U SAMOM VRHU JUGOSLOVENSKOG STRELjAŠTVA :: Semberija INFO ::

 

U SAMOM VRHU JUGOSLOVENSKOG STRELjAŠTVA


Na nedavno održanom prvenstvu Judoslavije u disciplini trap - gađanju letećih meta, Zoran Novaković zauzeo je šesto mjesto. Do sada četiri puta prvak BiH i dva puta drugi na prvenstvu države.

Da je bio na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, Zoran Novaković bio bi plasiran odmah iza pobjednika. Na prvenstvu Jugoslavije, održanom u Zagrebu 2. septembra, u disciplini trap-gađanjuletećih meta zauzeo je šesto mjesto sa rezultatom od 191 krug.  Prvak je imao 194, a olimpijsko podjednik 192 kruga. Učestvovalo je, 35 ekipa sa 174 takmičara iz cijele zemlje.

Zoran je radnik SUP-a i svakodnevno patrolira bijeljinskim ulicama. Tek mu je 25 godina, njegova karijera je, praktično na početku, a kod kuće  već ima sobu punu trofeja, medalja, pehara i drugih priznanja sa raznih takmičenja . Najveći su mu uspjesi dva druga mjesta na prvenstvima Jugoslavije, četiri puta je bio prvak Bosne i Hercegovine i godinu dana reprezentativac, a ovih dana očekuje novi poziv u reprezantativnu ekipu.

- I ovdje, kao i u svim drugim sportovima, mora mnogo da se radi, kaže Zoran.

Pošto u Bijeljini nema uslova, prešao sam u  banjalučku ,,Kozaru’’  i sad nastupam za njih. Sem republičkog i državnog prvenstva nastupam na oko 20  takmičenja  u jednoj sezoni.  I skoro obavezno donesem neku od medalja ili pehara. A počeo sam da se takmičim još 1972. godine u bijeljinskom društvu ,,Izo Jahić’’ , a od ranije sam volio lov, jer su mi lovci i otac i majka. Nažalost, u Bijeljini nema interesovanja za ovu disciplinu, mada je ona usko povezana s lovom, a ovo je lovački kraj  sa skoro hiljadu članova  lovačkog društva. Prije desetak godina bijeljinska ekipa je bila druga u Republici, sada nema ničega. Jeste da je to skup sport, moja puška, recimo sada košta stotinjak miliona, ali bar nešto bi se u lovačkom društvu moglo organizovati. Ja bih odmah prešao u tu našu ekipu, a mislim da bi dosta dobrih strijelaca moglo da se nađe.

Treba tu dosta treninga za vrhunske rezultate, ali moje starješine u službi uvijek mi izlaze u susret i za treninge i za takmičenje. Za narednu godinu očekujem da ću izboriti opet mjesto u reprezantaciji za evropsko  i balkansko prvenstvo na kome pobjeđujemo u posljednje dvije godine.

,,Semberske’’ , 22. septembar 1984. godine