VLADAN ĐUKIĆ ĐUKA, JEDINI PILOT SEMBERAC KOJI JE UPRAVLjAO SVIM AVIONIMA :: Semberija INFO ::

 

VLADAN ĐUKIĆ ĐUKA, JEDINI PILOT SEMBERAC KOJI JE UPRAVLjAO SVIM AVIONIMA


Vladan Đukić Đuka, rođen u Dvorovima 1959. godine, najuspješniji je pilot kojeg je Semberija iznjedrila. Pilotirao je na svim avionima, a tokom profesionalne karijere u Srbiji bio je i probni pilot i nastavnik letenja.
 
Đukić, kojeg smo zatekli, nakon sređivanja prelijepog dvorišta, u Dvorovima gdje sve češće dolazi iz Beograda, naročito nakon penzionisanja, kaže, za portal Semberija info, da se nikada nije pokajao što je izabrao profesiju pilota. Prisjeća se da je još u ranom djetinjstvu, kao dječak, maštao o avionima i tako upisao Vojnu vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru, najcijenjeniju u nekadašnjoj SFRJ, gdje su svi predavači bili doktori nauka. Nakon završetka Vojne vazduhoplovne akademije u Beogradu, dodijeljeno mu je letačko zvanje pilota i unaprijeđen je u čin potporučnika, a raspoređen je u Prvi vazduhoplovni korpus, u 11. diviziju PVO, na aerodromu Batajnica. Kaže da je tokom školovanja nastojao prvenstveno da sačuva zdravlje, jer je to neophodno za posao pilota.

-Moja 31. klasa na akademiji bila je eskperimentalna. Na prvoj godini smo imali čak 28 ispita, dok su u to vrijeme studenti na Ekonomskom fakultetu, za sve četiri godine, imali 24 ispita’’, prisjeća se Đukić.
Nalglašava da se od tada započelo sa rigoroznom selekcijom kadrova za Vojnu vazduhoplovnu akademiju, po principu ko opstane, jer su neki odustajali od školovanja ili ga nisu mogli nastaviti iz određenih razloga.



-Upravljao sam ,,jastrebom’’, ,,galebom’’... Po završetku školovanja, počeo sam da upravljam ,,MIG’’-ovima 21. Na ,,MIG’’-ovima imam pet kategorija. Počeo sam od pete i došao do prve. Dejstovovao sam u svim uslovima, danju i noću, povoljnim i meteorološki skoženim uslovima. Poslije sam završio za instruktora – nastavnika letenja i probnog pilota, koji ima zadatak da isproba avion nakon zamjene motora ili nakon bilo kakvih popravki“, izjavio je Đukić, podsjećajući da svaki pilot mora da bude svjestan da taj posao nosi veliki rizik, te da i život može izgubiti...

-Iz kuće sam ponio vaspitanje. Nadograđeno je tokom školovanja. A, najvažniji su mi pravičnost, poštenje i patriotizam’’, naglasio je Đukić. 

Ističe, najveća visina na kojoj je letio je 27 kilometara.

-Na visini od 27 kilometara avion više nije upravljiv. Na 22,7 kilometra avionom može da se upravlja. Maksimalna brzina na kojoj sam letio je 2.175 kilometara u odnosu na zemljinu kuglu“, prisjeća se Vladan Đukić.
Na visini od 27 kilometara, kaže Đukić, nebo je potpuno crno. Na toj visini, kako kaže, neophodna je savremena oprema, jer su to sasvim drugi vremenski uslovi, a temperatura je ispod minus 37 stepeni Celzijusovih. Kako ga mnogi zovu ,,Vlado Pilot’’, pojašnjava da se let preko 20 kilometara smatra svemirskim letom. Govoreći o iskustvima kada je bio nastavnik letenja, kaže da je lično pravio selekciju kadrova koje je obučavao, te da su ga smatrali autoritetom i veoma strogim.

-Čuo sam da govore Bog prašta, Đuka ne!’’

U nizu brojnih funkcija koje je obavljao tokom profesionalne karijere do penzije, u koju je otišao u činu potpukovnika, u Srbiji je ,,Vlado Pilot’’ bio komadir Avijacijskog puka, načelnik Službe bezbjednosti avijacijskog puka i brigade, savjetnik za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu odbrane. Bio je na službi na aerodromima Batajnica - Beograd i Slatina - Priština. Koliku  je želju imao za usavršavanjem i obrazovanjem, govori i podatak da je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, u okviru programa „Prizma“, 2004. godine završio Upravljanje prodajom, a na Fakultetu političkih nauka u Beogradu obuku državnih službenika. Na Evropskom koledžu, Institut za postdiplomske Evrospke studije (Bridž-Belgija) završio je obuku državnih službenika u Državnoj zajednica Srbija i Crna Gora, kao i Program obuke za održavanje seminara državnim službenicima. Obavljao je dužnosti sekretara Sekretarijata za socijalnu zaštitu, bio je predsjedavajući Socijalno - ekonomskog savjeta i vijećnik Grada Beograda, član Savjeta za smanjenje siromaštva i primjenu Strategije za smanjenje siromaštva u Vladi Srbije.

Đuka ističe da su mu hobiji - letenje motornim zmajevima, lov i ribolov. Član je lovačkih udruženja, te počasni član u više socio - humanitarnih udruženja. Kaže da mu je tokom profesionalne karijere mnogo značila podrška supruge, te da nije imao želju da sin nastavi njegovim stopama i da je, na sreću, kako kaže, sin upisao ekonomiju. Iako je zvanično u penziji, Vladan Đukić je politički aktivan i trenutno je sekretar Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS). Kaže da bi volio da lično i sa pozicije funkcionera PUPS-a pomogne penzionerima da se u Semberiji i Republici Srpskoj otvore savremeni gerontološki centri, jer, kako naglašava, penzioneri su uložili svoj radni vijek u društvenu zajednicu i zaslužuju da žive život dosljedan čovjeka.

Semberija info