SAMO ZAJEDNIČKIM SNAGAMA MOŽEMO DA SE IZBORIMO SA OVOM SITUACIJOM :: Semberija INFO ::

 

SAMO ZAJEDNIČKIM SNAGAMA MOŽEMO DA SE IZBORIMO SA OVOM SITUACIJOM


U Bijeljini je prvi slučaj virusa korona registrovan  19. marta  i Dom zdravlja je to spremno dočekao. Od samog početka pojave korone najvažnije je bilo da se održi disciplina građana i poštuju propisane mjere,  rekao je direktor bijeljinskog Doma zdravlja dr Duško Milovanović koji se zajedno sa zaposlenima ove zdravstvene ustanove svakodnevno nalazi na prvim linijama u borbi protiv pandemije korona virusa.
 
Zaposleni u Domu zdravlja Bijeljina svakako su među onima koji u ovim danima rade izuzetno važan i odgovoran posao. Korona virus stavio je i pred njih nove zadatke, kojima su se dobro prilagodili. Sve službe su stavljene u pripravnost i obučene za rad u vanrednoj situaciji.

-Prvo smo, prije pojave korona virusa na našem području, izvršili obuku zaposlenih. Kroz niz predavanja upoznali smo ih sa novim virusom, onoliko koliko smo do tada imali saznanja od relevantnih institucija. Poseban akcenat smo stavili na upotrebu lične zaštitne opreme i na mjere zaštite. U početku smo raspolagali sa nešto lične zaštitne opreme koja nam je ostala nakon poplave 2014. godine i dobro  nam je došla. Nakon toga reorganizovali smo rad svih službi Doma zdravlja i u prvi plan stavili Higijensko-epidemilošku službu. Naš prvi zadatak  bio je organizovanje kol centra čime smo omogućili višelinijsko javljanje, jer je bio veliki pritisak na Higijensko-epidemiološku službu vezano za novonastalu situaciju. Tada smo i iz drugih službi angažovali zdravstvene radnike, koji su prošli određenu obuku, da bi mogli odgovoriti zahtjevima u kol centru. Svi su dobili jasne smjernice koje savjete i uputstva da daju i to funkcioniše 24 časa svakodnevno, do današnjeg dana, ističe dr Duško Milovanović.

Kad je riječ o zaštitnoj opremi, kaže imaju je dovoljno.

-Ima dovoljno zaštitne opreme. Prvih nekoliko dana imali smo ograničene količine zaštitne opreme ( preostalo nam nakon poplave 2014.), ali smo je racionalno koristili i nijednog momenta nije bilo nedostatka Vremenom se stanje značajno popravilo, dobijali smo i doniacije, a i ličnim sredstvima smo neke manje koičine nabavili. Brzo su  reaogavali  Institut za javno zdravstvo i Fond zdravstvenog osiguranja RS , tako da imamo dovoljne količine da zaštitimo naše ljude, a i naše sugrađane koji dolaze u naše objekte, navodi Milovanović.
 
Rad prilagođen trenutnim okolnostima
 
Dom zdravlja je  svoj rad prilagodio trenutnim okolnostima. Činili su i čine sve kako bi spriječili širenje virusa kod većeg broja građana, da zaštite starije osobe i rizične kategorije pacijenata, kao i da onemoguće širenje virusa među zdravstvenim radnicima, jer bi se time ugrozilo pružanje zdravstvenih usluga. Zbog svega toga rad su organizovali na drugačiji način.

-U službama, prije svega u Porodičnoj medicini, odlučili smo da primamo samo hitne slučajeve, te da obezbijedimo terapiju za pacijente oboljele od hroničnih bolesti. Akcenat smo stavili na rješavanje akutnih respiratornih infekcija sa ili bez sumnje na korona virus. Organizovali smo posebno izolaciju u kojoj smo organizovali tzv. kovid ambulantu u kojoj su pregledani svi pacijenti sa sumnjom na infekciju korona virusom ili na akutnu respiratornu infekciju. U nju pacijente upućuje medicinsko osoblje koje obavlja trijažu na ulazu u sve objekte Doma zdravlja. Ljudstvo u kovid ambulanti koristi zaštitnu opremu i sve ono što struka nalaže i ta ambulanta radi svakim danom od sedam do 20 časova. Od 20 časova do sedam ujutro takve pacijente preuzima Služba hitne pomoći, pa smo zato i u Hitnoj uradili manju reorganizaciju obezbijedivši prostoriju za izolaciju, pojašnjava Milovanović.

