CVIJANKA RAKIĆ O NASILjU U PORODICI U VRIJEME KORONE :: Semberija INFO ::

 

CVIJANKA RAKIĆ O NASILjU U PORODICI U VRIJEME KORONE


Poznato je da su lično nezadovoljstvo i frustracija okidači za nasilje i stoga se u kriznim situacijama može desiti da dođe do eskalacije i većeg broja nasilnih ispada u porodicama koje su u tom pogledu inače rizične’’, ukazuje Cvijanka Rakić, psiholog u Centru za socijalni rad u Bijeljini.

S obzirom na kompleksnost cjelokupne situacije u kojoj smo se našli, vanredno stanje zbog širenja korona virusa, te brojne frustracije zbog mnoštva ograničenja i prilagođavanja izmijenjenom načinu svakodnevnog života, osjećaja nesigurnosti, neizvjesnosti, uznemirtenosti, bespomoćnosti, strahova na brojnim područjima života i rizičnih okolnosti koje su  iz svega proizilazile, osim zdravstvenog rizika jasno je da se potencijalno povećao i rizik za porodično nasilje.

-Zbog predloženih mjera ljudi su u protekla dva mjeseca ostajali kod kuće zbog vlastite i tuđe sigurnosti,  žrtve su bile prisiljene da budu u domaćinstvu i blizu nasilnika, te dodatno izožene nasilju. Svjesni toga, u Centru za socijalni rad  13. maja smo održali sastanak na temu ,,Analiza stanja u oblasti nasilja u porodici u vrijeme pandemije izazvane korona virusom“ na kom su pored radnika Centra za socijalni rad bili  predstavnici MUP-a, Gradske uprave i Fondacije ,,Lara“ u čijoj nadležnosti je Sigurna kuća. Razmijenjene su informacije o broju prijavljenih slučajeva, a ukazano je i na teškoće u postupanju u vrijeme vanrednog stanja. Kako su naveli iz Policijske stanice Bijeljina, do 13. maja zaprimili su 28 prijava u vezi kojih su sačinjena 23 izvještaja od koji su četiri kvalifikovana kao krivična djela, a za ostalih 19 poslat je izvještaj o preduzetim mjerama i čeka se odluka Tužilaštva’’, navodi Cvijanka Rakić.

Kako kaže, na osnovu izvještaja o broju prijava Policijskoj stanici i Centru za socijalni rad, u Bijeljini nije povećan broj slučajeva nasilja u porodici u odnosu na isti period prošle godine.

-Međuti, smatramo da je potreban oprez kad je u pitanju ova problematika, jer postoji mogućnost  da se žrtve nasilja nisu odlučivale na prijavljivanje  zbog uvjerenja da institucije  usljed vanrednog stanja neće biti u mogućnosti da reaguju ili je, pak, doživljaj ličnog nezadovoljstva manji jer se situacija epidemije ne povezuje sa ličnim neuspjehom’’, ističe Cvijanka Rakić, dodavši da su neki stručnjaci iz ove oblasti isticali da je ljubomora u odnosu, kao okidač nasilja, sigurno bila manje prisutna zbog nekretanja i stalnog zajedničkog boravka u domaćinstvu.
 
Dežurni socijalni radnik
 
-Dežurni socijalni radnik je sve vrijeme epidemije, i mimo redovnog radnog vremena Centra za socijalni rad, konstantno bio dostupan policijslim stanicama. Dežurni socijalni radnik je, kad su u pitanju slučajevi nasilja u porodici, u martu intervenisao tri puta, u aprilu šest puta, a u maju, odnosno do 13. maja, četiri puta’’, navodi Cvijanka Rakić, dodavši da je sve pozive uputila policija, te da su zajedno procjenjivali treba li zajedno sa policijom na teren izaći i socijalni radnik.
 
Blago povećan broj poziva na SOS telefon
 
U Fondaciji ,,Lara“ kažu da nije čudno da nije zabilježen veći broj poziva, jer je problem i u tome što su žrtve bile zatvorene u četiri zida sa svojim zlostavljačem 24 časa dnevno, te im je zbog toga bilo onemogućeno da zovu i traže pomoć.

Na sastanku održanom u Centru za socijalni rad predstavnica ,,Lare“ je rekla da je blago povećan broj poziva na SOS telefon, a govorila je i o stanju žrtava nasilja smještenih u sigurnu kuću. Tamo su trenutno smještene dvije ženske osobe i troje djece, od kojih je jedna beba od pet mjeseci. Kako je rečeno, u protekla dva mjeseca korespondenciju sa osobljem u sigurnoj kući obavljali su isključivo putem telefona. Za jednu od žrtava nasilja već prave izlaznu strategiju i plan je da iz sigurne kuće izađe do kraja maja. Druga žrtva je maloljetna majka (15) sa 5-mjesečnom bebom i za nju će biti teže pronaći izlaznu strategiju jer je maloljetna, a u porodici porijekla i najbližem okruženju nema osoba koje bi joj ubuduće bili podrška.
 
Zakon o zaštiti od nasilja u porodici RS
 
Dana 20. maja 2020. godine u Srpskoj počeo se primjenjivati novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Osnovni cilj ovog zakona je zaštita žrtava nasilja u porodici sprečavanjem nasilja u porodici kojim se krše ustavom i zakonom zagarantovana osnovna ljudska prava i slobode.

-Na sastanku održanom 13. maja 2020. godine u Centru za socijalni rad, na kom je tema bila ,,Analiza stanja u oblasti nasilja u porodici u vrijeme pandemije izazvane korona virusom“, a na kom su bili predstavnici Centra za socijalni rad, MUP-a, Gradske uprave grada Bijeljine i Fondacije ,,Lara“,  bilo je govora i o potrebi detaljne zajedničke analize novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, kao i u vezi sa protokolom  za koji je zadužena Radna grupa koju je formirao gradonačelnik Mićo Mićić, a koja aktivno radi na primjeni novog protokola o postupanju subjekata zaštite’’, kaže Cvijanka Rakić, psihologica u bijeljinskom Centru za socijalni rad.
Kako ističe, novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici Republike Srpske nudi neke nove mogućnosti.

-Novim zakonom žrtvi se obezbjeđuje hitna neophodna zaštita u vidu izricanja hitnih mjera zaštite, a od niza mogućnosti izdvajam da je žrtvi osigurana besplatna pravna pomoć, prisustvo osobe od povjerenja za žrtvu u policiji, sudu i ostalim institucijama, jasnije propisane hitne mjere koje se mogu izreći i prije početka krivičnog postupka, policija obavezno radi procjenu rizika, žrtva se mora odmah nakon obraćanja upoznati  sa svim pravima, ustanovama i organizacijama koje joj mogu biti od pomoći, a kao nasilnici mogu biti identifikovani i oni koji su u emotivnoj ili intimnoj vezi bez života pod zajedničkim krovom’’, ističe Cvijanka Rakić, koja navodi da prijedlog za podnošenje  hitne zaštitne mjere može podnijeti i Centar za socijani rad.
 
Semberija info (M.Rešidović)