SOPRAN LIDIJA JELISIĆ - SIMEUNOVIĆ, JEDINA OPERSKA PJEVAČICA U SEMBERIJI: ŽELjA SU MI MILANSKA SKALA I METROPOLITEN :: Semberija INFO ::

 

SOPRAN LIDIJA JELISIĆ - SIMEUNOVIĆ, JEDINA OPERSKA PJEVAČICA U SEMBERIJI: ŽELjA SU MI MILANSKA SKALA I METROPOLITEN


Lidija Jelisić - Simeunović jedina je operska pjevačica u Bijeljini, a sa 29 godina imala je veliki broj nastupa, od kojih je prvi bio, sa njenih svega 11 godina, u rodnom gradu.

-Kada sam imala deset godina, moj talenat otkrila je nastavnica muzičkog obrazovanja Silva Popić, u OŠ ,,Petar Kočić’’ u Brodcu, koju sam pohađala. Od tada, muzika postaje moj život i moja ljubav’’, izjavila je za „Semberske novine“ sopran Lidija Jelisić -  Simeunović.

Kako kaže, njen prvi javni nastup bio je kada je imala 11 godina na Festivalu ,,Djeca pjevaju Semberiji’’ u Bijeljini, dok sa  14 godina postaje član Srpskog crkvenog pjevačkog društva ,,Srbadija’’, čiji je aktivni član bila 10 godina.

-Onda sam krenula sa časovima pjevanja kod profesorice Verice Pejić, trenutno soliste Narodnog pozorišta u Novom Sadu’’, prisjeća se Lidija.



Sa 15 godina, kaže, upisala je Srednju muzičku školu ,,Stevan Stojanović Mokranjac’’ u Bijeljini, koju je uspješno završila. Potom su uslijedili studenstki dani, u periodu od 2009. do 2013. godine na Akademiji muzičkih umjetnosti Slobomir P univerziteta, smjer solo pjevanje u klasi profesora Olivera Njege, poznatog srpskog baritona.

-Na moju veliku radost, 2013. godine postajem diplomirani muzički umjetnik - solo pjevač, nakon čega su uslijedili brojni solistički nastupi kako u Srbiji i BiH, tako i u inostranstvu’’.

Jedan od najdražih nastupa Lidiji je nastup u Minhenu gdje je pjevala njemačku himnu, čiji je prenos bio na državnoj televiziji. U periodu od  2014. do 2016. radila je kao asistent vokalne tehnike na Akademiji muzičkih umjetnosti na Slobomiru.  Među dražim nastupima su joj 2017. godine na Internacionalnom takmičenju operskih pjevača ,,Neue Stimmen’’ u Beču i 2018. godine na Internacionalnom takmičenju operskih pjevača ,,Gabriela Benackova’’ u Češkoj.

-Za sada sam jedina operska pjevačica u Bijeljini i jedina, koja je predstavljala BiH na ovim takmičenjima u inostranstvu’’, ističe ponosno.

Što se tiče uzora, to je za Lidiju njen profesor pjevanja Oliver Njego bez kojeg, kako kaže, ne bi bila to što jeste.
 -Sa njim i dan - danas sarađujem što se tiče tehnike pjevanja, jer je za pjevanje neophodan svakodnevno vježbanje’’, naglašava Lidija.

Kaže da od domaćih operskih pjevača naročito poštuje i cijeni rad  mecosoprana Jadranku Jovanović, sa kojom je, kako kaže, mnogi porede.
-Jadranka  Jovanović, osim što izvrsno pjeva, je prepuna harizme koju posjeduje rijetko koji pjevač, a to se meni posebno dopada’’, ističe Lidija Jelisić - Simeunović.

Od svjetskih operskih pjevačica ugleda se na ruskog soprana Anu Netrebko, koja uživa svjetsku slavu, a čiji su glas i talenat, kako kaže,  neprevaziđeni.
-Želja mi je da zapjevam u nekoj od svjetski poznatih operskih kuća, kao što je Metropoliten opera u Nju Jorku ili Milanskoj  skali’’, kaže Lidija, dodajući da planira da završi Operski studio u Srpskom narodnom pozorištu u Beogradu.

Trenutno sarađuje sa njemačkom Agencijom za operske pjevace ,,Künstleragentur Sandra Milakov’’ od kojih dobija ponude za brojne audicije, nastupe i masster class-ove po inostranstvu. Posljednji nastup Lidija je imala 24. jula, u svom rodnom gradu, zajedno sa Dušanom Sekulićem, učestvujući u projektu pod nazivom ,,Upoznaj muziku’’ na kojem je publika mogla da uživa u izvedbama španske muzike. Lidija izražava nadu da će da nastavi uspješnu saradnju sa Sekulićem i van ovog projekta.



Na kraju naglašava da joj mnogo znači podrška supruga Slaviše Simeunovića, koji je profesionalni bokser.
-Podrška supruga mi je veoma bitna. Imati partnera koji je u totalnoj suprotnosti što se profesije tiče i  koji apsolutno nema veze sa muzikom, a u isto vrijeme vas razumije i podržava, ogromna je sreća’’, dodala je Lidija, koja ima sina i očekuje drugo dijete.

Semberske novine/ Semberija INFO/ Z. Kusmuk