MOŽE LI BIJELjINA POSTATI REGIONALNI CENTAR KOŠARKE? :: Semberija INFO ::

 

MOŽE LI BIJELjINA POSTATI REGIONALNI CENTAR KOŠARKE?


Foto
U sportskom životu Bijeljine košarka zauzima važno mjesto. Košarkaški klub „Radnik“ već 60 godina ima ulogu lučonoše ovog sporta u Semberiji. U posljednje dvije decenije u gradu je formirano još nekoliko košarkaških klubova. Među njima se ističe KK „Budućnost BN“. Sportski radnici ova dva kluba su, na početku tekuće sezone, napravili veliki korak ka kvalitetnijoj organizaciji i još većim rezultatima bijeljinske košarke. O čemu se radi?
 
KK „Radnik“ se takmiči u Premijer ligi BiH, a KK „Budućnost BN“ u Prvoj ligi RS. U cilju afirmacije mladih košarkaša nastale su razvojne ekipe KK „Radnik Spark“ i KK „Fabrika“ koje se takmiče u Drugoj ligi RS za seniore. Ove ekipe su formirane kako bi mladi igrači, uz što manje problema, napravili taj veliki korak u sportu – prelaz iz omladinskih u seniorsku kategoriju. U Drugoj ligi Republike Srpske grupa Centar takmiči se devet klubova od kojih većina ima ekipe sastavljene od iskusnih košarkaša, a najmanje tri imaju ambiciju da sljedeće sezone igraju Prvu ligu. Veliki test za mlade bijeljinske košarkaše.


 
-Kada mi je uprava kluba ponudila da preuzmem razvojni tim, tražio sam mlade igrače, da kostur ekipe čine momci 2006. godište, sa što manje punoljetnih košarkaša. Pored Druge lige, isti momci igraju i omladinsku PKO ligu. Na početku sezone je takmičenje na dva kolosjeka išlo jako teško, jer momci psihofizički nisu bili spremni za takvu vrstu izazova. Međutim, isti ti momci su, od zimske pauze do sada, odigrali osam utakmica i zabilježili sedam pobjeda. U PKO ligi imamo četiri pobjede iz četiri utakmice, a u Drugoj ligi imamo tri pobjede i jedan poraz. Prije dva mjeseca KK „Zvornik Basket“ nas je, u Bijeljini, pobijedio sa 37 koševa razlike, da bismo tu istu ekipu, prije desetak dana, savladali u Zvorniku sa pet razlike. Da su ovi dječaci igrali samo kadetsku ligu sigurno da ne bi ovako brzo sazreli i stasali. Igra, uporedo u PKO i Drugoj ligi, kvalitetni treninzi, individualni treninzi, to je ono što im klub može obezbijediti. Ostalo je do njihovog talenta i rada, rada, rada“, rekao je za „Semberija info“ Miloš Ivanović, trener kadetske selekcije KK „Radnik“ i trener razvojnog tima „Radnik Spark“.

Juniori KK „Radnik“ su 2020/21. sezone osvojili treće mjesto u Republici Srpskoj. Prije toga, 12 godina nijedna omladinska selekcija KK „Radnik“ nije ostvarila zapaženiji uspjeh, što govori koliko se vodilo računa o mladim košarkašima. Unazad dvije godine, sa dolaskom mlađih i energičnijih ljudi u upravu kluba, započinju pozitivni procesi i sada KK „Radnik“ ima popunjene sve uzrasne selekcije. Mnogo je mladih košarkaša, a rezultati ponovo dolaze u Bijeljinu.
 
Na drugoj strani, brojni mladi sportisti su prošli kroz košarkašku školu (i kuću) bračnog para Čojić i danas uspješno nastupaju za košarkaške klubove širom Evrope. Iz tog razloga, u regionalnoj sportskoj javnosti ,,Fabrika’’ je postala sinonim za KK „Budućnost BN“. Upravo tako su i nazvali svoj razvojni tim koji se takmiči u Drugoj muškoj ligi RS.

-KK „Budućnost BN“ je prepoznatljiva po forsiranju mladih košarkaša. Mnogo puta smo uočili taj problem adaptacije mladih sportista na uslove koji vladaju u seniorskoj košarci, tako da smo na početku sezone realizovali naš dugogodišnji plan da imamo razvojnu ekipu. KK „Fabrika“ je od ove sezone počela takmičenje u Drugoj ligi RS. Od tih momaka nemamo nikakvo očekivanje u smislu rezultata, glavni cilj je njihova afirmacija“, rekao je prvi čovjek KK „Budućnost BN“, Dario Čojić.


 
Iako je njihov ukupni rezultatski saldo u drugom planu, mladi košarkaši ,,Fabrike’’ su u dosadašnjem dijelu prvenstvapokazali da znaju igrati košarku, uz skor od osam pobjeda i pet poraza, ostvarivši pobjede nad favorizovanim ekipama ,,Zvornik Basketa’’ i ,,Dervente’’.

-Osnova KK „Fabrika“ su momci generacije 2005. i mlađi. Tu je i nekoliko starijih, iskusnijih momaka uz pomoć kojih ovi mlađi dobijaju šansu da, u jakoj konkurenciji, korak po korak, sazrijevaju. Postepeno ih uvodimo u sistem seniorske košarke. Kroz takmičenje sa starijim, iskusnijim i snažnijim košarkašima, imaju mnogo više mogućnosti da primijene ono sa čime ih, na treninzima, upoznajemo nego da igraju samo omladinsku ligu. Napredak je očigledan. Trenutno vodim momke koji su budućnost bijeljinske košarke“, rekao je Zdravko Vukašinović, trener KK „Fabrika“, uz napomenu da pored Fabrike, samo su još ekipe KK „Radnik Spark“, ugljevički KK ,,Rudar 2015’’ i djelimično KK „Modriča“, sastavljene od mladih košarkaša, dok ostali drugoligaški timovi imaju klasične seniorske sastave.

Sagovornici portala „Semberija info“ su saglasni da bijeljinska košarka ima dovoljno stučnosti, hrabrosti i talenta, ali da je za veće rezultate neophodna kvalitetnija sportska infrastruktura i veća podrška sponzora. Gradska sportska dvorana je nešto o čemu se dugo govori kao objektu koji bi obezbijedio nemjerljivo bolje uslove za treninge i takmičenja, ali i bolje rezultate dvoranskih sportova u Semberiji.
 
(Semberija info)