KRSNA SLAVA KOLA KOLA SRPSKIH SESTARA “SVETA ANGELINA SRPSKA” CRNjELOVO :: Semberija INFO ::

 

KRSNA SLAVA KOLA KOLA SRPSKIH SESTARA “SVETA ANGELINA SRPSKA” CRNjELOVO


Kolo srpskih sestara “Sveta Angelina Srpska” iz Crnjelova, svetom liturgijom u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Gornjem Crnjelovu i rezanjem slavskog kolača,  obilježilo je danas svoju krsnu slavu - Svetu Angelinu.



Milanka Živanović, članica Kola srpskih sestara “Sveta Angelina Srpska” kaže da Kolo postoji već dvadeset i dvije godine, te da su protekle dvije decenije obilježene nizom humanitarnih akcija.

“ Kroz naš rad i djelovanje, uz  nesebičnu pomoć ljudi dobre volje, uspijevali smo i uspijevamo da pomognemo mnogima kojima je ta pomoć bila neophodna. Na ovakav način iskazujemo i ljubav prema rodnom kraju, prema selu iz kojeg potičemo. Svake godine organizujemo manifestaciju “Sembersko prelo”, jer želimo da sačuvamo naše običaje i našu tradiciju. Potrudimo se da pripremimo nešto novo, bilo da je riječ o pjesmi, izradi rukotvorina, običajima  i druženju”, kaže Milanka Živanović, istakavši da je u 2017. godini pokrenut zanimljiv projekat - izgradnja i kompletiranje “Semberskog etno – domaćinstva”.



Nada Zakić, predsjednica ovog udruženja, uz pomoć još tridesetak članica Kola, nastoji da sačuva tradiciju i običaje ovog kraja, ostavljajući novim generacijama u nasljeđe sve ono što vrijedi čuvati i pamtiti.



Izuzetno dobru saradnju  Kolo srpskih sestara “Sveta Angelina Srpska” ostvarilo je sa nadležnim republičkim institucijama, sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i sa Turističkom organizacijom Bijeljina, tako da se projekat “Semberskog etno - sela” uspješno realizuje.

Semberija info