VEĆ ORGANIZOVAN KURS ZA BUDUĆE RADIO - AMATERE :: Semberija INFO ::

 

VEĆ ORGANIZOVAN KURS ZA BUDUĆE RADIO - AMATERE


Novosnovani Radio klub „Iskra“ pokrenut je u Bijeljini tokom 2018. godine i nastavio je tradiciju Radio kluba „Nikola Tesla“, koji je postojao sve do 1997. godine u Bijeljini.

Jovan Radanović, sekretar Radio kluba „Iskra“, pozivni znak E73JR, kaže za portal Semberija info da je novi klub dobio i svoj novi pozivni znak E73 – DOP.

- Novi klub je okupio stare i nove članove. U novembru prošle godine obavijestili smo zainteresovane stare i nove članove da Radio klub radi pod novim imenom „Iskra“. Vrata kluba su otvorena za sve zainteresovane članove. U međuvremenu smo organizovali kurs za buduće radio – amatere koji će polagati ispit „Cepta 2“ za radio – amatera po novom evropskom programu. Klub trenutno ima tridesetak članova. Nakon organizovanja kursa za polaganje „Cepta 2“ prijavilo se šesnaest polaznika. Za dvije grupe, po osam članova, pripremili smo trodnevnu obuku. Polaganje je zakazano za 15. februar i odobreno je od strane Saveza radio – amatera RS i Regulatorne agencije iz Sarajeva za dodjelu frekvencija. Pred tročlanom komisijom kndidati polažu usmeni i pismeni dio ispita. Oni koji polože ispit dobiće sertifikat radio – operaotora „Cepte 2“ . U međuvremenu nam je i Savez obećao ustupanje jednog radio – uređaja, tako da bismo već krajem februara mogli otpočeti održavanje radio – veza iz našeg radio kluba. Na taj način ćemo se pridružiti i Mreži za opasnost koja postoji na nivou Saveza radio amatera RS koji okuplja desetak gradova u Republici Srpskoj. Klubovi razmjenjuju podatke o eventualnim elementarnim nepogodama, kao što su poplave, zemljotresi  i slčno. I naš klub će biti uvezan u tu radio mrežu u kriznim situacijama, sa dežurstvom od 24 sata radi razmjene informacija. Pošto smo potpisnici saradnje sa Civilnom zaštitom RS, dužni smo da u takvim situacijama pomažemo i Civilnoj zaštiti“, kaže Jovan Radanović i podsjeća da se prostorije Radio kluba „Iskra“ nalaze u Ulici Miloša Obilića, iznad kafića „Akademac“.

-Mi smo dvanaesti registrovani radio klub u Republici Srpskoj. Naš hobi je specifičan, a mladi ljudi često i ne znaju kakva je uloga radio amatera. U pitanju je sprega tehnike i humanosti. Mnogima je poznato da je Radio klub „Nikola Tesla“ tokom proteklog nesretnog rata ostvario oko milion veza međa razdvojenim članovima porodica. Imali smo stalno otvorene veze sa Sarajevom, Tuzlom i drugim gradovima. I tada je klub sarađivao sa Crvenim krstom“, kaže Jovan Radanović, ističući i podatak da je u međuvremenu izgrađen jedan repetitor koji će pomoći pri ostvarivanju radio – veza među radio – amaterima na ovim prosto- rima.

portal Semberija info