Cvjetno drveće koje oplemenjuje dvorišta i doline: Kad jorgovan zamiriše :: Semberija INFO ::

 

Cvjetno drveće koje oplemenjuje dvorišta i doline: Kad jorgovan zamiriše


Kišni i oblačni dani u Semberiji malo su usporili cvjetanje jorgovana, ali čim sunce izgrije i jorgovan će zamirisati. Ovo cvjetno, mirisno drvo nekada je krasilo mnoga dvorišta u našem okruženju, ali sada je jorgovan mnogo rjeđe vidjeti u semberskoj ravnici. Inače, ova ukrasna biljka cvjeta u nekoliko boja. Najčešće su cvjetovi jorgovana svijetlo ljubičasti, plavi, bijeli ili žuti. 

U Srbiji ima i, nadaleko poznata, Dolina jorgovana. Već sedam vijekova Dolina jorgovana i priobalje rijeke Ibar ispunjeno je zanosnim mirisom ovog cvijeća koje neprestano podsjeća na romantičnu priču o francuskoj princezi, kasnije srpskoj kraljici, Jeleni Anžujskoj.

Srpski kralj Uroš I Nemanjić želio je da, na poseban način, dočeka svoju buduću suprugu, pa je naredio da se prije njenog dolaska, duž nepristupačne doline Ibra, posadi prelijepo cvjetno drveće kako bi je predio podsjećao na njenu rodnu Provansu.





U dolini rijeke Ibra i Raške, od Kraljeva, pa na jug do ispod Novog Pazara, rođena je srpska srednjevjekovna država. Sure litice doline Ibra sakrili su veliki grozdasti cvjetovi ljubičaste boje, a taj stjenovit kraj postao je prilično pitom. Dolina jorgovana i njeni cvjetovi vijekovima opstaju, označavajući ljubav i poštovanje koje je narod gajio prema plemenitoj kraljici, čuvenoj po svojoj mudrosti i obrazovanju. U njenu čast početkom maja održava se i međunarodna manifestacija ,,Dani jorgovana” kada, osim Kraljeva, ožive i srednjevjekovni grad Maglič i manastir Žiča. Dolina jorgovana, u blizini Magliča, skriva neke od najljepših srpskih manastira, a Žiča, koju je podigao Stefan Prvovjenčani, gdje je i krunisan za prvog srpskog kralja, plijeni nadaleko svojom ljepotom.

Ako ste u prilici da posjetite ovaj kraj i ako vam Dolina jorgovana, sa svojim plavim i ljubičastim poljima, ne bude dovoljna, možete se popeti i u stari grad Maglič, ali se, u tom slučaju, morate spremiti za avanturu, jer je to moguće jedino je sa zapadne strane kroz krivudave puteve i litice.

​Semberija info - V. Zelenović