U susret jubileju Semberskih novina, 40 godina postojanja i izlaženja: Suša kao elementarna nepogoda :: Semberija INFO ::

 

U susret jubileju Semberskih novina, 40 godina postojanja i izlaženja: Suša kao elementarna nepogoda


Sredinom avgusta 1988. godine Semberske novine su pisale o suši kao elementarnoj nepogodi. Dug sušni period, kakav se u ovom kraju skoro i ne pamti, prijeti da drastično smanji prinose šećerne repe, soje i povrtlarskih kultura  koje se ne navodnjavaju.
 
U posebno teškom stanju je kukuruz, koji je u Semberiji zasijan na više od 20.000 hektara. Na nekim parcelama neće ni biti berbe kukuruza. Ništa bolja situacija nije ni sa šećernom repom, sojom i drugim proljetnim usjevima, zabilježeno je u Semberskim novinama.

Odmor na Drini
Ukoliko je more skupo, Drina nije. O tome svjedoče i snimci kampera koje je načinio fotoreporter Goran Bobić na Drini. Te godine mnogi su potražili dašak svježine na ovoj rijeci, kako zbog visokih cijena na moru, tako i zbog ugođaja koje ova rijeka pruža.

Knjige u Bolnici
Bijeljinska biblioteka „Filip Višnjić“ trudi se da iznalaženjem novih oblika rada potvrdi opštepoznato pravilo - da je knjiga najbolji čovjekov drug. Naime, bolesnici hirurškog i ginekološkog odjeljenja u bijeljinskom Medicinskom centru u prilici su da ležanje u bolnici prekrate i učine lakšim uz knige koje se dostavljaju iz biblioteke.


 
Željko Bebek u Bijeljini
U okviru kulturnog ljeta, u Domu omladine gostovao je Željko Bebek, živa legenda jugoslovenskog roka. Bebek je, u razgovoru za Semberske, podsjetio da je sa ,,Bijelim dugmetom” u Bijeljini boravio 1975. godine, te da je u kasnijim turnejama Bijeljina svjesno zaobilažena, jer nije postojala adekvatna sala koja bi mogla okupiti više od hiljadu posjetilaca.
 
Telefoni u Balatunu
 U sklopu akcije uvođenja telefona u semberska domaćinstva, Mjesna zajednica Balatun je tokom 1988.  godine uspjela obezbijediti telefone za 90 domaćinstava. Tokom akcije ugrađeno je 12 kilometara podzemne i devet kilometara vazdušne mreže. Mještani su vršili iskop u vlastitoj režiji, a radnici Pošte su postavljali kablove. Cijena po jednom aparatu bila je fiksna i iznosila je 190 miliona starih dinara.
 
Funkcionerski krediti
Semberske početkom septembra 1988. godine pišu o bijeljinskoj vrućoj temi, raspodjeli funkcionerskih kredita, o kojima je u to vrijeme pisala i jugoslovenska štampa. Dijeljenje kredita, od 200 do 500 miliona starih dinara za privilegovane funkcionere, nespojivo je bilo i tada, kao što je i sada, sa važećim ili samo proklamovanim moralnim društvenim normama. Po principu, ko ima, daj mu još i više, funkcioneri koji su imali kuće, stanove i vikendice, dobijali su i funkcionerske kredite.

- Odavno je politika izdignuta iznad običnih ljudi, zakona i države, a političari pretvoreni u male bogove kojima se doskora nisu smjela postavljati ni najbezazlenija pitanja o tome šta i kako rade. Godinama su bili simbol poretka i za njih nisu važili ni zakon ni običaji”, zabilježeno je u Semberskim u septembru 1988. godine.
 
Sistem za navodnjavanje
U izrazito sušnoj godini, u bijeljinskoj ,,Agrosemberiji” planiraju da izgrade sistem za navodnjavanje oko 1.200 hektara zemljišta u Novom Selu. Cijena projekta iznosi oko 700 starih miliona dinara, a sredstva će biti obezbijeđena iz Fonda Federacija, iz udruženih sredstava Republike i bespovratnih sredstava.                    

Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević