PLAŠIM SE GLADI VIŠE NEGO KORONE :: Semberija INFO ::

 

PLAŠIM SE GLADI VIŠE NEGO KORONE


Većina građana Bijeljine, uprkos činjenici da u apotekama još uvijek ne mogu nabaviti zaštitne maske za lice, u potpunosti se pridržava naredbi Kriznog štaba i uputstava zdravstvenih radnika, kada je u pitanju zaštita od virusa korona. Na ulici je neznatan broj šetača, većina ljudi je u stanovima i kućama, gotovo svi nose maske i rukavice.

Na naše pitanje, kako su organizovali život „pod maskama“ i kako funkcionišu u svakodnevnom životu, većina odgovara – onako kako možemo i moramo. Bijeljinci kažu da se zbog  ličnog i zajedničkog dobra svojih najbližih, komšija, prijatelja i slučajnih prolaznika, striktno pridržavaju uputstava zdravstvenih radnika.

„Poštujemo naredbe o nošenju zaštitnih maski, vodimo računa o higijeni, brinemo o tome da ljudima prilazimo nadozvoljeno odstojanje, metar i po do dva, kupujemo ono najosnovnije na pijaci i u prodavnicama. Život nam se svodi na četiri zida, na izolaciju“, kaže jedan Bijeljinac koji se nije želio predstaviti, kako reče, zbog pravila službe u kojoj radi.



Zoran Vlačić, diplomirani inženjer tehnologije, pet godina bez posla, na evidenciji na bijeljinskom birou, kaže da je za njega i njegovu porodicu život u ovakvim uslovima postao nepodnošljiv.

„Podstanari smo. U kući trenutno jedino supruga radi. I ona je treutno na bolovanju, te joj je plata manja za nekih 300 do 400 KM. Imamo dvoje djece, dva studenta, u Beogradu i ovdje u Bijeljini studiraju. U kući dva člana sa visokom stručnom spremom, a plašimo se za budućnost, za ono što nas čeka. Radio sam 20 godina u Šekovićima u školi, supruga oko deset godina. Još uvijek smo podstanari. Virus korona nam je dodatno „začinio“, bolje reći „zapaprio“ život. Ne znam ni gdje ćemo, ni šta ćemo u ovakvim životnim okolnostima. Treba platiti kiriju, nabaviti hranu, a plašim se da će ovakvo stanje dugo potrajati, da ne dočekamo nestašice hrane. Više se trenutno plašim gladi, nego korone“, kaže Zoran Vlačić.

Semberija info (Lj.Ljubojević)