KAKO MOŽE I KAKO TREBA DA FUNKCIONIŠE ZEV? :: Semberija INFO ::

 

KAKO MOŽE I KAKO TREBA DA FUNKCIONIŠE ZEV?


Đorđe Pajić, penzionisani prosvjetni radnik, predsjednik je Upravnog odbora Zajednice etažnih vlasnika ,,Njegoševa 55“ koja okuplja dvadesetak stanara. U zgradi se nalazi i šest poslovnih prostora.

Stambena zgrada u Njegoševoj vezuje se za propast Građevinskog preduzeća „Rad“ koje je ostavilo nezavršen objekat, te su vlasnici stanova morali da se samoorganizuju i da završe započete radove.
 
-Nedostaje nam lift i kotlovnica za grijanje, iako je to bilo predviđeno projektom i uračunato u cijenu stanova. Zgrada je već bila uvedena u stečajnu masu, ali smo dobili od ovog preduzeća parket i onda smo sami završavali svoje stanove. Po useljenju smo konstituisali ZEV, a u međuvremenu smo izvršili i preregistraciju. Nakon kraha Bobar banke, teškom mukom smo vratili 2.500 KM, koliko se nalazilo na računu ZEV-a. Upravni odbor godišnje zasijeda po potrebi. U ovoj godini je Skupština stanara donijela odluku o ugradnji lifta. Lift košta od 55.000 do 60.000 KM. Konkurisaćemo kod međunarodnih organizacija sa projektom za pomoć starim osobama, kako bismo i na taj način pokušali obezbijediti dio sredstava za nabavku lifta. Svake godine usvajamo završni račun za proteklu i donosimo plan rada za narednu godinu. ZEV funkcioniše kao pravno lice i sve poslove realizuje preko žiro - računa. Imamo problem rješavanja sitnih limarskih poslova, jer privatni limari traže gotov novac. Tokom poplava iz 2014. godine podrum nam je potpuno uništen. Pokušavamo da te podrumske prostorije dovedemo u normalno stanje. Iza zgrade planiramo da izgradimo mali dječiji kutak za igru. Iz svega ovoga možete zaključiti da Upravni odbor ZEV-a, ne samo u našem slučaju, ima puno toga što treba da uradi tokom godine”, kaže za portal Semberija info Pajić.

Pajić kaže da je Upravni odbor ZEV-a više puta organizovao krečenje stubišta u zgradi, limarske popravke, obilježavanje parkinga ispred zgrade za potrebe stanara.

- Uspjeli smo obilježiti sedam stalnih parking – mjesta i dva rezervna. Vlasnici poslovnih prostora godinama nisu plaćali obaveznu mjesečnu nadoknadu za ZEV, te smo bili primorani da angažujemo advokata i da na taj način naplatimo nadoknadu za ZEV. Kod nas je vrijednost boda za stanove 20 pfeniga po metru kvadratnom, dok je vrijednost boda za poslovne prostore 60 pfeniga. Vlasnici stanova i poslovnih prostora bili su obavezni da završe kompletnu pravnu procedure za pribavljanje upotrebne dozvole. Svojevremeno smo organizovali sanaciju i čišćenje krova. Ogradili smo dio dvorišnog prostora kako bismo obezbijedili zgradu od gradilišta koje je nedavno otvoreno na susjednoj lokaciji. Sve to potvrđuje da ZEV dobro funkcioniše i da uvijek ima prostora za neke nove aktivnosti, jer na taj način poboljšavamo uslove života i boravka svih nas koji ovdje živimo i koristimo ovaj stambeno – poslovni prostor”, kaže za portal Semberija info Pajić.

portal Semberija info (Lj.Ljubojević)