SLUŽBA ZA RADIOLOŠKU I ULTRAZVUČNU DIJAGNOSTIKU DOMA ZDRAVLjA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

SLUŽBA ZA RADIOLOŠKU I ULTRAZVUČNU DIJAGNOSTIKU DOMA ZDRAVLjA BIJELjINA


Od 1965. godine Služba za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku Doma zdravlja Bijeljina funkcionisala je kao Antituberkulozni, odnosno Pneumoftiziološki dispanzer. Od 2006. godine po novoj strategiji zdravstvenog sistema pretvorena je u Službu radiološke i ultrazvučne dijagnostike.

Tim Službe za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku Doma zdravlja Bijeljina na čelu sa načelnicom dr radiologom Jelom Aleksić čine dr radiolog Saša Đurić, spoljni saradnik na pola radnog vremena dr radiolog Mihajlo Stojisavljević koji je zaposlen u Bolnici „Sveti vračevi“, doktori iz Službe hitne pomoći dr Duško Milovanović, dr Dubravka Savić i dr Srđan Mijatović, te sedam viših radiloških tehničara, tri medicinske sestre i dvije spremačice.

Jela Aleksić, doktor – radiolog, načelnica Službe, za „Semberija info“, rekla je da Služba za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku radi od 7 do 20 časova.



-Raspoređeni smo u dvije smjene. Svaki član tima  je podjednako važan za funkcionisanje službe.  Mi sve radimo timski i na to sam najviše ponosna, jer kada nekome negdje „zapne“, dolazi drugi kolega da mu pomogne i ne odlazimo dok se problem ne riješi. Moja ekipa je vrijedna i sposobna i iskreno mislim da se naši pacijenti nemaju na šta požaliti, jer naše sanduče za žalbe je skoro uvijek prazno. Ne pamtim kada se neko žalio na bilo šta. Mi smo na radnom mjestu i prije sedam, sjedamo na stolicu i počinjemo raditi“, istakla je dr Aleksić i dodala da, iako rade do 20 časova, oni prije kraja radnog vremena moraju prestati primati pacijente. Zamolila je za razumijevanje, jer, kako kaže, proces gašenja aparata traje malo duže i svaki snimak mora da se obriše da bi aparat bio spreman za naredni dan.

-Mi do 19 časova i 30 minuta primamo pacijente, jer sam proces slikanja, narezivanja cd –a traje i da bi mi sve to stigli da završimo prekidamo rad u to vrijeme. Dešava se da i u 19 časova i 45 minuta primimo pacijenta, ako je sa nekom povredom. Mi to ne moramo, ali izađemo u susret da pacijent ne bi šetao do bolnice“, pojasnila je načelnica Aleksić.

Radiolog Jela Aleksić rekla je da Služba za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku Doma Zdravlja Bijeljina ima dva fiksna ultrazvuka i jedan mobilni, klasični rendgen u jednoj, te digitalni u drugoj sali, analogni mamograf,  3D ortopan, kao i apart za pojedinačno snimanje zuba.

-Mobilnim utrazvukom obišli smo veći dio Semberije i obavili smo preventivne preglede ultrazvuka dojke kod  više od 900 žena u posljednjih par mjeseci. Sale sa rendgenima nam rade neprekidno. Snimaju se pluća, kosti, kičmeni stub, nativni urotrakt , nativni abdomen..., a kontrastne metode se obavljaju u bolnici, kao sekundarnom nivou zdravstvene zaštite. Na 3D ortopanu možemo da radimo klasični ortopan i 3D tomogram, koji stomatolozi traže za snimanje vilica kod djece, kada se mjeri opseg, pa treba malo detaljnija analiza, na jednom aparatu se nalazi 2D i 3D ortopan“, naglasila je dr Aleksić i dodala je da posjeduju i dekso aparat za mjerenje koštane gustine, a koji kao metoda snimanja ne pripada Domu zdravlja i usluge mjerenja koštane gustine vrše kao komercijalnu uslugu.

 

SAVREMENI MOBILNI UREĐAJ
 
Domu zdravlja Bijeljina uručen je savremeni digitalni mobilni RTG uređaj, a koji je donacija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS u okviru  „Hitnog projekta kovid 19“ kog finansira Svjetska banka. Vrijednost RTG uređaja iznosi 116.649 konvertibilnih maraka.

Primarijus dr Danijela Đukin, direktorka Doma zdravlja istakla je da je ovo važna donacija za Dom Zdravlja i rekla da je od kako se pojavio kovid na ovim prostorima, Radiološka služba na čelu sa načelnicom, dr Jelom Aleksić dnevno je radila  oko stotinu snimaka.

-Ovo je važna donacija za sve građane  Semberije i Bijeljine, kao i za korisnike usluga domova zdravlja Lopare i Ugljevik, te dva specijalistička centra porodične medicine „S – mediko“ i „Kuća zdravlja“‘’, naglasila je dr Đukin.


 

 


Dr Aleksić je dodala da pacijenti kod njih mogu da biraju kod koga će raditi ultrazvuk, a pacijent može da bira i ko će da mu očita rendgenske snimke.

-Pacijenti većinom biraju ko će im uraditi ultrazvuk, a rijetko biraju ko će da im očita snimke. Činjenica je da se dugo čeka na ultrazvuk kada se bira kod koga ćete ići na pregled, jer rade samo dva radiologa i jedan spoljni saradnik koji radi pola radnog vremena. Zbog toga smo tražili i pomoć od Službe za porodičnu medicinu i u pomoć nam dolaze i ljekari iz Službe hitne pomoći. To nam je od velike pomoći, jer je broj pacijenata, nažalost, jako veliki“, potvrdila je dr Aleksić i dodala da su i u Službi za porodičnu medicinu ljekari obučeni za rad na ultrazvučnom aparatu za preglede kod pacijenata bez težih oboljenja.

-U Službi smo napravili takvu organizaciju da primimo sve pacijente kojima je neophodan hitan pregled. Ako na uputnici piše hitno, takvi pacijenti ne čekaju, ne zakazuju se, jer sve što porodični ljekar procijeni da je hitno odmah se rješava“, naglasila je dr Aleksić i pohvalila je menadžment Doma zdravlja i istakla da šta god da su zatražili od uprave, dobili su.

-Ipak, mi tražimo samo one stvari koje će naš posao olakšati. Sam ne možeš ništa da riješiš, tim je važan, a Dom zdravlja Bijeljina je, inače, tim“, istakla je na kraju za ,,Semberija info’’ načelnica Službe za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku.

Semberija info