Počela berba kukuruza u Semberiji Suša prepolovila prinose :: Semberija INFO ::

 

Počela berba kukuruza u Semberiji Suša prepolovila prinose


U pojedinim dijelovima Semberije berba kukuruza završena je i prije nego što je počela, jer je suša uzela svoj danak. Pojedini poljoprivredni proizvođači nisu uspjeli iskoristiti kukuruz, čak, ni za silažu, jer je tropski talas bio brži i bukvalno je spržio kukuruz na njivama. Zavisno od hibridnih sorti i perioda vegetacije, na nekim parcelama kukuruz je već obran, ponegdje je kiša privremeno zaustavila berbu, jer traktori sa beračima ne mogu ući u njive. Berba je počela i na području Kojčinovca. Poljoprivrednici kažu, u odnosu na prošlu godinu, u dvorište će  dopremiti duplo manju količinu kukuruza. 



U Gradskoj upravi su nam rekli da će do kraja sedmice resorno odjeljenje pripremiti informaciju o uticaju suše na kukuruz, povrće i druge poljoprivredne kulture.

Sreten Vučković, iz Odjeljenja za poljoprivredu, kaže da je stanje na terenu šaroliko, te da ima pacela gdje će rod biti prepolovljen u odnosu na prošlu godinu, a negdje će prinos biti i znatno manji.
“Očekujemo ove jeseni prinos kukuruza ispod tri tone po hektaru. Ukoliko se zna da je prosječan prinos iznosio   sedam, osam, ponegdje i do devet, deset tona po hektaru u ranijim berbama, onda je jasno o kakvim razmjerama suše se radi”, kaže Vučković. 

Naravno, na znatno lošiji prinos kukuruza vjerovatno je uticala i činjenica da je proljetos u zemljište bačeno puno manje vještačkog đubriva, nego što to pravila nalažu. Razlog je više nego jasan, izuzetno visoka cijena vještačkog đubriva, koja je četiri do pet puta bila veća u odnosu na ranije godine. 



Semberija Info - Lj. Ljubojević