Iako najviše napora ide u borbi protiv korone, Milovanović napominje da je Dom zdravlja i dalje na usluzi građanima kod njihovih redovnih potreba. Pacijentima koji se javljaju telefonom daju savjete i rješavaju administrativna pitanja, a u ambulantama pružaju usluge onim pacijentima kojima je neophodna.

-U uslovima u kojima se trenutno nalazimo svi naši zaposleni svoj posao obavljaju savjesno, odgovorno i korektno. Uz predan rad uspijevamo da se izborimo sa svim poteškoćama, kaže Milovanović koji dodaje da su obim djelovanja proširili  u Centru za mentalno zdravlje gdje su ustanovili novu liniju putem koje naši sugrađani mogu dobiti psiho-socijalnu pomoć i podršku.

Poštujući preporuke Instituta za javno zdravlje, nastavili su i sa redovnom imunizacijom.

-Imunizaciju svo ovo vrijeme nismo prekidali, ističe Duško Milovanović.
 
Zdravstveni nadzor u karantinima
 
-Od relevantnih institucija dobili smo uputstva da organizujemo medicinsko obezbjeđenje u karantinima koji su osnovani. Dva karantina su republičkog nivoa, jedan je na graničnom prelazu Rača, drugi je u Domu učenika u Bijeljini. Treći karantin je pod ingerencijom Grdaske uprave grada Bijeljine, lokalnog je karaktera, a smješten je u Osnovnoj školi ,,Vuk Karadžić“. Na graničnom prelazu Rača obezbijedili smo stalni medicinski nadzor. Taj granični prelaz je regionalnog tipa tako da su nam se tu pridružili i domovi zdravlja Ugljevika i Lopara- u desetodnevnom turnusu oni su bili po jedan dan, mi ostalo. Medicinsko osoblje Doma zdravlja Zvornik  bilo je  s nama na graničnom prelazu Rača dok nije osnovan karantin na graničnom prelazu Karakaj, navodi direktor bijeljinskog Doma zdravlja Duško Milovanović. Kako pojašnjava, u Domu učenika organizovali su  karantin za osobe koje su pozitivne na korona virus, ali nemaju tegoba, a tamo ostaju pod nadzorom 14 dana. Ukoliko se desi da se jave simptomi oboljenja od korona virusa, prelaze u bolnički karantin gdje se nastavlja liječenje.

U lokalnom karantinu u školi ,,Vuk Karadžić“  smještaju se sve osobe koje dolaze iz graničnog karantina u Rači,  a pored njih tu smještaju i osobe koje ne poštuju mjere kućnog karantina, odnosno one koje Komunalna policija ne pronađe na adresi stanovanja, te ih upućuje u ovaj lokalni karantin.

-Bijeljina je potencijalno bila rizično područje s obzirom na blizinu granice i dva vrlo opterećena i frekventna granična prelaza, Rača i Pavlovića most. Jako je veliki broj ulazaka bio i veliki rizik da Bijeljina postane jedno od žarišta.  Međutim, treba istaći, zahvaljujući blagovremeno preduzetim mjerama, kao i izraženoj samodisciplini naših građana, ( a i realna ocjena je da su građani poštovali propisane mjere) to je nešto što je značajno doprinijelo da imamo ovakve rezultate. Sad, srećom, možemo konstatovati da je danas situacija stabilna i da se možemo nadati postepenom popuštanju svih ovih mjera.  Naravno, zavisimo i od odluka Republičkog štaba za vanredne situacije RS, ali svakako da postoje i određene specifičnosti ovog područja koje mi razmatramo svakodnevno na sjednicama Gradskog štaba za vanredne situacije. Na sjednicama Gradskog štaba raspravlja se o svemu što je aktuelno, dogovaraju se i planiraju određene mjere.  Imajući u vidu da je situacija stabilna, logično bi bilo očekivati da se u narednom periodu počne postepeno normalizovati stanje, pojašnjava Milovanović.

Smatra da su uvedene mjere pokazale dobre rezultate, te da je važno da se one i dalje poštuju. Zato je poručio građanima da se strpe još malo i da ostanu u svojim domovima.
 
Saradnja u borbi protiv korona virusa
 
-U proteklom periodu ostvarili  smo izvanrednu saradnju i koordinaciju svih institucija i subjekata  uključenih u ovu problematiku, a to su, prije svega na lokalnom nivou, naša Gradska uprava, Civilna zaštita, Policijska uprava, naše inspekcije i Komunalna policija. S druge strane, kad su u pitanju institucije republičkog nivoa, svakako treba istaći odličnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Institutom za javno zdravstvo, Republičkom inspekcijom i Republičkom upravom civilne zaštite, naglašava direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović.

Semberija info