Majka Tereza: Ona koja je služila najsiromašnijima među siromašnima :: Semberija INFO ::

 

Majka Tereza: Ona koja je služila najsiromašnijima među siromašnima


Milionima odbačenih, ostavljenih, zgaženih, bolesnih, umirućih, najsiromašnijima među siromašnima bila je kao majka i upravo su joj oni dali ime Majka Tereza, ime koje osim nje nije dobila nijedna žena 20. vijeka. Služeći im, postala je jedna od velikih ličnosti našeg vremena, vjerodostojan i neodoljiv simbol ljubavi prema bližnjem. 

Ljudi svih staleža i sa svih krajeva svijeta prepoznali su njenu nesebičnu ljubav, suosjećanje prema siromasima, divili se njenoj jednostavnosti, iskrenosti, radosti i miru kojima je zračila.

Majka Tereza rođena je 26. avgusta 1910. godine kao Agnes Gondža Bojadžio u Skoplju, a umrla 5. septembra 1997. godine u Kalkuti. Osnovala je vjersku zajednicu "Misionarke ljubavi" u indijskoj Kalkuti 1950. godine.  
Više od 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. "Misionarke ljubavi" od početne male zajednice vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5000 časnih sestara u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta. 

Od 1970. godine  međunarodno je prepoznata kao humanitarka i pomoćnica siromašnih i nemoćnih. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979. godine, te mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima se ističu najviše indijsko civilno odlikovanje "Bharat ratna“ iz 1980. godine za njen humanitarni rad, počasno državljanstvo SAD-a, nagrada Albert Švajcer i druge. Papa Ivan Pavle Drugi  proglasio je Majku Terezu blaženom  2003. godine, a 2016. godine papa Franjo ju je proglasio svetom.  

Majka Tereza je govorila: "Ne dozvolite da išta žalosno uđe u vas što bi moglo da bude razlog da zaboravite radost“. Bila je uvjerena da je smisao ljudskog života u davanju.

- Davanjem utjelovljujemo osnovnu ljudsku vrijednost- ljubav, govorila je Majka Tereza koja je svojim postupcima definisala pojam ljubavi. Prepoznavši ljude u nevolji, u njenoj duši, kako je sama rekla, javila se silna želja, ne da tuguje nad njihovom sudbinom, ne da ih sažalijeva, nego da im, bez obzira na opasnosti po vlastiti život, pomaže. 

Semberija info