ZA NOVE POSLOVE JEDINO SE MOŽETE IZBORITI KVALITETOM :: Semberija INFO ::

 

ZA NOVE POSLOVE JEDINO SE MOŽETE IZBORITI KVALITETOM


Akcionarsko društvo za proizvodnju i remont ,,Orao”, sa 338 radnika, preduzeće koje se nakon rata preselilo iz Rajlovca u Bijeljinu, predstavlja simbol stradanja, beskompromisne borbe i egzodusa srpskog stanovništva iz Sarajeva, kaže na početku razgovora za ,,Semberija info” direktor ovog preduzeća Mladen Stojanović. Razgovor je, ne slučajno, vođen uoči Vidovdana. Preduzeće ,,Orao” u ovoj godini obilježiće 78 godina rada i postojanja, a već 28 godina uspješno posluje u Bijeljini.
 
-Radnici ,,Orla” su u tim sudbonosnim danima i godinama radili, branili preduzeće i narod koji je živio na tom prostoru. Bili smo vojna jedinica čiji su pripadnici učestvovali u ratu. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma na svojim rukama iznijeli smo preduzeće i preselili ga u Bijeljinu. Zbog toga ne smijemo dozvoliti, a sve naše težnje su ka tome usmjerene, da ovo preduzeće ne može i ne smije propasti. Simbolično govoreći, ovo preduzeće je među najjačim simbolima stradanja srpskog stanovništva na području Sarajeva. Trenutno nas ima oko stotinu i osam radnika koji su tada bili u Sarajevu. Dan uoči Vidovdana naša Boračka organizacija pripremila je i posebne majice na kojima će pisati: Vojna pošta 7169 i u tim majicama oni će biti ispred Spomen – obilježja posvećenog našim poginulim kolegama u proteklom Odbrambeno - otadžbinskom ratu”.
 
 
Podsjećajući na riječi jednog radnika ,,Orla”, koji je svojevremeno izgovorio rečenicu, a koja je, opet, postala i svojevrsna krilatica: ,,Dok su drugi od preduzeća pravili livade, mi smo na livadi napravili fabriku”, direktor Stojanović ističe da su radnici posebnim vezama i nitima povezani s ovim preduzećem.



-Ne dolazi se ovdje samo da se radi i zaradi plata, već se dolazi da se njeguje i čuva ono ,,čedo” koje su radnici ,,Orla” stvorili. Najzaslužniji za to što imovina ovog preduzeća nije devastirana, opljačkana i propala, pripada svim zaposlenim radnicima ,,Orla”. Naš prevashodni zadatak je da sve ovo čuvamo, jer su dvadeset i tri radnika dali svoje živote za stvaranje i slobodu Republike Srpske, za očuvanje ovog preduzeća. Prosječna njihova starost iznosila je 34 godine. Mladost ove firme dala je svoje živote i ostavili su nam u amanet obavezu da se ne smijemo igrati sa sudbinom ovog preduzeća”.
 
Direktor Stojanović kaže da gotovo svi republički organi i institucije cijene taj herojski podvig radnika ,,Orla”, zbog čega ,,Orao” ima status strateškog preduzeća od vitalnog interesa.
 

Mladen Stojanović (direktor)
 
-Što se tiče poslovnih rezultata, mi smo u 2021. godini uspješno realizovali sve ugovorene poslove. Naš strateški poslovni partner je Vojska i Ministarstvo odbrane Republike Srbije. Dobili smo i zahvalnicu Komande RV i PVO Vojske Srbije kao jedan  od najznačajnijih faktora koji je doprinio razvoju i očuvanju borbene gotovosti vazduhoplovstva Republike Srbije. I ostali naši poslovni partneri bili su maksimalno ispoštovani. Sve ono što smo ugovorili, mi smo i ispoštovali. U konačnici, kada je riječ o finansijskim rezultatima, prihod od prodaje učinaka smo povećali za oko četrdeset odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno za više od pedeset odsto u odnosu na 2019. godinu. Mi smo u 2021. godini pokazali šta možemo i koliko možemo. Benefiti od takvog posla su i redovne plate koje se isplaćuju do desetog u mjesecu. U vazduhoplovstvu nema opuštanja i uljuljkivanja. Vremena su turbulentna i mnogi veliki svjetski ,,igrači” su smanjili obim poslovanja ili su zatvorili svoje fabrike zbog korone. U skladu sa veličinom fabrike, uspijevamo pronaći dovoljno posla i računamo na svijetlu budućnost, koje, opet, nema bez novih tipova motora i nove saradnje sa različitim partnerima. Cilj je obezbijediti poslove za novih deset do petnaest godina”.

Naš sagovornik kaže da bi uskoro trebalo da bude potpisan i ugovor sa Vojskom Srbije za remontovanje avionskih motora i to je posao u perspektivi za narednih petnaestak godina.



-Aktivno učestvujemo u modalitetima i uslovima korištenja vazduhoplova. Oni modernizuju avion ,,Orao”, što suštinski mijenja i njegovu ulogu, a to zahtijeva i oslanjanje na domaći remont. Rusija je u međuvremenu, zbog političke situacije, prizemljila oko tristo aviona, što potvrđuje značaj opredjeljenja na domaće resurse. Da bi se došlo do posla u današnje vrijeme, posebna briga mora se voditi o sistemu kvaliteta i mi smo među prvim kompanijama u RS koje su uvele ISO 9001:2015 i EN 9100:2018. Krajem avgusta imaćemo resertifikacijsku provjeru od strane ,,Bureau  veritas”, najveće kuće za uspostavljanje sitema kvaliteta. Paralelno s tim, mi ulazimo i u sisteme sertifikacije svojih poslovnih procesa u civilnom vazduhoplovstvu. Tokom jula imamo namjeru da se sertifikujemo za određene proizvodne procese i po FAA (Federal Aviation Administration USA) standardima. Ugovorili smo obuku i mentorstvo kod ,,Sofeme”, priznate evropske organizacije koja  edukuje firme za uvođenje tih standarda. U ovoj grani industrije, vazduhoplovstvu, izuzetno je važno imati ljude, opremu i tehnologiju, pronaći tržište, a da bi se pronašlo tržište, moraju se posjedovati i odgovarajući sertifikati”, ističe za ,,Semberske’’ Mladen Stojanović, direktor bijeljinskog ,,Orla”, naglašavajući da se jedino kvalitetom mogu obezbijediti novi poslovi i nova tržišta.

Semberija info