Primarijus dr Danijela Đukin, direktor Doma zdravlja: Bez zdravog stanovništva nema napredne lokalne zajednice :: Semberija INFO ::

 

Primarijus dr Danijela Đukin, direktor Doma zdravlja: Bez zdravog stanovništva nema napredne lokalne zajednice


Primarijus dr Danijela Đukin, direktor Doma zdravlja, GOVORI ZA PORTAL ,,SEMBERIJA INFO''
Bez zdravog stanovništva nema napredne lokalne zajednice

 
 
Nemjerljiv je značaj primarne zdravstvene zaštite stanovništva, a da bi bila kvalitetna, neophodno je i konstantno ulaganje. Direktor Doma zdravlja primarijus dr Danijela Đukin kaže da sa 460 zaposlenih, u drugoj po veličini ustanovi primarne zdravstvene zaštite u Srpskoj, nastoje da, uprkos konstantnim poskupljenjima, obezbijede potrebnu medicinsku opremu i sve  što je potrebno za rad svih službi, kako bi korisnici usluga bili zadovoljni.
 
- Iza nas je mučan i težak period borbe protiv virusa korona koji se, osim na zdravlje stanovništa, odrazio i na poslovanje zdravstvenih ustanova. Pored borbe za zdravlje sugrađana, uporedo smo radili  na traženju načina da se obezbjeđuju medicinska oprema i potrošni materijal, da edukujemo kadrove, održavamo objekte itd. Za sve je potrebna podrška republičkih i lokalnih vlasti, jer nema napredne lokalne zajednice i države, bez zdravog stanovništva. Republička podrška nije izostala, ali nažalost, lokalna zajednica nije stala ,,uz svoj Dom zdravlja”. Neprihvatljiva je činjenica da je na čelu Gradske uprave ljekar koji ima i ,,zaleđen” radni odnos u ovoj ustanovi. Očekivali smo korektnost i poštovanje zakona o zdravstvenoj zaštiti, ali to je izostalo. Često čujemo da ,,nije sve u novcu” i da ,,zdravlje nema cijenu”, ali bez novca ne možemo nabaviti medicinski materijal, opremu, gorivo za sanitete, kao ni kupiti nove sanitete koji su prijeka potreba. Ne želim da analiziram zbog čega je takav odnos, ali moram naglasiti da ,,briga za zdravlje građana na nivou jedinice lokalne samouprave podrazumijeva obezbjeđivanje sredstava za finansiranje izgradnje i opremanje zdravstvenih ustanova čiji je osnivač, Takođe, obezbjeđuje sredstva za kontinuirano održavanje objekata i opreme, obnavljanje i nabaku nove opreme, obezbjeđuje sredstva za pokrivanje tekućeg finansijskog gubitka zdravstvene ustanove čiji je osnovač, obezbjeđuje sredstava za finansiranje itd”. Ovo kaže Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a naši sugrađani, u gradu, čiji je budžet skoro 70 miliona KM, zaslužuju da se izdvoje sredstva i urede ambulante u Velikoj Obarskoj, Crnjelovu, Vršanima, Dvorovima, Brocu i još nekoliko mjesta, a potrebna je i sanacija  krova na centralnom objektu. Veći broj mjesnih porodičnih ambulanti su bez grijanja i fasade, a uprkos činjenici da je za ove namjene u gradskom budžetu bilo odobreno 230.000 KM, Domu zdravlja  je doznačeno samo 1.360 KM kako bi ambulanta u Modranu dobila priključak vode. Posebno iznenađuje podatak da  je prije nekoliko godina grant za Dom zdravlja iznosio 600.000 KM, a unazad dvije godine, kad svi znamo kakva je situacija sa cijenama, grant je 400.000 KM.
 
Uspijevate li da građanima pružate kalitetnu zdravstvenu uslugu?
- U ambulantama koje su odavno ,,zrele” za sanaciju, uprkos nezadovoljavajućim uslovima, zaposleni Doma zdravlja uspijevaju da pruže usluge pacijentima i da valjano izvrše svoje obaveze. Nije lako ni sugrađanima ni zaposlenim, ali imamo razumijevanje jedni za druge. Svi se iskreno nadamo da će i Gradska uprava shvatiti prioritete  i pokazati razumijevanje za realne potrebe korisnika naših usluga, kao i potrebe funkcionisanja ove ustanove. Medicina nije zanimanje, nego život i nemamo pravo da se neodgovorno ponašamo. Nećemo odustati od planova, jer to nisu planovi za samoreklamu. U zdravstvu sam skoro četiri decenije, radim svoj posao odgovorno i svim srcem, što znači da neću odustati dok se ne krene u realizaciju planiranih projekata.
 
Šta je urađeno tokom prošle godine?
- Vlastitim sredstvima smo rekonstruisali ambulantu u Majevičkoj ulici, kojoj gravitira 3.500 pacijenata, dogradili smo prostor za potrebe Službe za lobarotorijsku dijagnostiku kako bismo obezbijedili sigurnije i kvalitetnije pružanje laboratorijskih usluga, gdje se u toku jednog dana uradi oko 2.500 analiza za 300 do 350 građana. U Vršanima smo, zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji za migraciju (IOM), u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške, izgradili rampu za osobe sa invaliditetom, kao i toalet, zatim toalet za osoblje, prostor za presvlačenje, a omogućeno je i grijanje nezavisno od školskog objekta. Zahvaljujući donaciji Vlade RS i resornom ministarstvu, dobili smo mobilni digitalni rendgen, čija je vrijednost oko 117.000 KM, a apoteka zatvorenog tipa, kao naša nova organizaciona jedinica, ispunila je sve potrebne standarde i trenutno se provode aktivnosti sertifikacije. Centar za zaštitu mentalnog zdravlja ove godine je reakreditovan, kao i Služba laboratorijske dijagnostike i potvrđen kvalitet rada u skladu sa standardom 15189 Instituta za akreditovanje BiH BATA, tako  da smo i dalje jedina laboratorija na primarnom nivou koja posjeduje ovaj sertifikat. Intenzivirali smo usluge koje nisu obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem, kao što su razna ljekarska uvjerenja, ultrazvučni pregledi, kolor dopler krvnih sudova vrata i donjih ekstremiteta, holter pritiska, dermatoskopija, određivanje gustine kosti, obuka za pružanje prve pomoći, provođenje posebne edukacije po osnovnom programu (higijenski minimum) za zaposlene u proizvodnji, preradi i prometu hranom, na održavanju sistema snabdijevanja stanovništva vodom, na poslovima rada sa djecom u predškolskom uzrastu, u igraonicama, na pružanju usluga njege i uljepšavanja lica i tijela (frizerske i brijačke usluge, kozmetičke usluge, manikirske i pedikirske, te usluge masaže), sanitarni pregledi i td. Takođe, tokom cijele godine realizujemo preventivne preglede naših sugrađana i realizujemo ciljane aktivnosti po Kalendaru zdravlja. Nastavljamo timski rad i planiramo u uvjerenju da će iduće godine početi i rekonstrukcija ambulanti. Na kraju, koristim priliku da svima poželim srećne predstojeće praznike, uz poruku da volite sebe i druge, budete zdravi i srećni i da uživate u životu.
 

Semberske novine - Semberija info