ULTRAMARATONAC BOJAN JOVIĆEVIĆ NE POSUSTAJE: Bijeljina mi je premala za trening :: Semberija INFO ::

 

ULTRAMARATONAC BOJAN JOVIĆEVIĆ NE POSUSTAJE: Bijeljina mi je premala za trening


,,Nemam s kim da treniram“, ističe naš sagovornik - ultramaratonac Bojan Jovičević.

Na sreću, nismo usred neke postapokaliptične priče, živimo u Bijeljini, ljeta Gospodnjeg 2022. godine, a za „Semberija info“ govori ultramaratonac Bojan Jovićević. Na početku nam objašnjava da ultramaraton obuhvata trčanje na dionicama koje su duže od 42.195 metara. Taman kada mnogi pomisle da je maraton vrh ekstremnih napora u atletici, saznajemo da se ultramaratoni dijele po dužini staze (na 50 ili 100 kilometara) ili po vremenu trčanja (šest, 12 ili 24 sata). I tu nije kraj. Kao da sam ultramaraton nije dovoljno ekstreman, širom naše planete postoje višednevne trke koje se odvijaju u ekstremnim okolnostima (kroz ledena prostranstva Sibira ili Aljaske, naprimjer).


 
Bojan Jovićević je intenzivnije počeo trčati u svojim tridesetim godinama. Počeo je iz zdravstvenih razloga da bi se vrlo brzo rodila ljubav za ovaj sport. Prvi neformalni polumaraton je istrčao pred sami kraj 2013. godine na Gradskom stadionu u Bijeljini. Od tada je istrčao 87 polumaratona i jedan maraton.
- Pretrčao sam do sada hiljade kilometara. Kako su počele te moje prve dionice uvidio sam da mi trčanje ne pričinjava nikakve tegobe. Ne mučim se, puls mi je normalan, brzo se oporavim nakon višesatnog trčanja. Tako sam i počeo sa polumaratonima. U Zagrebu sam 2019. godine istrčao svoj jedini dosadašnji maraton. Ne privlači me ta distanca i ovaj maraton sam istrčao kao jedan trening pred planirane ultramaratone. Izbijanje pandemije korona virusa me je zaustavila na tom putu tako da sam tek početkom ove godine počeo pripreme za svoj prvi ultramaraton“, govori Bojan za „Semberija info“.


 
Prvi, zvanični ultramaraton Bojan je istrčao početkom juna ove godine. Na Palićkom jezeru održan  je 16. Ultramaraton „Palić“ na kojem je osvojio drugo mjesto u trci na 100 kilometara, sa vremenom 11 sati i 20 minuta. Bojan je osmog oktobra u Sarajevu nastupio na „Vils ultramaraton“. Trčao je trku na 12 sati gdje je osvojio prvo mjesto i pretrčao nešto preko 100 kilometara. Planira li stati?
- S obzirom da do sada nisam bio član nijednog atletskog kluba, u toku je procedura po završetku koje ću postati član Atletskog kluba „Partizan“ iz Beograda. U perspektivi sebe vidim kao reprezentativca Srbije u ovoj disciplini. Dosadašnji nastupi u disciplinama na 100 kilometara i 12 časova samo su etape ka ultramaratonu na 24 časa za koji imam najbolje predispozicije. To je moj dugoročan cilj. Kratkoročno želim u maju 2023. godine nastupiti u Mađarskoj na 17. Ultrabalatonu koji se trči 211 kilometara za najviše 31 sat.  Poslije toga slijedi „Spartathlon“ koji se svakog septembra trči između Atine i Sparte. Dužina ovog ultramaratona je 246 kilometara koje je potrebno istrčati za najviše 36 sati. Ove dvije trke su posebni izazovi za mene. Sebe želim vidjeti kao ultramaratonca na 24 časa“, rekao je Bojan Jovićević, uz napomenu da iza svih dosadašnjih rezultata i planova za budućnost stoji bezrezervna podrška njegove porodice.

Jedno od omiljenih mjesta za trening mu je Gradski stadion u Bijeljini. Ako se zateknete na stadionu i ostanete dovoljno dugo, mogli biste vidjeti čovjeka koji trči 70, 80, 100... krugova na atletskoj stazi.
- Nekada na stadionu zateknem moje prijatelje iz FK ,,Radnik“, pa im ponudim da zajedno obavimo jedan kondicioni trening. Sa osmjehom, samo odmahnu rukom“, na kraju ističe Bojan Jovićević.                


SEMBERSKE NOVINE - SEMBERIJA INFO - I.Gutić