BIJELjINSKA KREATIVKA: Voli vez i štrikanje :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKA KREATIVKA: Voli vez i štrikanje


Bijeljinska kretivka Vukosava Sedić penzionerske dane provodi štrikajući i izrađujući vez na stoljnacima i raznim odjevnim predmetima. Vukosavini vezovi sa raznim motivima su unikatni i svakom kupcu je teško da se odluči šta bi izabrao. Kaže da ju je vez uvijek više privlačio, a neki drugi ručni radovi, poput heklanja, ipak manje. Ističe da voli i da plete, te da je do sada ištrikala ogroman broj odjevnih predmeta.

-Majka me naučila da vezem i štrikam. Vezem tokom cijele godine, bez obzira na godišnje doba. Uživam i dok vezem, i svaki novi komad na kojem radim za mene je izazov’’, kaže Sedićeva. Prema njenim riječima, sve može da se naruči i uradi po želji mušterije, da se izaberu motivi i boje konca za vez.

-Drago mi je da se sve više koriste svadbeni peškiri. Sve više imam narudžbe za svadbe, a peškiri za ovu namjenu tradicionalno imaju vez sa dvije strane, tako da kad osoba stavi peškir preko jednog ramena i sveže ga bočno, svima je vidljiv vezeni dio koji se nalazi ispod dijela gdje je peškir svezan’’, kaže Vukosava.



Ona u ponudi ima veliki broj košulja, tunika, haljina, raznih stolnjaka različitih oblika, najviše okruglih i ovalnih, na kojima su brojni cvijetni motivi. Vukosava Sedić, koja je prvi odjevni predmet isplela sa 17 godina, unikatne radove prodaje kako stigne, između ostalog, i na izložbama bijeljinskih kreativki i na bijeljinskoj zelenoj pijaci.                                                     

Semberija INFO/Z. Kusmuk