Deda Cvjetko uz pomoć vještih ruku i alata izrađuje predmete od drveta :: Semberija INFO ::

 

Deda Cvjetko uz pomoć vještih ruku i alata izrađuje predmete od drveta


Skoro svakodnevno u blizini Tržnog centra „Emporijum“ u Bijeljini, sugrađani mogu vidjeti sedamdesetjednogodišnjeg dekicu Cvjetka Vujanovića koji izlaže svoje rukotvorine od drveta. Uz pomoć svojih vještih ruku i alata u svojoj radionici on izrađuje konjska kola, sanke, te prikolice za drva širkim narodnim masama poznatije kao kare.

Cvjetko Vujanović je istakao da je da je u životu jako zadovoljan sa svim što ima, a na prvom mjestu sa porodicom, na koju je izuzetno ponosan, pa čak i sa penzijom za koju kaže da je skromna, a prodajom rukotvorina, koje je još u djetinjstvu naučio da pravi dopunjava kućni budžet.

-Ljubav prema izradi predmeta od drveta otkrio sam u djetinjstvu, dok još kao čoban čuvao goveda. Pod stare dane javila je neka nostalgija za pravljenje rukotvorina, a njihovom prodajom uvećavam malo i penziju. Dnevno mogu da napravim dva para, a nema prsta koji nisam posjekao obrađujući drvo, bez obzira na sve ovo mi pričinjava zadovoljstvo“, istakao je Vujanović za portal „Semberija info“.



Deka Cvjetko, koji  kaže da svoje rukotvorine cijeni 30 konvertibilnih maraka, ali da se nerjetko desi da ih proda i po nižoj cijeni.

-Cijena nekada bude i niža, kako s kim se „pogodim“, pa prodam i za 25 ili 20 konvertibilnih maraka. Nerijetko se desi, da prodam i za manji iznos, kada vidim da se djeca oduševe“, rekao je Cvjetko Vujanović i dodao da pored konjskih kola pravi i prodaje drvene varjače koje prodaje po cijeni od dvije i po do dvije konvertibilne marke.

Semberija info