NE ČEKAJTE DA SE JAVE TEGOBE I BOL :: Semberija INFO ::

 

NE ČEKAJTE DA SE JAVE TEGOBE I BOL


Iz godine u godinu, ženska populacija na području Bijeljine, u sve većem broju se registruju u Domu zdravlja u Ambulanti za specijalističke konsultacije iz ginekologije, čemu doprinosi i rast svijesti o preventivnim pregledima, ali i kvalitet usluga koje ambulanta pruža. Zaključno sa 31. decembrom 2021. godine, registrovano je 19. 310 pacijentkinja, što je povećanje u odnosu na prethodnih pet godina, a ovaj trend se nastavlja.
 
Svakodnevnio imamo priliku da čujemo da je prevencija pola zdravlja, ali ipak, najčešće o zdravlju „brinemo“, kad se pojavi bol. Stoga, ne treba da tražimo izgovore i izbjegavamo odlaske kod ljekara, jer rizikujemo mogućnost da kasno otkrijemo eventualni zdravstveni problem. Zdravlje nam uvijek mora biti na prvom mestu, odlazak kod ljekara redovan, a kada je riječ o ženama, posebno je važan odlazak kod ginekologa.

Načelnik Ambulante za specijalističke konsultacije iz ginekologije dr Bojan Stević naglašava da „redovni odlasci kod ginekologa treba da postanu zdrava navika koje ćemo se pridržavati“.

-Preporuka je da ženska populacija od petnaeste godine života, jednom godišnje obavljaju preventivni ginekološki pregled, mada pacijentkinjama koje imaju žensku djecu, savjetujem da djevojčice dovedu na prvi razgovor sa ginekologom, već sa trinaest, četrnaest godina starosne dobi. Na taj način ih pravilno možemo uputiti u polno sazrijevanje, opasnosti od polno prenosivih bolesti, maloljetničkim trudnoćama, HIV infekcijom, HPV infekcijom, načinima kontracepcije i o onom što je pogubno, a to je činjenica da 70 posto mladih u prve seksualne odnose stupaju bez zaštite“, kaže za portal ,,Semberija info'' dr Stević.

On dodaje da je predavanje u školama veoma bitno i preporučuje predavanja već u sedmom razredu, što je već i činio u prethodnom periodu. Dr Stević naglašava da se briga o reproduktivnom zdravlju mora ozbiljno shvatiti.

-Posebno je važno da žene, nakon stupanja u seksualne odnose, jednom godišnje obavljaju preventivni ginekološki pregled koji podrazumijeva palpatorni ginekološki pregled, kolposkopiju, ginekološki ultrazvučni pregled i PAPA test, a posebno treba obratiti pažnju na učestalost pojave karcinoma grlića materice, koji je u najvećem broju slučajeva uzrokovan infekcijom humanim papiloma virusima sa onkogenim potencijalom. Ima dug period razvoja, tako da nekada prođe i nekoliko godina dok bolest ne pređe u poodmakli stadijum. Moram naglasiti da postoji i genetska predispozicija za oboljevanje od karcinoma grlića materice, ali apsolutno nije jedina indikacija za redovne preventivne ginekološke preglede, tako da su osnovna preporuka prevencije i ranog otkrivanja ovog oboljenja jedino i samo preventivni ginekološki pregledi“, kaže za ,,Semberija info'' dr Stević.
 

On naglašava da je PAPA test od presudne važnosti za rano otkrivanje te bolesti, jer ovim testom se uočavaju promjene abnormalnih ćelija koje mogu da dovedu do karcinoma, a nerijetko se radi i u kombinaciji s drugim metodama, tačnije, kolposkopijom i histologijom.

-Značajno je pojasniti i da razvoja raka grlića materice nema bez infekcije HPV takozvanog visokog rizika, a HPV test svakako predstavlja budućnost skrininga za rak grlića materice. Dakle, redovni skrining, koji uključuje uzimanje PAPA testa jednom godišnje, sasvim je dovoljan i neophodno je naglasiti da bi takav pregled trebalo da uradi svaka žena nakon što stupi u polne odnose, odnosno tokom reproduktivne dobi. Ukoliko bi naša ženska populacija primjenjivala ovaj savjet, imali bismo mogućnost dijagnostikovanja karcinoma cerviksa u najranijoj fazi, kada je u potpunosti izlječiv“, savjetuje dr Stević.

On podsjeća da je opredjeljenje ambulante na čijem je čelu, kao i menadžmenta Doma zdravlja, da pored konstantnog rada na edukaciji stanovništva po pitanju značaja primarne zdravstvene zaštite, svoj rad baziraju na skriningu i preventivnim pregledima karcinoma grlića materice, prevenciji karcinoma dojke (fizikalni palpatorni pregled dojke, kako registrovanim pacijentkinjama, shodno starosnoj dobi, tako i porodiljama), ultrazvuk male karlice i dojke, mamografiju itd.

-Svakodnevno, pored pregleda, radimo edukaciju pacijentkinja, kako za prevenciju malignih bolesti tako i očuvanju reproduktivnog zdravlja. Pored toga, naš cilj je edukacija i pacijentkinja u ruralnom području, a to radimo putem akcija koje organizujemo i koje podrazumijevaju odlazak na teren, a sve u cilju da im omogućimo preglede u mjestu boravka i zaštitimo njihovo zdravlje. Ove godine takođe planiramo da planskim odlascima na teren u sektorske ambulante,  uradimo preventivne ultrazvučne preglede male karlice, a aktivnosti možemo realizovati na zadovoljstvo, kako nas, tako i naših sugrađanki, jer smo zahvaljujući posvećenosti direktorice, primarijus dr Danijele Đukin, dobili mobilni ultrazvučni aparat“, kaže dr Stević i podsjeća da su u prethodnom periodu radili i PAPA test, što se pokazalo veoma djelotvornim, jer su na terenu imali pacijentkinje koje nisu po 20 i više godina dolazile na
preglede.

-Pored ovih aktivnosti, uskoro nastavljamo sa, zbog pandemije obustavljenog rada, Škole za psihofizičku pripremu trudnica. Podsjetiću da smo ovu aktivnost počeli 2018. godine, a pokazala se kao izuzeteno značajna. Moram da naglasim da su naše porodilje, koje su prošle kroz ovu školu, nakon porođaja istakle da im je priprema za porođaj, itekako značila, a to nam daje vjetar u leđa da nastavimo i sa ovim aktivnostima“, najavljuje dr Stević.

Ukoliko se i dalje dvoumimo i odlažemo odlazak ginekologu, trebalo bi poslušati bitnu izjavu dr Stevića u kojoj kaže da je „bol najveći čovjekov prijatelj, jer nas natjera da odemo na pregled, ali ne trebamo dozvoliti da nas bol rukovodi zdravljem. Nemojmo čekati da se jave tegobe i bol. Neka nam briga o svom zdravlju postane i briga o nama bližnjim“.

-Ukoliko na vrijeme ne počnemo voditi računa o svom zdravlju, to se kasnije, kad je ginekologija u pitanju, može odraziti na bračni sterilitet, kao i ostale tegobe reproduktivnog, ali i opšteg zdravlja“, kaže dr Stević i ponavlja da žene treba za sebe da odrede jedan dan u godini, koji će biti dan za njihov preventivni pregled kod ginekologa.

Semberija info