FABRIKA RADIJATORA TERMAL LOPARE: UZ DOBRE POSLOVNE REZULTATE, POVEĆALI I PLATE RADNICIMA :: Semberija INFO ::

 

FABRIKA RADIJATORA TERMAL LOPARE: UZ DOBRE POSLOVNE REZULTATE, POVEĆALI I PLATE RADNICIMA


Nakon uspješno provedene privatizacije, Fabrika radijatora „Termal“ iz Lopara, sa 100 zaposlenih radnika, uspješno privodi kraju i treću poslovnu godinu.
 
Mahir Hamzić, mladi, ali iskusni direktor ove fabrike, kaže da je u „Termalu“ zaokružen proces proizvodnje, jer ova fabrika u svojoj proizvodnoj paleti trenutno ima radijatore, kamine, kotlove za etažno grijanje, pelet i rezervoare koje izvozi za Holandiju. Na godišnjem nivou „Termal“ već sada proizvodi oko 50.000 metara radijatora, dok dnevno proizvodi oko 30 tona peleta.

-Na početku svakog razgovora pomenem izuzetno dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, jer nam je opštinska uprava puno pomogla na startu proizvodnje. Imamo izuzetno korektne odnose i mi se trudimo da sa naše strane pomognemo onoliko koliko možemo. Trenutno je najveći problem, ne samo u Loparama, već u cijeloj regiji, nedostatak stručne radne snage. Pokušavamo da riješimo taj problem, a razmišljamo i o stipendiranju učenika u srednjim školama koje obrazuju bravare, mašince i zavarivače. Naše prve komšije u ovoj industrijskoj zoni u Loparama, firma „Termoelektro“ već je počela stipendirati učenike koji se školuju za varioce. U Loparama trenutno imaju dva odjeljenja zavarivača i oni su odlučili da ih stipendiraju u saradnji sa lokalnom zajednicom. Mi u „Tremalu“ uglavnom zapošljavamo radnike koji žive na području Lopara i njih je oko devedeset odsto. U proteklim mjesecima, da bismo zadržali u „Termalu sve radnike, morali smo ići na povećanje plata. Sredinom ove godine, na nivou firme imali smo povećanje plata za 25 odsto, što je značajno povećanje plata koje može motivisati sve zaposlene“, kaže Mahir Hamzić, ističući da je „Termal“ imao značajne investicije u protekle dvije i po godine, jer su izgrađene dvije nove hale i nabavljene mašine i oprema za pogon za proizvodnju peleta.
 


Pelet od čistog drveta

Pelet se u „Termalu“ proizvodi od čistog drveta, bez ikakvih primjesa. U pećima i kotlovima iskorištenje peleta je veće od 90 odsto. Hamzić kaže da je u Tuzlanskom kantonu već  uveden podsticaj od 15 do 20 odsto na investicije koje podrazumijevaju korištenje toplotnih pumpi i peleta, jer se korištenje ekološki čistih goriva  nametnulo kao neminovnost u vremenu i okruženju u kome živimo.
 


 

- Rezervoari koje izvozimo za holandsko tržište trenutno nam predstavljaju najsigurniji izvor zarade, jer na domaćem tržištu ima puno i kompenzacionih poslova. U hali u kojoj proizvodimo radijatore imamo veliku lakirnicu. Najvjerovatnije ćemo ići na automatizaciju tog dijela proizvodnje. Radijatori su, nakon duže vremenske pauze, ponovo prepoznati na domaćem tržištu, pogotovo u sjeveroistočnom dijelu BiH“, zaključuje Hamzić.

Semberija info