Infektolog dr Aleksandra Radojčić: Treba da budemo odgovorniji prema sebi i prema drugima :: Semberija INFO ::

 

Infektolog dr Aleksandra Radojčić: Treba da budemo odgovorniji prema sebi i prema drugima


Iako je epidemiološka situacija u Bijeljini stabilna, to ne znači da treba da se opustimo. Do danas, 16. aprila, imali smo potvrđenih 11 osoba pozitivnih na virus korona, šest se oporavilo, dvije osobe su preminule, a tri su još uvijek pozitivne. Testiranja se odvijaju po utvrđenim protokolima, a nemamo novoregistrovanih KOVID 19. 

Infektolog JZU Bolnica “Sveti Vračevi”, dr Aleksandra Radojčić naglašava da je neophodno da se pridržavamo savjeta ljekara i da poštujemo preporuke institucija.

- Zašto da se izlažemo riziku, kad to zaista ne moramo. Preporuke ne znače da 24 sata moramo biti zatvoreni, nego da ne izlazimo bez potrebe, a kada izlazimo, potrebno je da se zaštitimo maskom i rukavicama. Pranje ruku, umivanje, odnosno, pojačana lična higijena, štiti ne samo nas lično, već i druge ljude, jer možete biti zdravi, a kliconoša, čime možete zaraziti starije ljude sa komorbiditetima”, pojašnjava dr Radojčić.

Šta je najbolji sistem zaštite od virusa korona?

- Izolacija je najadekvatniji sistem zaštite od virusa korona, jer postoji veliki broj zdravih kliconoša koji bi mogli da prenesu zarazu. Savjet Svjetske zdravstvene organizacije je da možete da se zaštitite od svih respiratornih virusa pranjem ruku, izbjegavanjem ljudi koji kašlju i kijaju i svjesnim naporom da ne dodirujete oči, nos i usta. Takođe, potrebno je izbjegavati masovna okupljanja i boravak u prostoru gdje se nalazi veliki broj osoba. Medicinski radnici zagovaraju da je pranje ruku uvijek bolja opcija nego dezinfekcija, jer pranjem vi spirate virus sa vaše kože. Dezinfekcijom gelovima vi pokušavate da ubijete virus koji je već na vašim rukama, zato savjetujemo da redovno koristite sapun i vodu. Jednostavno, samoizolacija, socijalna distanca i ostanak kod kuće su apsolutno neophodna sredstva u borbi protiv virusa korona.

Kad je korona virus najopasniji?

Najopasniji je 48 sati pred kraj inkubacionog perioda i na početku pojave simptoma, jer oboljeli ne mora da ima indikacije Kovid 19, a može lako da zarazi druge. Inkubacija je period između dolaska u kontakt sa virusom do momenta ispoljavanja infekcije. Kod ove infekcije, čovjek je najopasniji pred kraj inkubacionog perioda i na početku, jer tada ne ispoljava nikakve simptome, ali može da zarazi druge. Postoji mogućnost da osoba koja je rezervoar nije pokazivala nikakve znakove i simptome infekcije, a osjećala se dobro i zdravo. Mogla je da bude ili u inkubacionom periodu, ali je mogla da ima potpuno asimptomaski oblik infekcije. To možemo da posmatramo sa dva aspekta, jedan je da tu osobu posmatramo kao potencijalni rezervoar infekcije, koja nije svjesna da u sebi nosi virus i oko sebe nesmetano širi infekciju. Sa druge strane, dobro je znati da su mnoge osobe kroz taj asimptomatski efekat stekle imunitet i polako grade naš kolektivni imunitet. 

S obzirom da je korona virus globalni problem i nepoznanica, kako je najbolje da se ponašamo?

Za ovu bolest trenutno ne postoji lijek i jedino što možemo da uradimo je da se udaljimo jedni od drugih na bezbednu razdaljinu. Poštovanje mjere socijalnog distanciranja, sa teoretskog aspekta i isteka inkubacionog perioda, imali bismo odlične rezultate. Neophodno je da shvatimo da socijalno distanciranje nije emotivno distanciranje, već ulaganje u zdravlje naših građana i sticanje uslova da iz ovog teškog perioda izađemo sa što manje posljedica.

Kako se prenosi infekcija?

Put prenošenja virusa je direktan kontakt, kapljični put i putem diranja svježe zaraženih predmeta. Upravo zbog toga svakodnevno apelujemo da je socijalna distanca neophodna, kao i pojačana lična higijena, gdje se najviše potencira na pranju ruku koje treba da traje najmanje 20 sekundi.

Kakvi su simptomi infekcije i šta učiniti ukoliko se uoče simptomi?

Korona virus ima simptome slične drugim resporatornim bolestima, a to su kašalj, otežano disanje, kratak dah, te povišena tjelesna temperatura. U težim slučajevima zaraze korona virusom, može doći do teškog akutnog respiratornog sindroma i upale pluća. Dakle, u slučaju da imate povišenu temperaturu i kašalj ili otežano disanje, ili ste bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem oboljenja od korona virusa u periodu od 14 dana prije pojave simptoma, potrebno je da se prije dolaska u zdravstvenu ustanovu,telefonskim putem najavite svom porodičnom doktoru. To je protokol po kom se radi, a nakon procjene porodičnog doktora, uključuje se epidemiolog koji, na osnovu izražene sumnje u infekciju virusom korona, u dalji tok uključuje infektologa koji će na osnovu simptomatologije testirati osobu. Analiza rezultata obavlja se za sada u Institutu za javno zdravstvo RS u Banja Luci, a rezultat dobijamo najduže u roku od 72 sata.

Ukoliko je osoba pozitivna na virus korona, šta potom slijedi?

Do dolaska rezultata, osoba se nalazi u bolničkom karantinu, a ukoliko je rezultat pozitivan, slijedi postupanje po protokolu liječenja koji je usaglašen sa preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Kada ćemo znati da je epidemija gotova? 

Vjerujem da će se epidemija korona virusa gasiti postepeno kako je i počela. Virus korona će se i dalje širiti na ovim prostorima, vjerovatno mnogo manje tokom ljeta, ali će ostati da živi u populaciji. Nama je od velike pomoći jače UV zračenje koje će djelovati na virus i nećemo mu dati šansu da pretjerano mutira tražeći nove domaćine. Najveći problem kod virusa korona je mutacija, jer svakim prolaskom kroz domaćina on djelimično mutira. To je razlog što je veoma teško naći adekvatnu terapiju za njega, odnosno napraviti vakcinu. U svakom slučaju, ovaj virus ne bi trebalo da podcjenjujemo ni kada sve prođe jer je jedan veoma dobar podsjetnik da nismo shvatali koliku slobodu smo imali, koliko mogućnosti, kako smo bezbrižno putovali. Svima nam to sada nedostaje, a da bismo to mogli ponovo, potrebno je da budemo strpljivi i disciplinovani.

​Semberske novine - Semberija info - O. Stjepanović