BOŠKOVO GROŽĐE BOLjE NEGO FRUŠKOGORSKO :: Semberija INFO ::

 

BOŠKOVO GROŽĐE BOLjE NEGO FRUŠKOGORSKO


Boško Lukić (71), poljoprivrednik  iz Srednjih Zagona, prije deset godina zasadio je na svom imanju vinograd sa 500 čokota vinove loze. U vinogradu, kojim se može ponositi, već treću godinu bere kvalitetno crno i bijelo grožđe koje po kvalitetu ništa ne zaostaje za čuvenim grožđem sa Fruške gore. Slobodno se može reći da ga je ovogodišnja berba i nadmašila.
 

- U vinogradu imam sorte, bijelu sortu „lasta“, te dvije crne sorte grožđa, „kabernet sovinjon“ i „ muskat hamburg“. Imam tri sorte vinskog grožđa i tri stonog, „game“, „merlot“ i „frankovka“. Oko 500 čokota je vinskog grožđa i 50 čokota stonog grožđa. Ove godine imali smo dobru berbu, tako da očekujemo oko 1.000 litara vina. Vinograd zahtijeva puno rada i odricanja, dobru obradu, okopavanje, đubrenje, nadzor i pravovremenu zaštitu. Ukoliko neka bolest napadne iznenada, treba brzo djelovati i zaštititi lozu. U vinogradu se provodi puno vremena. U nedostatku padavina, neophodan je sistem navodnjavanja „kap po kap“. Grožđe,zbog zrenja i šećera, traži puno sunčanih dana u avgustu, ali i u drugoj polovini jula. To obezbjeđuje dobar procenat šećera’’. Što se tiče uzgoja grožđa i proizvodnje vina, Boško kaže da je dobru stručnu pomoć i savjete svojevremeno dobio od ujaka, agronoma, koji je živio u Novom Sadu.
 

- Znao sam da grožđe zahtijeva puno truda i znoja. Što se tiče vina, proces traje 42 dana, od burnog vrenja koje traje tri do šest dana, a nakon toga se vino pretače u posude. Burad se zatvara, stavljaju se prelivne cijevi u vodu i tada se šećer nekih petnaestak dana pretvara u alkohol. Poslije toga se vino pretače u burad od inoksa ili u drvenu burad. Vino se „zasipa“ i stavlja se o,1 odsto vinobrana. U određeno vrijeme vino se ponovo pretače, da bi dobilo malo vazduha. Vino se čuva u  dobro izolovanom podrumu, na temperaturama od četrnaest do 18 stepeni Celzijusovih“.
 

Vinski podrum
 
Lukići već sada planiraju da izgrade vinski podrum, jer očekuju da će u narednim godinama grožđa i vina biti više, samim tim će biti neophodno i više skladišnog prostora na porodičnom imanju.
 

Boško kaže da vino traži ljubav i odanost prema tom poslu, uspostavljanje svojevrsne životne harmonije, skladan porodični život. Tih, vrijedan i nenametljiv, Boško ima trojicu sinova i četvoro unučadi. Najmlađi, Luka, zainteresovan je za radove u vinogradu. Već je naučio zalamati lastare u proljeće, a djedu pomaže i u berbi grožđa. Za početak dovoljno da zavoli vinovu lozu i da joj se ozbiljnije posveti kada poraste.

SEMBERIJA INFO