Vaskrs u Semberiji: Zdravlje je na prvom mjestu :: Semberija INFO ::

 

Vaskrs u Semberiji: Zdravlje je na prvom mjestu


Najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrs, ove godine u Semberiji se proslavlja u neobičnim okolnostima, izazvanim epidemijom virusa korona. Fizička distanca, maske na licu, zaštitne rukavice, sve će to u velikoj mjeri umanjiti radost tradicionalnog porodičnog okupljanja oko prazničnog ručka, nezaobilaznih takmičenja za najljepše oslikano i najtvrđe vaskršnje jaje.



Ipak, svako će se snalaziti na svoj način. Djeca neće biti uskraćena za šarena vaskršnja jaja, za osmijeh i ljubav najbližih, roditelja, baka i djedova, kaže Vlado Cvjetković iz Potpeća kod Tuzle, sada stanovnik Bijeljine. Sa suprugom Nevenkom, kćerkama Aleksandrom, Slavicom i Milicom, i njihovim porodicama, ove godine će dočekati Vaskrs na pomalo neobičan način, uz obaveznu socijalnu distancu. 

 


„Radost Vaskrsa neće izostati ni ove godine. Poštujemo propise, nosimo zaštitne maske, pazimo na tu fizičku distancu. Puno smo poodično vezani, ali, dogovorili smo se da se ove godine malo distanciramo, da bi nam svima savjest bila mirna i da ostanemo zdravi. Za sve drugo biće vremena. Imamo tri kćerke, koje su već udate. Od njih imamo petoricu unuka, dječaka. Već četiri godine bavimo se izradom ukrasnih predmeta od papira. Najstarija kćerka Aleksandra, koja je završila Pedagoški fakultet, nezaposlena, na internetu je vidjela kako se to radi. U početku smo mislili da je nemoguće izrađivati sve te neobične predmete od papira.

Vlado Cvjetković

Po zanimanju sam stolar. Uključio sam se oko izrade dijelova od lesonita. Poenta je u izradi štapića kojima se pletu i izrađuju zamišljeni predmeti. Kada to savladaš, onda je zanat u rukama. Svaki štapić mora biti identične debljine i savitljivosti, jer se jedan u drugi ubacuje, stvara se niz. Od kvaliteta štapića zavisi kvalitet držača za boce, korpe, neobičnih maketa drvenih kola, tacni, korpica i svega onoga što smo do sada izrađivali. Koristimo dnevne novine, kao sirovinu, jer nemaju sjaj i štapići se mogu dobro pokrivati akrilnim bojama“, priča Vlado Cvjetković.


​Nevenka Cvjetković

Što se tiče izrade ukrasnih predmeta, on kaže da je njihova porodična „umjetnička radionica“ osmislila Božićni, Vaskršnji i Osmomartovski program izrade ukrasnih predmeta.

„Puno toga poklonimo, jer naši prijatelji znaju da mi to radimo. Zimi trošimo vrijeme na izradu ovih ukrasa. Pletemo, motamo, smišljamo nove predmete i modele. Uživamo u ovom poslu i osmišljavanju novih kreacija“, kaže Vlado Cvjetković.

Semberija info - Lj. Ljubojević