SEDMOČLANA PORODICA NOVAKOVIĆ IZ TRNjAKA OD UZGOJA CVIJEĆA KOJI IM JE BIO HOBI RAZVILI OZBILjNU POLjOPRIVREDNU PROIZVODNjU :: Semberija INFO ::

 

SEDMOČLANA PORODICA NOVAKOVIĆ IZ TRNjAKA OD UZGOJA CVIJEĆA KOJI IM JE BIO HOBI RAZVILI OZBILjNU POLjOPRIVREDNU PROIZVODNjU


Foto
Na porodičnom gazdinstvu Novaković iz Trnjaka, do 2000. godine, ova porodica primarno se bavila povrtlarstvom, a od 2000. godine počinju da se bave hortikulturom, kao hobijem.
Nakon izvjesnog vremena hortikultura iz hobija prerasla je u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. U porodici, koja broji sedam članova, svi su uključeni u proces proizvodnje i uzgoja cvijeća, od najstarijih do najmlađih ukućana, jer kako se kaže „sloga kuću gradi“.
 
Novakovići za ,,Semberija info’’ ističu da su proizvodnju već davne 2000. godine započeli u jednom malom plasteniku koji je imao oko 60 metara kvadratnih.
-Na samom početku od rodbine, prijatelja i komšija uzimali smo mladice sobnog cvijeća, mladili ih i prodavali na pijaci. Od te zarade, iduće godine smo kupili kvalitetna sjemena i malo po malo, došli smo do ozbiljne proizvodnje koja traje i danas, sa tendencijom porasta. Iako na početku nismo znali skoro ništa o proizvodnji cvijeća, vremenom smo se usavršavali uz pomoć stručne literature, odlazili smo na seminare, što i danas činimo. Trenutno pod plastenicima imamo 500 metara kvadratnih“, rekli su za „Semberija info“ Novakovići.


 
Prema njihovim tvrdnjama, proizvodnja cvijeća je veoma zahtjevna i skupa  proizvodnja, jer tokom cijele godine ima posla u plastenicima.
-Treba biti aktivan tokom cijele godine. Za proizvodnju sezonskog cvijeća proizvodnja kreće tokom zime, od decembra do februara, sve zavisi od vrste cvijeća. Ali kada znate da će plod vašeg truda i rada krasiti nečije dvorište ili balkon, isplati se trud i zalaganje. Teško je pronaći vrijeme da se otputuje negdje na odmor, jer uvijek neko mora biti prisutan, ljeti da zaliva, a zimi da loži vatru. Ima mnogo troškova, ali se i isplati. Kako je počela pandemija virusa korona, imali smo veću potažnju, nego inače, jer se dosta ljudi bavilo uređenjem svojih dvorišta i balkona. Ipak, kada se voli posao kojim se bavite, ništa vam ne pada teško“, istakli su Novakovići.
 
U posljednje vrijeme najaktuelnija tema među poljoprivrednim proizvođačima je skok cijena repromaterijala i što se toga tiče sa ovog poljoprivrednog gazdinstva rekli su da su sjeme nabavili po starim cijenama, jer je ono kupljeno u toku protekle godine, ali da je cijena nekim drugim sredstvima koja su potrebna za uzgoj i prozvodnju mnogo veća.

-Saksije, đubrivo, humus, zaštita i sve što je potrebno za uzgoj cvijeća ima veću cijenu, nego prethodnih godina. Kada počnu pripreme za iduću sjetvu otkrićemo kakva će situacija biti po pitanju sjemena kada budemo naručivali za iduću godinu,“ kazali su Novakovići.
Oni u ponudi imaju veliki izbor cvjetnih vrsta, kao što je sezonsko cvijeće, sobno, rezano, razne trajnice, sukulenti i sadnice južnog voća.

-Od sezonskog cvijeća imamo muškatlu (lozanu i stojeću), begonije, kadifice, citrice, jagorčevine, ljubičice, surfinije i mnoge druge. Od rezanog cvijeća u ponudi imamo kale, karanfile, gipsofile, a u pripremi su i plastenici za nove vrste rezanog cvijeća. Ponuda sobnog cvijeća je raznolika i ona je iz naše sopstvene proizvodnje, ne uvozimo, a do prošle godine smo bili jedini na području Semberije koji su imali u svojoj ponudi kaktuse i sukulente. Od južnog voća u ponudi imamo limun, pomorandžu i bananu,“ naveli su za ,,Semberija info’’ Novakovići.



Dodali su, takođe, da su najotpornije i najtraženije vrste sezonskog cvijeća begonija za dvorište, a za balkone muškatle i surfinije, jer cvjetaju od proljeća do prvih mrazeva.
Takođe, naglasili su  da tokom cijele godine imaju nešto u ponudi.

Pored sezonskog cvijeća, sobnog, Novakovići u ponudi imaju i razne bukete koje izrađuju od rezanog cvijeća iz sopstvene proizvodnje po porudžbini i planiraju da povećaju obim uzgoja rezanog cvijeća, da bi svakog mjeseca imali bar po jednu vrstu u ponudi za bukete.
Pored toga u ponudi imaju i mini baštice za koje koriste kaktuse i sukulente, a ukrase za njih sami izrađuju. Takođe, pored svega, pripremaju i aranžmane za sve veće praznike, slavlja,  kao i dekoracije sa balonima za proslave.
 
Njihovu ponudu možete pogledati na fejsbuk i instagram stranicama pod nazivom „Hortikultura Novaković“, a možete ih pronaći i na Zelenoj pijaci u Bijeljini na tezgama „Novaković“. Takođe, oni cvijeće prodaju i kod kuće.
Da podsjetimo, Dajana Novaković jedan je od inicijatora i organizatora „Sajma cvijeća“ u Bijeljini, a prema njenim riječima sajam će biti održan i ove godine, ali nije precizirala vrijeme održavanja.



(Semberija info)