GLOBALNI PROBLEMI PRELIVAJU SE NA DOMAĆU PROIZVODNjU :: Semberija INFO ::

 

GLOBALNI PROBLEMI PRELIVAJU SE NA DOMAĆU PROIZVODNjU


Prehrambena industrija ,,Sava Semberija” devedeset odsto svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište. U prošloj godini u ovoj fabrici prerađeno je oko 8.000 tona sirovine, povrća i voća, kaže za ,,Semberija info’’ Stevo Filipović, direktor ovog preduzeća. Filipović ističe da je dvogodišnja pandemija virusa korona izazvala brojne probleme, u smislu otežanog transporta i isporuke gotovih proizvoda.
 
-Činjenica je da su brojni veliki trgovinski lanci, hoteli, restorani širom svijeta bili zatvoreni u to vrijeme. Naša roba je teže dolazila do krajnjih kupaca, ali smo i taj problem riješili uz pomoć mjera Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva. U međuvremenu se i ukrajinska kriza reflektovala na poslovanje našeg i brojnih drugih preduzeća. Činjenica je da 85 do 90 odsto naših proizvoda izvozimo na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke, Kanade, Švedske, Švajcarske i drugih evropskih zemalja. Pojavio se problem naplate već izvezene robe zbog poremećaja u bankarskom sistemu. Jedan naš devizni račun otvoren je u Zber banci, drugi devizni račun u Našoj banci, a korespondentska banka je Moskovska banka. Suočeni smo sa problemom naplate za robu koju smo u međuvremenu izvezli. Nadamo se da će u narednom periodu nastupiti stabilizacija i normalizacija međubankarskog  plaćanja kako bismo mogli normalno funkcionisati”, kaže Filipović, ističući da je u ovom trenutku vrlo teško napraviti projekciju kalkulacije cijena gotovih proizvoda za ovogodišnju proizvodnju.
 


-Cijene repromaterijala koji koristimo za izradu finalnih proizvoda povećavaju se iz dana u dan. Limenke za naše proizvede poskupile su 115 odsto, cijena ulja je sa 1,43 KM povećana na više od četiri KM. Mazut je duplo skuplji, što je slučaj i sa folijom i drugim repromaterijalom. Cijena repromaterijala se formira na dnevnoj bazi, a na drugoj strani i naši kooperanti nalaze se u nezavidnoj situaciji zbog cijene mineralnog đubriva, goriva, pesticida, herbicida i drugih komponenti neophodnih za proizvodnju povrća. Nezahvalno je i neizvjesno govoriti o projekciji poslovanja u gotovo nenormalnim uslovima, kada se cijene formiraju, bukvalno, na dnevnom nivou”, kaže za ,,Semberske novine'' Stevo Filipović.
 
Filipović naglašava da fabrika ,,Sava Semberija” ima svakodnevne kontakte sa kooperantima koji ne odustaju od proizvodnje povrća, uprkos izuzetno teškim finansijskim uslovima.
 
-Potrudićemo se da preuzmemo sve dostupne količine povrća i da ga preradimo u ovogodišnjoj sezoni. Naravno, mnogi problemi su iskrsli na globalnom nivou i mi na to ne možemo uticati. Komuniciramo sa kupcima širom svijeta i pokušavamo formirati cijene naših proizvoda za ovu godinu. Dobavljači nam šalju signale da će za neke komponente imati cijene tek u junu, što će i nama otežati posao oko izrade projekcije poslovanja za ovu godinu”, kaže za ,,Semberske’’ Filipović.


 
,,Savini’’ proizvodi su cijenjeni u svijetu
 
Isporuke ,,Savinih” proizvoda iz prošlogodišnje sezone idu kontinuirano ka evropskim kupcima. Robe u magacinima ima dovoljno, a paleta ,,Savinih” proizvoda zaokuružena je na brojku od 180 različitih prerađevina od voća i povrća. 
 
-Kupcima nudimo gotova i konzervirana jela, slatki i kiseli program, a sve to se nalazi na najzahtjevnijim svjetskim tržištima, u zemljama koje imaju rigorozne kontrole kvaliteta. Do sada se nije dogodilo da imamo reklamaciju na naše proizvode, odnosno da nam je vraćena pošiljka iz inostranstva. Dnevno vršimo analize proizvoda. U postupku proizvodnje ne koristimo konzervanse, aditive, vještačke boje i vještačke zaslađivače. Trend u svijetu je zdrava i kvalitetna hrana i mi smo u tom smislu u prednosti u odnosu na druge proizvođače. Cijenom ne možemo parirati drugim evropskim proizvođačima, jer je u tim zemljama proizvodnja maksimalno subvencionisana”, kaže Filipović.



Semberija info