UMJETNICA NATALIJA CIMEŠA POČELA NOVU KOLEKCIJU :: Semberija INFO ::

 

UMJETNICA NATALIJA CIMEŠA POČELA NOVU KOLEKCIJU


Bijeljinska umjetnica i slikarka Natalija Cimeša počela je rad na novom ciklusu mozaika od kristala, minerala i poludragog kamenja.
 
Natalija je među rijetkim umjetnicima koja u regionu radi mozaike od sitnih komada mermera, granita, poludragog kamenja, kristala… Do sada je uradila dosta mozaika koji se nalaze na vjerskim, privatnim i ugostiteljskim objektima… -Mozaik je specifičan likovni izraz. Fizički je naporan za rad. Koristim isključivo kamen, mermere, granite, kristale, minerale, poludrago kamenje… Svaku kockicu kamena klešem tradicionalnim alatom, a to su panj sa dlijetom i čekićem“, izjavila je za portal Semberija info Natalija Cimeša.
 
Kada je u pitanju novi ciklus, Natalija će prvo raditi na dva mozaika velikih dimenzija, na kojima će biti floralni motiv. Rad tih mozaika sa kristalima, mineralima i poludragim kamenjem, kaže Natalija, je mnogo teže nego rad mozaika od mermera i granita.
 
-Jedan mozaik je dimenzija 1,25 m sa 2,5 m, a drugi 1,5 m sa 2,5 m. Na njima će biti floralni motiv, biljna ornamentika svedena,“ istakla je Cimeša.
 
U mozaike će, između ostalog, biti ugrađeni ahat, ametist, aventurin, azurit, crveni jaspis, gorski kristal, granit, mehatit, karmeol, malahit, mjesečev  kamen, oniks, opal, rubin, ružičnjak, soladit, tigrovo oko, tirkiz, topaz, žad...
 
-U mozaike će biti ugrađene pozlaćene lajsne, zlatne, ali i srebrne. Koristiću i granit, jer su mozaici velikih dimenzija“,  objašnjava Natalija u svom ateljeu gdje stvara ciklus za ciklusom umjetničkih slika, skulptura i mozaika.
 
I ranije je radila mozaike sa kristalima, mineralima  i poludragiim kamenjem, ali je ovo prvi put da će 85 posto mozaika biti od plemenitih materijala.
 
-Kristali  se moraju lomiti specijalnim kliještima, vadeći iz ležišta svaki cvjetić kristala, što je mnogo napornije i osjetljivije od rada sa mermerom koji se kleše dlijetom i čekićem’’, rekla je Natalija Cimeša.
 
Među njenim posljednjim radovima, kada su u pitanju mozaici, je mozaik na kojem je lik Svetog Pantelejmona, koji je postavljen iznad glavnog ulaza u bijeljinski hram posvećen ovom svetitelju, koji je zaštitnik Grada Bijeljina. Natalija radi i na mozaicima za novoizgrađenu česmu u kompleksu hrama Svetog Đorđa u centru grada, a prvi mozaik sa likom Isusa Hrista već je postavila. Ova umjetnica je do sada imala više od 120 samostalnih izložbi u BiH i šire, a početkom ove godine imala je svoju samostalnu izložbu slika u Centru za kulturu u Bijeljini. Talenat je naslijedila od pokojnog oca Milana Cimeše, poznatog bijeljinskog slikara.
 
-U porodici je bilo i ima više umjetnika. Mislim da sam peta po redu koja slika. Nadam se, ne i posljednja. Otac Milan je bio slikar, kao i ujak Božo Milijašević. Ujaci Nebojša i Žarko Milijašević su slikar i vajar“, istakla je Cimeša.

portal Semberija info (Z.Kusmuk)