MJESNA ZAJEDNICA MEĐAŠI: KRENULO JE NABOLjE :: Semberija INFO ::

 

MJESNA ZAJEDNICA MEĐAŠI: KRENULO JE NABOLjE


Iako je smještena neposredno uz rijeku Drinu, Mjesna zajednica Međaši nije zabilježila veće štete u poplavama iz 2010. i 2014. godine. U ovom semberskom selu trenutno živi oko 900 stanovnika u 300 domaćinstava, koja se uglavnom bave ratarskom i stočarskom proizvodnjom.


Goran Leginović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Međaši kaže  selo ima dvije prodavnice mješovite robe, poljoprivrednu apoteku, dva fudbalska kluba, FK „Kolektiv Međaši“, osnovan davne 1925. godine i FK „Međaši“, koji je formiran u 2003. godini. Selo ima Područnu školu „Petar Kočić“ sa tridesetak đaka, a poznato je i po Dječijoj ambasadi „Međaši“, u kojoj se nalazi i Kuća djece svijeta.
 
- U selu imamo dva fudbalska kluba, ali, nemamo svoj dom kulture. Stari objekat, građen poslije Drugog svjetskog rata, nije više za upotrebu. Zbog toga nemamo ni kulturno – umjetničko društvo, jer nam nedostaje prostor za probe. Svjesni smo činjenice da je izgradnja doma skupa investicija i da za tu namjenu nema sredstava u gradskom budžetu“, kaže Leginović, ističući i to da Međaši imaju kompletiranu javnu rasvjetu i većinu asfaltiranih ulica. Ipak, većina tih ulica, asfaltiranih prije dvadesetak i više godina, već sada je zrela za presvlačenje novog sloja asfalta.
 

Međutim, i to je velika investicija. Leginović kaže da mještani ne mogu prikupiti neophodna sredstva za ulaga­nja u novu infrastrukturu, ta­ko da sada vlada svojevrsni „status kvo“ na relaciji grad – selo.
 
Da nije sve baš u nepromi­jenjenom stanju pokazuje pri­mjer škole u Međašima.

 

Nastavnica Milena Marković, koja  već 24 godine uči i vaspitava učenike u Područnoj školi „Petar Kočić“ i koja se priprema za skori odlazak u penziju, sjeća se da je prije pet godina u prvi razred upisana samo jedna učenica, maja Mijatović, a već u ovoj školskoj godini prvi razred pohađa dvanaest  đaka prvaka.
 
-Malo je živnulo, krenulo je nabolje. Imamo tridesetak đaka u pet odjeljenja, od prvog do petog razreda. Prije četiri go­dine imali smo već četiri prvačića, pa njih šestoro, pa sedmoro, a sada dvanaes­to­ro. U školi sada imamo i centralno grijanje. Tu su nam pomogli mještani i advokat Duško Tomić, koji je donirao pet hiljada KM. Obećao nam je i stolariju za školu. Možemo samo svima da zahvalimo na tom velikodušnom i humanom gestu“, kaže nastavnica Milena.
 
I dok nas je ona upoznavala sa školom i đacima, nastavnica Sanja Vasković, koja već 15 godina radi u ovoj školi, okupila je sve đake na školskom igralištu, pripremi­v­ši ih za fotografisanje. Da imaju još jednu školsku uspomenu.

Milorad Timić, potpred­sjednik Savjeta Mjesne zajednice Međaši pričao je o ne­iskorištenoj šansi sa selo, koja se zove Dječija ambasada, ali i o tome kako je selo moralo prodati fudbalsko igralište opštini, kako bi se riješili imovinsko – pravni odnosi za privatno zemljište koje je iskorišteno za izgradnju nove crkve.

 

- Ideja sa Dječijom ambasadom je izuzetno zanimljiva. Mnoge ulice dobile su nazive po poznatim državama i kontinentima, a obećano nam je da će te države donirati novac za uređenje fasada na kućama i na kompletno uređenje sela. Ta inicijativa je svojevremeno prošla na zboru građana, ali nije dobila odobrenje u opštini“, priča Milorad Timić.

ARHIVA SEMBERSKIH NOVINA