BOŽIJI DAR I TRUD ANE TIKVEŠE I VANjE MANOJLOVIĆ: ŽENE KOJE PRIČAJU DUŠOM :: Semberija INFO ::

 

BOŽIJI DAR I TRUD ANE TIKVEŠE I VANjE MANOJLOVIĆ: ŽENE KOJE PRIČAJU DUŠOM


Zbirka kratkih priča ,,Žena sa maramom’’, prvenac Ane Tikveše, medicinske sestre na Odjeljenju neonatologije bijeljinske bolnice i osnivača Udruženja građana za zaštitu i razvoj zdravog tijela trudnice i omladine ,,Mama M’’ ispričana je dušom. ,,Dušom’’ je i Vanja Manojlović, članica Udruženja likovnih umjetnika ,,Sveti Luka’’ iz Bijeljine oslikala naslovnu stranu ove knjige.
 
 Ana Tikveša za ,,Semberske novine’’ kaže da pisanje doživljava kao jedan dio sebe, dio tijela i srčanog mišića, koji je vremenom preplavio i jedno i drugo i sve češće probija brane mogućeg i nemogućeg.
 
Ova žena vedrog duha, kako za sebe kaže, po jednima ostvarena, po sebi još nepronađena, tvrdi da žena može da izdrži mnogo više nego što i sama misli. To je, na neki način, i poruka njenog pisanja.
 
,,Žena sa maramom’’ sadrži šezdesetak kratkih priča, koje bi, svaka za sebe, kako tvrdi profesor srpske književnosti i jezika Nevena Milosavljević, jedan od recenzenata, mogle biti kolumna.
 
-Ali, sa druge strane, u ovim pričama izaražena je veća subjektivnost, neretko intimnost, pa bismo mogli da ih uporedimo sa još modernijim žanrom – blog, koji kod naše spisateljice ima dnevničku prirodu. Centralna figura svih priča je žena. Žena kao majka, supruga, sestra, kćer, domaćica, umetnik, poslodavac i radnik’’, precizira profesorka Milosavljević.
 
Ipak, najviše pažnje autorka je posvetila ženi sa maramom, ženi koja simboliše, nažalost, mnoge žene ovog doba koje se svesrdno bore protiv opake bolesti.
 
-Ilustracija naslovnice je žena sa plavom maramom. Odgovor je jednostavan - plava boja simbolizuje ozdravljenje, nebo, vodu i život, a bijela čistotu koja žena nosi u sebi, a koju, nažalost, mnogi ne cijene’’, iskrena je Ana Tikveša, koja priznaje da često nosi i odjevne kombinacije u plavo – bijelim tonovima.
 
 Knjigu čine autobiografski tekstovi iz svakodnevnog života, motivisani različitim prilikama i neprilikama u kojima čitalac može prepoznati i dio realnosti i svoje stvarnosti.
 
-Iako dominiraju intimne isposvijesti žene koja voli i koja zna da voli svim bićem među zapisima se mogu naći pronaći i druge teme, zapravo, zbirka je tematski vrlo raznovrsna. Sve u svemu zbirka ,,Žena sa maramom’’ je čitljiva, pisana lakim i pristupačnim stilom, jezikom koji je aktuelan i specifičan na svoj način. Iako je žena centralni lik svake crtice, ona nije namijenjena samo ženama, već svima onima koji žele da shvate i razumiju ,,emociju i ćud žene’’’’, poručuje recenzent profesor dr Veljko Brborić.
 


Žena sa plavom maramom

Naslovnu stranu ,,Žene sa maramom’’ oslikala je Vanja Manojlović, član Udruženja likovnih umjetnika ,,Sveti Luka’’ iz Bijeljine.

O saradnji sa Anom Tikvešom Vanja kaže da je do saradnje došlo sasvim spontano.             

-Iskrena da budem ni sama nisan sigurna kako je konkretno došlo do saradnje. Anu poznajem godinama iz viđenja, a njene priče sam pratila na društvenim mrežama. U nekom momentu smo došle na ideju da pokušam uraditi ilustraciju. Ana mi je poslala priču i rekla da će knjiga nositi naziv baš po njoj.

 - ,,Žena sa maramom’’. Pročitala sam je i odlučila da pokušam. Pokušala sam dočarati tu ženu iz Anine priče, ženu koja je u isto vrijeme i tužna, i ponosna, ranjiva i prkosna, a, iznad svega, snažna. Ženu koja sa ponosom nosi i svoje suze i svoj osmijeh.
 


Ne znam koliko sam u tome uspjela, ali sigurno znam jedno, a to je – ako bih ponovo trebalo da ilustrujem priču Ane Tikveše o ženi sa maramom, uradila bih na isti način. U svakom slučaju bio je to veliki izazov za mene, ali  i veliko zadovoljstvo sarađivati sa Anom’’, objašnjava za ,,Semberske novine’’ Vanja Manojlović.

Kaže da se slikarstvom bavi godinama unazad, ali da joj je ovo prva ilustracija naslovne strane knjige.

-Trenutno radim naslovnu stranu za još jednu knjigu, ali o tom po tom. Kako će oslikati naslovnicu knjige, Vanja kaže da to, prije svega, zavisi od  autora i njegovih zamisli, ali i od emocija  koje knjiga ili priča probude u njoj.

 - Ilustracija bi trebala, na neki način, da oplemeni knjigu, da joj da vizuelni identitet,  da je izdvoji iz mase, bar na onaj prvi pogled.Mada sva njena suština i vrijednost je,  upravo, između korica’’, zaključuje, na kraju, Vanja Manojlović.    

 


To potvrđuje i autorka knjige, naglašavajući da su priče sasvim slučajno ugledale svjetlost dana.
 
-Zahvaljujući konkursu izdavačke kuće ,,ASoglas’’ iz Zvornika, ja sam poslala svoje zapise, koje sam malo preuredila, a koje sam objavljivala na društvenim mrežama. Njima se moj način pisanja dopao i tako je odštampana ,,Žena sa maramom’’. A, što se tiče naslovne strane, to je uradila Vanja Manojlović, koja je apsolutno razumjela moju viziju žene sa plavom maramom’’, iskrena je Ana Tikveša i podsjeća na divno iskustvo sa promocije knjige na Sajmu knjiga u Beogradu.
 
-Velika je čast biti sa poznatim i dokazanim piscima na jednom takvom mjestu’’, kaže Vanja i kaže da će biti još knjiga, a i da već ima gotov roman, koji, takođe, govori o ženi - majci, domaćici, ženi stubu porodice.
 
-Često na pitanje odakle crpim inspiraciju nemam konretan odgovor, jer pojave, ljudi, situacije koji imaju direktanu ili indirektnu vezu sa mnom i mojim životom, ako u i najmanjoj mjeri ostave trag, postaju junaci u mojim piskaranjima. Ali, ako se desi, da me iznenada ne bude, nemoj da se ljutiš misleći da sam zaboravila sve što obećah...’’, naglava Ana Tikveša i najavljuje da će ,,Žena sa maromom’’ biti promovisana 28. novembra u Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić’’ u Bijeljini.
 
portal Semberija info (V.Zelenović)