POKLONIČKA PUTOVANjA - Sve je više mladih koji pohode svetinje :: Semberija INFO ::

 

POKLONIČKA PUTOVANjA - Sve je više mladih koji pohode svetinje


U posljednje vrijeme u Bijeljini je sve više oglasa o pokloničkim putovanjima. Oglasi su polijepljeni na većini prometnijih mjesta u gradu, ai u portama semberskih svetinja su obavještenja o pokloničkim putovanjima, kao što su posjete manastiru Lovnici, manastiru Dobrun, Soko Gradu... 



Inače, pravoslavni manastiri u Srpskoj svake godine privuku na hiljade vjernika iz cijelog svijeta, a sve više stanovnika Republike Srpske, pa i Semberije, odlazi na poklonička putovanja. Zanimljivo je da među putnicima koji pohode manastire ima mnogo i omladine koja put svetinja kreće iz vjerskih, obrazovnih, a, nažalost, i zdravstvenih razloga. Kako kažu, ništa ljepše nema, nego posjetiti neko sveto mjesto, pomoliti se i dušu napojiti mirom Božijim. Mnogi traže pomoć svetitelja i iscjeljenje svoje boli. 

Prema podacima Turističke organizacije Republike Srpske, vjerski turizam posljednjih godina je u ekspanziji. Imajući u vidu značajan broj pravoslavnih svetinja na području Semberije i Turistička organizacija iz Bijeljine veliku pažnju poklanja promociji vjerskog turizma. U Semberiji poklonici najčešće posjećuju manastir u Tavni, manastir ,,Svetog Vasilija Ostroškog'', te manastir ,,Svete Petke'', a odavde se često organizuju poklonička putovanja u, kako vjernici tvrde, ,,svetinju nad svetinjama'' - manastir ,,Svetog Vasilija'' u Crnoj Gori. 

Kako su sa pojavom virusa korona i mjere ograničenja pooštrene, mnogi vjernici nisu bili u prilici da krenu na pokloničko putovanje.

Semberija info - V. Zelenović