ŽELjKO GREBIĆ, NAČELNIK ODJELjENjA ZA PRIVREDU U GRADSKOJ UPRAVI BIJELjINA: Osnovni princip je sačuvati radna mjesta :: Semberija INFO ::

 

ŽELjKO GREBIĆ, NAČELNIK ODJELjENjA ZA PRIVREDU U GRADSKOJ UPRAVI BIJELjINA: Osnovni princip je sačuvati radna mjesta


Željko Grebić (35), diplomirani inženjer, master drumskog saobraćaja, rođen u Bijeljini, na posljednjoj sjednici Skupštine grada imenovan je za načelnika Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi Bijeljina.

Do sada je radio u nekoliko preduzeća, oko pet godina u „Jahorina autu“ i „Jahorina osiguranju“, potom je dobio posao u „Elektro – Bijeljini“. Oko deset mjeseci obavljao je funkciju v.d. generalnog direktora preduzeća „Grad“, da bi se nakon toga ponovo vratio u „Elektro – Bijeljinu“. Jedan je od najmlađih novoimenovanih načelnika u Gradskoj upravi, kaže da Grad Bijeljina i u uslovima pandemije virusa korona istrajava na očuvanju postojećih radnih mjesta, ističući da je, izuzme li se zdravstveni sektor, sektor privrede najviše pogođen aktuelnom pandemijom.

- Nije nikakva sreća, možda više djeluje kao utjeha, da se sve ovo dešava i na globalnom nivou. Kako sada stvari stoje, u privredi ćemo svi na kraju godine zbrajati minuse i „pobjednik“ će biti onaj koji ima najmanji minus u poslovanju. Rijetko ko će poslovati sa nekim plusom. Mi u Odjeljenju za privredu nemamo planirana sredstva za pomoć privrednim subjektima. Mnogi, obraćajući se za pomoć našem odjeljenju, očekuju konkretnu finansijsku pomoć. Mi više djelujemo kao tehnička podrška. Pomažemo oko registracije preduzeća, oko odjave djelatnosti, konkretno sada, oko oslobađanja od plaćanja komunalnih nadoknada u vrijeme pandemije virusa korona. Od prije nekoliko godina, a to je postala i zakonska obaveza, raspolažemo sredstvima za razvoj privrede, koja su naplaćena po osnovu koncesione nadoknade u prethodnoj godini. U ovom momentu 50 odsto naplaćenih sredstava pripada Odjeljenju za privredu, dok 50 odsto sredstava pripada Odjeljenju za stambeno – komunalnu djelatnost. Mi ćemo pokušati u narednom budžetu da taj odnos bude 70 :30 odsto u korist ovog odjeljenja, jer za to postoji i zakonska osnova. To je važno zbog ove, izuzetno teške poslovne godine, jer će sljedeća godina biti kudikamo teža. Tada će se itekako osjetiti sve posljedice ove poslovne godine“, kaže Grebić, ističući da i gradski budžet funkcioniše po principu preduzeća koje ubira prihode po više osnova, da bi kasnije pravično podijelilo ta sredstva onima kojima su najneophodnija.

- Naš princip je sačuvati postojeća radna mjesta i stvoriti neku novu vrijednost po osnovu rada. Mi smo već pokrenuli projekat podrške razvoju preduzetništva, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje RS – Filijalom Bijeljina. Grad Bijeljina će učestvovati sa 20.000 KM, a toliko će izdvojiti i Zavod za zapošljavanje RS. Raspisaćemo javni poziv za zanatske djelatnosti, tako da će osam zanatlija biti u prilici da dobiju po 5.000 KM na ime podrške razvoju preduzetništva. Zainteresovane zanatlije će imati i pripremu, u smislu izrade biznis plana i projekata. Nakon toga će biti izabrano osam najboljih biznis planova i projekata. Vjerujem da ćemo tu aktivnost provesti do kraja septembra“.

Grebić kaže da je u vrijeme pandemije virusa korona najviše ugrožen turističko – ugostiteljski i saobraćajno - transportni sektor, ali i sektor usluga, zanatije, frizeri, kozmetičari i brojni drugi.
- Gradska uprava, na početku pandemije, preduzela je određene korake, u smislu oslobađanja obaveza za zakupce ljetnjih bašta i kafića. Ukinute su komunalne takse za isticanje naziva i reklama. Učinićemo sve, a za septembar je najavljen i novi rebalans budžeta, da se obezbijedi konkretna pomoć za realni sektor od koga svi živimo. U Bijeljini je došlo, po prvi put, do sinergije lokalne i republičke vlasti i mi ćemo to pokušati maksimalno iskoristiti za dobrobit grada i građana. Planirali smo već radne sastanke sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, Stašom Košarcem, kao i sastanak sa Vjekoslavom Petričevićem, ministrom privrede i preduzetništva u Vladi RS. Radimo na zakazivanju tih sastanaka. Pokušaćemo da, kao drugi grad po veličini u RS, obezbijedimo pomoć za privredne subjekte čiji je cilj očuvanje radnih mjesta. Da bi se, po sistemu spojenih posuda, spriječio finansijski kolaps, primarno je održati privrednu aktivnost“. 

Grebić ističe da privreda sama neće moći prebroditi probleme koji su izazvani pandemijom, tako da će koordinisana aktivnost svih institucija, od lokalnog do entitetskog i državnog nivoa, biti neminovna.
- U Bijeljini se još uvijek održava privredna ravnoteža, zahvaljujući aktivnostima, prije svega, građevinskog sektora. U ekspanziji je sektor prodaje lijekova i medicinskih sredstava. Neki će u svemu ovome i profitirati. Privrednici u Bijeljini su pokazali nevjerovatnu vitalnost, jer su sačuvali postojeća radna mjesta“.      
                                         
Semberija info