Šta mušterija poželi, to majstor Jovo napravi :: Semberija INFO ::

 

Šta mušterija poželi, to majstor Jovo napravi


Jovo Kurtuma, jedan je od rijetkih u BiH koji proizvodi namještaj od epoksidne smole

Jovo Kurtuma usavršio je do perfekcije izradu stolova od drveta sa epoksidnom smolom, koje pravi u maloj, improvizovanoj radionici u Bijeljini. 
 
Stolovi od epoksidne smole sve više su traženi i u BiH, iako su već duže trend u svijetu. Za naš standard su skupi, s obzirom da  epoksi smola nije jeftina.



Jovo Kurtuma već godinama usavršava tehniku izrade unikatnih stolova, a ovaj zanat je počeo da uči, kako kaže, od jednog Rusa i to sasvim slučajno, dok je, zbog zdravstvenih problema, boravio u Beču.
Tada je, kako kaže, naučio osnovne vještine ove tehnike, koju usavršava i dalje. Voli da eksperimentiše na manjim predmetima, tako da često dobija ideje i za druge dekorativne i praktične predmete sa epoksi smolom.



- Nema dizajna koji ne mogu uraditi. Najviše volim kada mi dođe mušterija koja zna šta hoće, a ako neko ima dilemu i razmišlja šta izabrati, rado ću pomoći pri izboru - od boje epoksi smole koja može biti u različitim bojama, ali i vrsti drveta od koje se sto ili neki sličan prtedmet izrađuje“, objašnjava Kurtuma za „Semberija info“.
 
Dosta se, kako kaže, koristi drvo hrasta i oraha, ali može biti i neka druga vrsta drveta. Sada su u trendu metalne noge za stolove raznog dizajna, ali mogu biti i od drveta.  Kurtuma radi u maloj radionici, u kojoj nastaju prava umjetnička djela. Stolovi, odnosno drvena površina urađeni su djelimično sa epoksidnom smolom, a ova vrsta materijala pruža brojne mogućnosti za dekoraciju, tako da se kupcima, prije narudžbe, jako teško odlučiti šta da izaberu da im majstor Jovo napravi.


 
Često stižu narudžbe sa zapada, jer su tamo cijene, od ovako napravljenog namještaja, jako visoke. Kod majstora Jove cijena je dosta povoljnija i računa se po kvadratnom metru.

- Kvadratni metar izrade stola košta od 500 do 600 evra. Prvo tražim neobične daske, šuplje i ispucale, jer su fenomenalne za izadu. Stavljam ih u zatvorene kalupe, da smola ne bi curila okolo. Nekoliko puta zalivam i čekam da se smola osuši. Sušenje traje nekoliko dana, u zavisnosti od vremena. Nakon toga ide brušenje, pa ponovno zalivanje. Tako dolazimo do konačne obrade i na kraju poliranja”, objašnjava Kurtuma.

Prema njegovim riječima, po želji kupca, tonerima se postižu i različite nijanse boja drvenih površina, a mogu se ubaciti i različiti ukrasi ili neki predmeti - uspomene koje tako, zalivene u smoli, ostaju vječno sačuvane.
Navodeći da mušterije imaju različite želje, Kurtuma kaže da je imao naružbi mušterija koji su željeli da se u epoksi smolu ubace razne školjkice ili nešto drugo. Kaže da je jednom Švabi, strastvenom lovcu, u trpezarijski sto, u smoli, utopio pušku, pištolj i metke.

- U smolu možeš mnogo toga da staviš. Inače, smola je u tečnom, providnom stanju i bezbojna je. Tonerima se postiže boja, u zavisnosti od želje kupca. Neko traži tamne nijanse, drugi potpuno providne. Sve je stvar ukusa. Moj zadatak je da mušterija bude zadovoljna. Ako je neko zadovoljan, onda će biti i preporuka, tako da dajem sve od sebe da ono što uradim bude dobro, na obostrano zadovoljstvo”, objašnjava Jovo Kurtuma.
 
Ističe da su posebno zanimljivi plavo-zeleni tonovi epoksi smole koji izgledom asociraju na more. Epoksi smola može da se ubaci kroz sredinu stola, ali i na druga mjesta, npr. po bočnim ivicama, u zavisnosti od samog drveta.   
Epoksidnu smolu majstor Jovo nabavlja u inostranstvu, gdje je, kako kaže, mnogo kvalitetnija, nego na domaćem tržištu. Veliku pomoć u izradi, koja kaže zahtijeva puno strpljenja, ima i od porodice.

Njegova supruga Slavica nedavno je, kako tvrdi, imala želju da joj napravi poslužavnik, za koji je iskoristio drvo oraha po obodima, a unutrašnji dio popunio je okruglim komadima istog drveta, pa je sve prelio smolom zelekastog tona. Poslužavnik je divan, u šta smo se i sami uvjerili.

- Nakon narudžbe, ostalo je na meni. Jedno znam, a to je da sto ili bilo koji drugi komad iz radionice kupcu mora otići perfektno urađen”, kaže Kurtuma i naglašava da je epoksi smola visokokvalitetan  materijal za oblaganje površina. Elastičnija je i čvršća od većine drugih materijala, a može se koristiti za dekorisanje na bezbroj načina.

- Nema fuga, prosto se sljubljuje sa drvetom i izuzetno ju je lako održavati i, što je najbitnije, može izgledati kako god kupac poželi. Stolovi mogu biti izrađeni od različitog drveta, u zavisnosti ko šta želi’’, pojašnjava za ,,Semberija info’’ majstor Jovo i tvrdi da su jako traženi stolovi od hrasta, oraha, ali i drugog čvrstog drveta.
Ono što je veoma važno je da se stolovi i poslije nekoliko godina korištenja mogu ponovo ispolirati ukoliko dođe do oštećenja ili ako je potrebno sto prelakirati u visoki sjaj, što ove komade namještaja čini dugotrajnim i odličnom investicijom.

Naglašavamo, Jovini stolovi osim Semberije, Republike Srpske i BiH, nalaze se širom Evrope. Ova vrsta stolova mnogo su traženi, a naročito u Austriji i Švajcarskoj.
 
Kontakt
 
Svi zainteresovani za stolove mogu da kontaktiraju majstora Jovu Kurtumu na telefon 066 857 405.
 

Semberske novine - Semberija info