TRAGOM JEDNE FOTOGRAFIJE IZ ARHIVE SEMBERSKIH NOVINA :: Semberija INFO ::

 

TRAGOM JEDNE FOTOGRAFIJE IZ ARHIVE SEMBERSKIH NOVINA


Listajući „Semberske novine“ iz 1981. godine naišli smo na jednu kratku vijest koja se ticala izgradnje nove zgrade Doma zdravlja u Janji. Za više informacija obratili smo se Asimu Osmanbašiću, hroničaru iz Janje koji nas je upoznao sa istorijatom razvoja zdravstva u ovom semberskom mjestu.

- Prva zdravstvena ustanova u Janji uspostavljena je oko 1930. godine na lokaciji gdje je sada trgovina ,,Kort" i zvala se ,,Banja", jer je tu nekada bilo kupatilo. Pa kade neko hoće kod ljekara, kaže odoh u banju. U taj objekat koji je bio kao prva ambulanta u Janji, iz Bijeljine je jedanput sedmično dolazio čuveni ljekar dr Vojislav Kecmanović - Đedo. Poslije Drugog svjetskog rata od 1950. do 1953. godine stalni ljekar je bio Salom Mento, a poslije, od 1953. do 1956. dolazio je i liječio Janjarce Džon Grgur, a poslije njega dolazi dr Marija Stamatović i 1957. godine osniva Dom zdravlja.



Ona je i pokrenula gradnju nove zgrade preko puta Osnovne škole 1960/61 godine . Od 1969. do 1971. godine u Domu zdravlja u Janji radio je dr Mahmud Nurkić, zatim Boris Škarica, Dragan Savić, pa Esad Hasifić. Godine 1967. dolazi do integracije Doma zdravlja Janja u Medicinski centar Bijeljina, pa je i sva administracija prešla u Bijeljinu. Ostao je samo Radivoje Vasić, koji je primao zdravstvene knjižice i pacijente, a u sklopu Doma zdravlja radila je i zubna ambulanta, kao i apoteka. Dom zdravlja Janja je imao i svoje ambulante u selima Banjica i Glavičice. Inicijativa za pravljenje nove zgrade Doma zdravlja u Janji potekla je 1967. od Mjesne zajednice Janja koja je izradila i finansirala projekat, a Izvršni odbor SO Bijeljina je prihvatio projekat i konstrukciju finansiranja. Nosilac izgradnje  bioje  Medicinski centar Bijeljina, sa direktorom dr Nidžarom Opalić- Salihbegović“, rekao je Asim Osmanbašić za „Semberija INFO“.



Zgrada u kojoj su trenutno smještene ambulante porodične medicine rađena je u periodu od 1980. do 1982.  godine. Ambulanta je kompletno rekonstruisana i adaptirana tokom 2009. godine kada je dobijen izuzetno savremen i funkcionalan prostor. U okviru ambulante porodične medicine u Janji radi: laboratorija, ginekološka, pedijatrijska i stomatološka ambulanta. Četiri tima porodičnih ljekara i dva terenska tima pokrivaju oko 10.000 pacijenata koji žive u Janji i okolnim selima. Ambulanti Janja, naime, pripadaju i sektorske ambulante u Glavičicama, Banjici, Čengiću i Novom naselju Janja. 

Stanovnici ovog kraja imaju riječi hvale za medicinsko osoblje ove zdravstvene ustanove. Pored pohvala, najviše zamjeraju nepostojanje Službe Hitne medicinske pomoći koja je nekada funkcionisala pri Ambulanti u Janji.

​Semberija info - I. Gutić