MIRNA JOVANOVIĆ OD MALIH NOGU MAŠTALA O GLUMI :: Semberija INFO ::

 

MIRNA JOVANOVIĆ OD MALIH NOGU MAŠTALA O GLUMI


Foto

Mirna Jovanović, rođena u Doboju, gdje je odrasla i završila srednjoškolsko obrazovanje, a po porijeklu i po mjestu prebivališta Bijeljinka, mlada je i perspektivna glumica i slikarka.  Iako joj je gluma prva ljubav, još od djetinjstva, ona se oprobala i u slikarskim vodama i tu uspješno „pliva“.
 
Mirna Jovanović završila je Akademiju umjetnosti-smjer gluma u Bijeljini 2013. godine u klasi profesora Juga Radivojevića, a 2014. godine iznenada, kako kaže,  upisala školu ikonopisa „Odigitrija“ u Bijeljini, a 2018. godine  je završila.
Jovanovićeva je za „Semberija info“ rekla da je od malih nogu maštala da bude glumica, ali da joj slikarstvo nije bilo ni na kraj pameti.
-Ka glumi sam imala sklonosti, ali prema slikarstvu nisam imala ni malo. Školovanje u Školi „Odigitrija“, mi je olakšalo godine čekanja da Bijeljina dobije svoje Gradsko pozorište da bih imala gdje da radim. To me je ispunjavalo dovoljno u tom periodu“, istakla je Jovanovićeva.


 
Sa upisom u  Školu ikonopisa, 2014. godine, počela je crtati minijature, a iste godine postala je član Udruženja likovnih umjetnika „Sveti Luka“.
-Sa njima sam na početku imala kolektivne izložbe, gdje su izlagali svi članovi udruženja, a nakon godinu dana od završene škole imala sam prvu samostalnu izložbu ikona na Palama povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve“, kazala je Mirna koja je počela da slika slike u vizantijskom, odnosno ikonopisnom stilu, ali sa svjetovnim motivima.

-Nisam vidjela da iko stvara takve slike, pa sam htjela da se testiram, jednostavno da pokušam, pa šta bude.  Sticajem okolnosti moje slike su stigle do episkopa pakračko - slavonskog Jovana Ćulibrka. Kod njega sam išla  u posjetu, u Pakrac i Jasenovac, da se upoznamo i da mi kaže imaju li te slike smisla, da li je to protiv pravila ikonopisa. Njemu se to dopalo i bio mi je vjetar u leđa, što se toga tiče, ne vjerujem da bih nastavila da slikam to, ali me je podržao i rekao da nastavim. Nakon nekog vremena od te posjete otvorilo se i Gradsko pozorište „Semberija“, ali desila se pandemija korona virusa i lokdaun, tako da sam se opet posvetila slikanju“, podsjeća Mirna Jovanović.
 
Koliko je plodonosna umjetnica govori i to da je 2021. godine imala i samostalnu izložbu u Zaječaru na „Danima hrišćanske kulture“.
-Na toj izložbi sam izlagala slike zapadnih slikara, a koje sam prebacivala u vizantijski stil, što je bilo u skladu sa izložbom, jer nosi naziv „Zapad u istočnom ruhu“. U Zaječaru sam upoznala divne ljude, sa kojima sam se i sprijateljila. Nakon tog 11. novembra, u Bijeljini sam imala izložbu na godišnjicu rođenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog pod nazivom „Lica Dostojevskog“, koji je moj omiljeni pisac. Tada su došli i gosti iz Zaječara, koji prave muziku po njegovim romanima i tako da se sve lijepo uklopilo“, ponosno je rekla Jovanovićeva.
Ona je za kraj, za portal „Semberija info“, poručla da nikada ne treba odustajati, jer dođe period kada se čovjeku počnu otvarati sva vrata, a koja su, inače, godinama bila zatvorena i onda sve krene odjednom.


 
Rad ove mlade umjetnice prepoznala je i Ruska patrijaršija. Ikone, koje je ona slikala, prošle su selekciju i naćiće se u katalogu ikona za ovu godinu, a gdje će se osim njenih radova naći i radovi ikonopisaca iz cijelog svijeta. Takođe, njeni radovi, odnosno ilustracije nalaze se i u slikovnici „Skrovište za tajnu“, koju je napisala Bijeljinka Jelena Kalajdžija, a uskoro će se njene ilustracije naći i u novoj slikovnici koja tek treba da ugleda svjetlost dana.
 
(Semberija info)