Priča iz 1989. godine: Matematika nije bauk :: Semberija INFO ::

 

Priča iz 1989. godine: Matematika nije bauk


Гордана Јовановић и Фљорина Нулеши
Uspjeh učenica škole ,,Radojka Lakić’’na regionalnom takmičenju. Gordana Jovanović osvojila svih 100 bodova u svojoj disciplini.
 
Ovih dana su učenici Osnovne škole ,,Radojka Lakić’’ zabilježili vrijedan uspjeh na regionalnom takmičenju. U ovom broju predstavićemo dvije simpatične djevojčice, koje će se 20. maja naći na republičkom takmičenju. To su Gordana Jovanović i Fljorina Nuleši.

Gordana Jovanović je na regionalnom takmičenju matematičara, održanom u Tuzli, od sto mogućih poena, osvojila sve i tako, u svojoj konkurenciji, osvojila prvo mjesto. Inače, Gordana matematiku najviše voli od kada zna za sebe. Ipak, prvu ljubav za ovu nauku razvila joj je njena nastavnica Dušanka Bjelica. Pored matematike, draga joj je i fizika, a pošto je odlična učenica voli i ostale predmete.

O tome nam sama Gordana priča:
- Matematika je moja prva ljubav i ostaću joj vjerna kroz čitav život. Namjeravam da se ozbiljnije bavim ovom naučnom disciplinom, pa ću moje buduće zanimanje vezati za informatiku. Ove godine imala sam, pored znanja, malo više sreće i osvojila sam prvo mjesto i na opštinskom, i na regionalnom takmičenju. I ranijih godina osvajala sam prva mjesta na opštinskom takmičenju. Uz dobar rad sve se može postići’’, veli Gordana.

Fljorina Nuleši je u ekipnoj konkurenciji sa drugaricama Senkom i Melihom Dukić osvojila, na regionalnom takmičenju, treće mjesto i to joj je omogućilo da se sa drugaricama nađe na republičkom. Istoriju je zavoljela preko svoje nastavnice i razrednice Dušanke Mehmedović. Sve predmete voli podjednako, ali istorija je nešto što joj je za srce priraslo.

- Najviše volim proučavati prošlost, posebno dobro pamtim datume. Ovo je nauka koja ima šta da ponudi i da zainteresuje učenika, pogotovo ako je još i nastavnik dobro predaje. Moja razrednica to odlično radi’’, kaže Fljorina.

Uz srdačne čestitke, poželimo ovim simpatičnim djevojčicama da zabilježe dobre rezultate i na republičkom takmičenju matematičara u Konjicu i istoričara u Bosanskom Petrovcu. Naše sagovornice, očigledno, imaju dobro znanje, ako ih još i sreća bude pratila, sigurno je da će i u narednim takmičenjima imati uspjeha.
                                                   
Tomislav Perić

Semberske novine, 15. maj 1989. godine