ČOPOR SVAKIM DANOM SVE BROJNIJI :: Semberija INFO ::

 

ČOPOR SVAKIM DANOM SVE BROJNIJI


Grupa ljubitelja pasa „Čopor“ postoji već četiri godine i ima skoro oko 2.000 članova, a posljednjih mjeseci aktivno se bavi i pitanjem pasa lutalica u Bijeljini, kao i njihovog udomljavanja. Neodgovoran odnos građana prema psima, napuštanje pasa i njihovo ostavljanje na ulici, jedan je od najvećih problema u ovoj oblasti u našem gradu, ističu iz „Čopora“

Član grupe „Čopor“ i jedan od inicijatora njenog osnivanja Mirza Suljić kaže da je ideja osnivanja proizašla iz druženja manjeg broja vlasnika pasa, koji su svoje ljubimce zajedno šetali, te da je vremenom sve veći broj građana pristupao grupi sa željom da se uključi u šetnje ali i rješavanje nekih od  većih problema u Bijeljini kada je riječ o psima.

-Kada sam kupio svog psa Kana mnogi građani su mi prilazili, raspitivali se o njemu i tako sam stupio u kontakt sa osobama koje su željele da zajedno šetamo svoje ljubimce. Vremenom se povećao broj ljubitelja životinja koji su željeli da se naši ljubimci druže, pa smo radi lakše komunikacije i dogovora formirali Fejsbuk grupu“, objašnjava Suljić i ističe da je ideja sada već toliko zaživjela da u šetnjama učestvuje nekoliko desetina vlasnika pasa.

Ipak, napominje Mirza, grupa se ne svodi samo na šetnje i druženje ljubimaca i njihovih vlasnika, nego se bavi i rješavanjem konkretnih problema u vezi sa psima u našem  gradu.

-U posljednje vrijeme aktivno se bavimo udomljavanjem pasa, kao i pronalaženjem pasa koji su pobjegli od kuće. Mogu sa ponosom da istaknem da vrlo efikasno uspjevamo da vratimo psa vlasniku, obično taj dan kada i nestane. Uglavnom osoba kojoj nestane pas obavijesti članove grupe, a s obzirom da imamo veliki broj članova, uvijek neko vidi i prepozna izgubljenog psa“, kaže Mirza Suljić.

Članovi grupe, napominje Suljić, imaju svoj „svijet malih njuškica“ u kojem dijele svoja iskustva sa mladim vlasnicima pasa, prate novosti i vijesti u vezi sa psima, ali i brinu o zdravlju svojih ljubimaca, ali i drugih pasa.

-Imamo i dežurne veterinare koji su uvijek spremni da pomognu. Naši veliki prijatelji, kojima dugujemo veliku zahvalnost, rade u Veterinarskoj stanici u Račanskoj ulici i čak su nam ustupili svoje dvorište za druženje. Inače, naš izbor je uglavnom Gradski park“,  kaže ovaj mladi ljubitelj pasa.

Prema njegovim riječima, građani Bijeljine su, uglavnom, oduševljeni kada vide članove „Čopora“ i njihove ljubimce u grupi i najčešće žele svoje mališane da slikaju sa psima.

-Kada nas vide, građani prilaze i žele svoju djecu da slikaju sa našim njuškicama. Veoma sam ponosan na svoje sugrađane, koji su spremni da dijele sa nama ljubav prema najboljem čovjekovom prijatelju“, kaže MirzaSuljić.
S druge strane, napominje Suljić, neki građani ne ponjkazuju dovoljan stepen odgovornosti prema psima i uzimaju pse samo na određeno vrijeme.

-Veliki broj osoba napušta svoje ljubimce i to nije nimalo naivan problem. Zapravo, oni proizvode problem svim građanima. Zbog toga napominjem – pas je obaveza koju ne treba olako shvatiti.  On je možda samo dio vašeg života, ali vi stenjegov cijeli život“, ističe Suljić.

Ovaj mladi ljubitelj pasa moli sve građane da dobro razmisle o udomljavanju, jerpostoji mnogo pasa kojima je potreban obrok i ljudska ljubav, a zauzvrat, napominje on, psi će im pružiti mnogo ljubavi i lijepih trenutaka.

ARHIVA SEMBERSKIH NOVINA