DVIJE GODINE USPJEŠNOG RADA CENTRA ZA BAZIČNU REHABILITACIJU DOMA ZDRAVLjA LOPARE :: Semberija INFO ::

 

DVIJE GODINE USPJEŠNOG RADA CENTRA ZA BAZIČNU REHABILITACIJU DOMA ZDRAVLjA LOPARE


Foto: Semberija info
Od kako je prije dvije godine, u sklopu Doma zdravlja Lopare, počela sa radom Služba za bazičnu rehabilitaciju, pacijenti koji gravitiraju ka ovoj zdravstvenoj ustanovi, a kojima kojima su potrebne fizioterapeutske usluge konačno više ne moraju ići do Ugljevika ili Brčkog.
 
Centar  za bazičnu rehabilitaciju, smješten je u novoizgrađenom savremenom objektu, površine 240 metara kvadratnih, a prema riječima direktora Doma zdravlja Lopare  Želimira Neškovića, izgrađen je vlastitim sredstvima u iznosu od 400.000  konvertibilnih maraka, dok su u nabavci opreme pomogli i donatori iz dijaspore.


 
-Fizijatrija na primarnom nivou zaštite u Domu zdravlja Lopare počela je sa radom prvog juna 2020. godine i nedavno smo proslavili pune dvije godine od kako, na zadovoljstvo svih naših pacijenata, ova Služba funkcioniše. Raspolažemo potrebnom opremom i edukovanim kadrom, tako da ispunjavamo sve propisane standarde. Ovih dana specijalizaciju iz oblasti fizijatrije dobio je naš ljekar iz Doma zdravlja Lopare doktor Dragan Čubrilo, koji će po završetku edukacije biti nosilac rada ove Službe. Stavili smo akcenat na razvoj ove Službe i zbog same potrebe naših starijih stanovnika, ali i zbog velikog broja ratnih vojnih invalida”, ističe za ,,Semberija info’’ dr Nešković.
 
Imajući u vidu razuđenost opštine Lopare, a kako bi se pomoglo i stanovništvu koje živi u udaljenim rubnim područjima, zdravstveni radnici iz ovog Centra, usluge fizikalne terapije pružaju i na terenu.
 
-Mi terapeutske usluge od samog početka pružamo i u kućnim uslovima, naravno najveći broj usluga pružamo u samom centru, ali za one pacijente koji su teško pokretni fizioterapeutske usluge pružamo u njihovim domovima”, rekao je Nešković.
 
Odnedavno, u ovom Centru se počelo i sa komercijalnim pružanjem usluge manuelne masaže, a kako ističe dr Nešković, za sada postoji veliko interesovanje za ovaj vid usluge.
 
-Interesovanje je posebno izraženo u ovim ljetnjim danima kada naši ljudi iz dijaspore dolaze u velikom broju u svoj kraj, a imajući u vidu činjenicu da oni intezivno posjećuju mnoge spa centre u našoj regiji, mi smo došli na ideju da im ponudimo i omogućimo usluge manuelne masaže u našem Domu zdravlja”, kaže Nešković.


 
Irena Vrlješ, fizioterapeutski tehničar u Službi za bazičnu rehabilitaciju Doma zdravlja Lopare, pojašnjava da pacijentima pružaju elektroterapije, termoterapije, ultrazvučne terapije, kao i usluge manuelne masaže, te kineziterapije i ističe da je u prostorijama novog Centra mnogo lakše kako pacijentima, tako i zdravstvenim radnicima
 
-Mnogo je ljepše, ali i lakše raditi u novom, dobro opremljenom prostoru gdje su novi aparati i gdje pacijenti, a i mi zaposleni, imamo sve potrebne uslove”, ističe za portal ,,Semberija info’’ Irena Vrlješ i dodaje da dnevno kroz Centar prođe oko 20 pacijenata.
 
Inače Dom zdravlja Lopare je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova koja se može pohvaliti podatkom da godinama unazad pozitivno posluje, a prema riječima direktora ove ustanove Želimira Neškovića, to je ustaljena praksa već 14 godina.



-Možemo se pohvaliti da mi u Domu zdravlja Lopare već četrnaest godina poslujemo pozitivno. Menadžment ustanove koji je bio prije mog dolaska na mjesto direktora, ponašao se domaćinski i vodio računa o potrošnji. Zatekao sam stabilnu finansijsku situaciju i onda smo našu energiju usmjerili na izgradnju infrastrukture, nabavku opreme i jačanje kadra. Radimo i na uvođenju novih službi  i zahvaljujući saradnji sa njemačkom fondacijom ASB, uskoro potpuno kompletiramo nabavku opreme za našu novu službu, a to je ginekološka ambulanta Doma zdravlja Lopare, koja bi u semtembru trebalo da počene sa radom”, najavio je Nešković.
 
U planu za 2022. godinu, prema riječima direktora Neškovića, je i projekat rekonstrukcije dva objekta Doma zdravlja kako bi se postigla energetska efikasnost. Projekat podrazumijeva radove na krovu, izolaciji, fasadi i ugradnji dva nova kotla na pelet, te prilagođavanje mreže i sistema grijanja u objektima, a ukupna vrijednost investicije iznosi 410.000 konvertibilnih maraka.

(Semberija info)