RADNICI KOJIMA NISU UPLAĆENI DOPRINOSI KONAČNO MOGU OSTVARITI SVOJA PRAVA! :: Semberija INFO ::

 

RADNICI KOJIMA NISU UPLAĆENI DOPRINOSI KONAČNO MOGU OSTVARITI SVOJA PRAVA!


Neplaćanje doprinosa problem je sa kojim su tokom posljednjih godina suočeni mnogi radnici u Bosni i Hercegovini, a koji se zbog toga nerijetko odlučuju da podnesu tužbu protiv poslodavca.
 
Problem je do sada bio u činjenici da radnici tek nakon dužeg vremena saznaju da im nisu uplaćeni doprinosi, a podnošenje tužbe protiv nesavjesnog poslodavca bilo je ograničeno  rokovima.
 
Međutim, kako za ,,Semberija info’’ eksluzivno otkriva ugledni bijeljinski advokat Dejan Bogdanović, nedavna odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sve mijenja u korist radnika kojima su bila uskraćena ova prava.

-Do sad je postojala jedna nakaradna praksa da se primjenuje Zakon o radu i pravilo od šest mjeseci kao prekluzivni rok, nakon kojeg radnik više nije imao pravo da podnese tužbu  protiv svog bivšeg ili aktuelnog poslodavca. Oni koji su se opredijelili podnijeti  tužbu, njihove tužbe su bile odbačene kao neblagovremene, jer se primjenjivao Zakon o radu koji je podrazumijevao da se tužbom mogu ostvariti prava na doprinose, ali samo za  period od šest mjeseci  unazad od dana podošenja tužbe. Dešavalo se da tek pred odlazak u penziju ljudi shvate da im za određeni period života uopšte nisu uplaćeni doprinosi. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 22. juna 2022. godine, sada se to promijenilo, jer je u toj odluci rečeno da se u takvim situacijama, suštinski primjenjuje Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju u kome nema propisanih rokova u kojima se može podnijeti tužba. Nakon ove odluke Ustavnog suda, sada svako, kome u bilo kom momentu nisu uplaćeni doprinosi, ima  pravo da podnese tužbu protiv poslodavca i da ostvari svoja prava, odnosno dobije svoje zaostale doprinose, kako bi ostvario redovnu starosnu penziju”, navodi, pored ostalog,  Dejan Bogdanović.
 
Advokat Bogdanović za ,,Semberija info'' kaže  da će ova odlična odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koja je nastala postupajiću po apelaciji jedne radnice iz Bolnice u Istočnom Sarajevu,  masovno pokrenuti tužbe radnika, ne samo iz javnih insitucija, nego i onih koji su radili kod privatnih poslodavaca, a kojima u nekom periodu nisu bili uplaćeni doprinosi

Semberija info