povećavao, te su morali napraviti još jednu štalu, pa sada njihova farma broji 30 grla, medđu kojima je najviše muznih krava. U staji imaju i bikova i mladih junica.



Na pitanje da li se može živjeti od ovog posla, Dedaga Korajkić je odgovorio da je ovaj posao jako težak, ali mora se raditi.

- Od ovog posla se može dobro živjeti, ali treba se mnogo raditi. Dosta truda mora se uložiti da ne bi ni jednoj kravi ništa falilo. Da radim sam ovaj posao, normalno da bi držao manje krava, ali, sreća je što posao obavljam zajedno sa bratom, pa je sve lakše“.

 Ono što muči sve nas, jeste odlazak mladih iz naše države, pa je već problem kako naći radnike za pomoć na imanju. To i Dedaga Korajkić potvrđuje. Kaže, da kada treba mlade radnike da urade neki posao, mora posao ugovarati tri ili četiri dana ranije kako bi bio siguran da će ispomoć obezbijediti.



- Cilj nam je da stimulišemo bratovog sina Kemala da ostane u Janjarima, zajedno sa nama. Uvjerili smo se da se ovdje i od ovog posla može živjeti. To nam je cilj i sa drugom omladinom koja je tu, u našem selu, ali oni, nažalost, čekaju prvu priliku da odu odavde,“ rezigniran je Korajkić.

Kada je riječ o pomoći opštine Ugljevik, Dedaga Korajkić je jako zadovoljan. Prošle godine opština Ugljevik je obezbijedila novčanu pomoć onima kojima je bila potrebna za prehranu stoke i za sjetvu poljoprivrednih kultura. 

Korajkić naglašava da je i ove godine opština Ugljevik obezbijedila regresirano gorivo za sve one koji su prijavili privatno poljoprivredno gazdinstvo, što mnogo olakšava život na selu i opstanak na ovim prostorima.
                                           
Semberija info - M.Camić