RUSKA CRKVA U UGLjEVIKU: JEDINSTVENA CRKVA U REPUBLICI SRPSKOJ :: Semberija INFO ::

 

RUSKA CRKVA U UGLjEVIKU: JEDINSTVENA CRKVA U REPUBLICI SRPSKOJ


Neobična mala drvena crkva u Ugljeviku, koja se nalazi na desnoj obali rijeke Janje, smještena uz poslovnu zgradu Termoelektrane, privlači pažnju svojom jednostavnošću i ljepotom.

Gradnja jednobrodnog hrama Svetog Aleksandra Nevskog počela je 1996. godine, po projektu Miće Obradovića iz Ugljevika, a prema uzoru na ruske pravoslavne hramove.Crkvica je dimenzija 8,5 puta 5 metara. Sagrađena je od drveta i pokrivena aluminijumskim limom. Hram je 12. decembra 1997. godine osvještao episkop zvorničko – tuzlanski Vasilije, uz prisustvo episkopa krasnogorskog Save iz Rusije. Crkvica je podignuta za duhovne potrebe ruskih vojnika, stacioniranih u Ugljeviku, koji su se tu nalazili u sklopu mirovne misije u BiH nakon rata. Nakon njihovog odlaska na Kosovo 1999. godine, hram je, ukazom ruskog patrijarha Alekseja Drugog, pripao Eparhiji zvorničko – tuzlanskoj. Danas je ova svetinja mjesto sabranja vjernika iz Gornjeg Zabrđa i okolnih parohija. Ikonostas u crkvi izradio je ruski vojnik koji je bio stacioniran u Ugljeviku, ali njegovo ime nije poznato. Pored crkve je u 2012. godini izgrađen Svetosavski dom. Nakon što je hram prešao u nadležnost zvorničko – tuzlanske eparhije, u hramu je službovao protojerej – stavrofor Jovan Mirković, sve do 2012. godine, a trenutno služi jerej Srđan Vasiljević, iz parohije Gornjo - zabrđske.
 


Simbol veze dva naroda

U toku su pripreme za podizanje zvonika i uređenje crkvene porte u ovom jedinstvenom pravoslavnom hramu na ovim prostorima. Planirano je da se podigne novi krov i kupola u ruskom stilu. Ova svetinja ostaje kao simbol trajnih i neraskidivih bliskih veza dva slovenska naroda, ali i duhovno utočište za vjernike i hodočasnike.
 

Obnovu svetinje, jedinstvene na ovim prostorima, pomažu RiTE ,,Ugljevik”, opština Ugljevik i parohijani. Novo ruho dobiće i Duhovno – kulturni centar srpsko – ruskog prijateljstva, izgrađen neposredno uz hram, 2012. godine,  na mjestu gdje je bila stacionirana baza ruskih vojnika u Ugljeviku. U hramu Svetog Aleksandra Nevskog i u Duhovnom centru njegovaće se i produbljivati bliske veze dva bratska slovenska naroda.

-Velika nam je čast i radost da je naš bratski, ruski narod, upravo na našem području izgradio ovakvu svetinju. Ona je od ogromnog značaja, kako duhovnog, tako i kulturnog i svakog drugog za našu parohiju Gornjozabrđsku, za eparhiju, i za čitav kraj podmajevički. Na  ugled i ponos čitavog kraja”, kaže za portal Semberija info jerej Srđan, podsjećajući da, dok su Rusi boravili u Ugljeviku, u crkvi je služilo nekoliko ruskih sveštenika i monaha.


-Ovo je jedinstvena crkva u Republici Srpskoj i BiH koja je nekoliko godina bila pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve. Otpočeli smo u 2012. godini izgradnju Svetosavskog doma, ali je želja pravoslavnih vjernika da se, uz blagoslov vladike Fotija, u nedovršenom objektu  izgradi  Duhovno - kulturni centar srpsko - ruskog prijateljstva. Planirana je i izgradnja novog zvonika. Ova crkva bi trebalo da postane mali manastir, u vidu skita, gdje bi boravio jedan monah. Sačuvane su dvije ikone, izrađene u bronzi, djelo ruskog vojnika, te još nekoliko ikona koje su u crkvi bile u vrijeme dok su ruski sveštenici služili u ovoj crkvi”, podsjeća za portal Semberija info jerej Srđan Vasiljević.

portal Semberija info