FABRIKA ZA PROIZVODNjU DIJELOVA ZA AUTOMOBILE „PASS“ LjESKOVAC: ZA DVIJE GODINE U FABRIKU STIGLE INVESTICIJE OD 17 MILIONA EVRA :: Semberija INFO ::

 

FABRIKA ZA PROIZVODNjU DIJELOVA ZA AUTOMOBILE „PASS“ LjESKOVAC: ZA DVIJE GODINE U FABRIKU STIGLE INVESTICIJE OD 17 MILIONA EVRA


Od marta 2017. godine, kada je i zvanično Fabrika za proizvodnju protočnih crijeva za automobilsku industriju „Sep“ iz Ljeskovca kod Bijeljine promijenila vlasnika i ušla u sastav njemačke kompanije „Pass“, novi vlasnik je za nepune dvije godine u ovu fabriku investirao oko 17 miliona evra.

Bijeljinski „Pass“ u tri novoizgrađene proizvodne hale izrađuje dijelove za renomirane automobilske brendove, kao što su „BMW“, „Ford“, „Citroen“, „Fiat“.
 
Rado Maletić, direktor fabrike „Pass“ u Ljeskovcu, kaže da ni on nije vjerovao koje dimenzije će dobiti ova poslovna priča u kojoj njemački poslovni partner igra glavnu ulogu.
 

-Od osamdesetak zaposlenih u fabrici „Sep“, došli smo do 800 zaposlenih radnika. Za dvije godine udesetostručen je broj radnika. U prošloj godini završena je izgradnja nove proizvodne hale, površine 11.000 metara kvadratnih. Tu su mašine, vrijedne pojedinačno, više od milion evra. Njemačka firma „Pass“ u Poljskoj egzistira oko 28 godina. I u Poljskoj se mijenjaju propisi i uslovi poslovanja, tako da nije isključeno ni to da za nepunih pet godina mi, ovdje u Ljeskovcu, dođemo do cifre od 3.000 radnika. Ni to nije nemoguće, niti je neizvodljivo. Uz novoizgrađenu proizvodnu halu, imamo obezbijeđen prostor za izgradnju još jedne hale, površine oko 13.000 m2. U međuvremenu smo izgradili i novu upravnu zgradu, površine 1.600 m2, u koju ćemo useliti krajem januara. Od lokalnih, entitetskih i državnih vlasti očekujemo samo tek toliko, da nam ne postavljaju administrativne prepreke i barijere i da nam dozvole da radimo“.
 
Maletić kaže da se mnoga rješenja i odluke moraju donositi brže i efikasnije, kako bi se izbjegla suvišna papirologija.
 

- Proizvodimo za kompletnu automobilsku industriju u Evropi i za brojne druge države na drugim kontinentima. Prvobitni plan njemačkog vlasnika je bio da trećinu kapaciteta preseli iz Poljske u Bijeljinu. Kako sada stvari stoje, nije isključeno da ćemo za nekoliko godina utrostručiti proizvodne kapacitete u ovoj fabrici. Trenutno postepeno instaliramo mašine i opremu u velikoj hali. Primili smo i određeni broj radnika kojima je ostalo pet do šest godina do penzije, jer se brzo uklapaju u proizvodni proces. Radimo u četverobrigadnom sistemu. I radnička menza je već postala pretijesna za ovoliki broj radnika. Ovdje se može solidno zaraditi, oko 1.000 KM, ukoliko radnik hoće da radi i ukoliko hoće da postigne normu“, kaže Maletić, ističući da se „evropski snovi mogu sanjati i u zavičaju“, jer su troškovi života u Evropi znatno veći, a radnici u ovom slučaju nisu odvojeni od porodica i familija.
 
portal Semberija info (Lj.Ljubojević)