JOVICA SIMIĆ IZ TOBUTA: VRSNI KOLEKCIONAR STARINA :: Semberija INFO ::

 

JOVICA SIMIĆ IZ TOBUTA: VRSNI KOLEKCIONAR STARINA


Jovica Simić iz Tobuta kolekcionar je starina, a sakupljanjem raznih starih predmeta, kaže, počeo je da se bavi prije 30-tak godina.

Simić je na porodičnom imanja u Tobutu i u kući napravio pravu riznicu prepunu starih predmeta koji nas vraćaju na stara vremena naših predaka, kada nije bilo savremenih mašina, alata, posuđa... On je jedan od rijetkih kolekcionara u našem kraju koji se mogu pohvaliti tolikim brojem sakupljenih vrijednih starina. Svaki predmet ima svoju priču, da li onu, koju pričaju Simići ili posjetilac ovog domaćinstva, koji starije je životne, kada vidi neki predmet, sjeti se svoje priče koja ga vrati u neko njegovo bivše vrijeme.

-U mojoj kolekciji su ćupovi raznih oblika i veličina, posuđe, fenjeri, preslice, pegle na ugalj, te brojni predmeti koje su naši stari koristili u domaćinstvu, poput starih kašika i posuda“, kaže 64-godišnji Jovica Simić, koji je po zanimanju vozač i pred penzijom.

U dvorištu Simićevih je  dosta starih predmeta, a najupadljiviji su brojni točkovi starih šinskih kola koji su dekorisani cvijećem i postavljeni na nekoliko mjesta.
 

Imanje djeluje kao etno - kuća u modernom ambijentu, a Jovica Simić kaže da je najljepši osjećaj kada se u domu okupe djeca i unučad.

-Starine skupljam dugo. To me uvijek privlačilo. Tako da se iz godine u godinu broj skupljenih stvari povećavao. Tu su, između ostalog, stari alati i poljoprivredne alatke  koje su korištene prije pojave savremene poljoprivredne mehanizacije“, rekao je Simić za „Semberske novine“.

Očevim stopama nastavio je i njegov sin Goran, koji voli starine, koje po potrebi restauira, naročito one koje su vrijedne i kako bi ih od propadanja zaštitio i kako bi imale duži vijek trajanja. U kolekciji Simićevih veliki je broj tzv. nateglica ili teglica, vrste bundeve iz sorte tikve, koje su se nekada prvenstveno koristile za izvlačenje rakije iz buradi. Ove bundeve su i sijane baš iz tog razloga. I dan-danas u pojedinim domaćinstvima, naročito u majevičkim selima, nateglice se koriste za izvlačenje rakije iz buradi.

-Postoje još domaćini koji u baštama siju ovu vrstu bundeve i nakon sušenja je čuvaju radi dekoracije i podsjećanja na neko vrijeme koje je iza nas“, objašnjava Goran Simić.

Među najstarijim predmetima u ovom domaćinstvu je i preslica stara više od 100 godina, a koja je i danas u odličnom stanju. Jovica Simić ističe da mu je od svih starina, ipak, najdraža stara rudarska lampa, poznatija kao karabitna lampa.
 

 
Njegov sin Goran najviše voli restauracije metala na poljoprivrednim alatima i mašinama, poput plugova.

-Živim u Bijeljini, ali jako volim da boravim u Tobutu. Planinsko područje, svjež vazduh i porodica na okupu. Kad sam tamo, onda dobijem i tu posebnu pozitivnu energiju za rad u dvorištu, na imanju...“, ističe Goran Simić.

-Starine su oštećeno lice istorije ili poneki ostaci istorije koji su sasvim slučajno izbjegli brodolom vremena…’’, rekao je engleski filozof Fransis Bekon.

Svim kasnijim generacijama koje dođu u dodir sa antikvitetima oni su vrijedni komadići koji upotpunjuju veliku slagalicu prošlosti ljudskog roda.

To „oštećeno liNjce“ približava se svom pravom izgledu sa svakom novom starinom koja se pronađe, a zbog čovjekove nepresušne želje da spozna sebe i ostavi nadolazećim generacijama uspomene na prošla vremena i živote, strast prema istraživanju i kolekcionarstvu sasvim sigurno kod mnogih ljudi nikada neće splasnuti.

Semberija info