MIRA PILIPOVIĆ: ŽIVOT POSVEĆEN SPORTU :: Semberija INFO ::

 

MIRA PILIPOVIĆ: ŽIVOT POSVEĆEN SPORTU


Na manifestaciji „Izbor sportiste godine Grada Bijeljina 2021“, Mira Pilipović iz Košarkaškog kluba „Radnik“ dobila je nagradu za najboljeg sportskog radnika Grada Bijeljina za prošlu godinu. Dobijena nagrada je bila povod za razgovor sa Mirom Pilipović. Kako sama kaže, njen život je sport. Od svoje devete godine počela je trenirati košarku. Prve košarkaške korake napravila je u sarajevskom KK „Bosna“. Već 1973. godine prelazi u ŽKK „Željezničar“, sa kojim je veoma mlada igrala Prvu ligu socijalističke Jugoslavije. Iako je vrlo mlada prestala sa aktivnim, profesionalnim angažmanom u sportu ostala je svojim bićem vezana za sportske terene i omladinu željnu dokazivanja.

-U Vogošći sam 1983. godine osnovala košarkaški klub u kojem sam igrala i trenirala. Zvao se KK „Radivoj Korać“ i igrali smo do 1995. Zamislite sad, ratno je stanje, bombarduje se, a mi igramo košarku. Željela sam da tim djevojčicama napravim ambijent da se makar na treningu ili utakmici osjećaju kao sva djeca koja su u tom momentu živjela neke normalne živote širom planete“, rekla je za „Semberija info“ Mira Pilipović.



Od 1998. godine je dio KK „Radnik“ iz Bijeljine. Trenirala je ,,Radnikove’’ pionire, kadete, juniore, obavljala poslove fizioterapeuta, bila predstavnik kluba. Iz tog perioda posebno ističe Draganu Stanković. Seniori KK „Radnik“ su petostruki osvajači Prve lige Republike Srpske (sezone 2003/04, 2008/09, 2011/12, 2015/16. i 2020/21.), a uz svaku šampionsku generaciju je bila popularna Majkara.

-Nagrada koju sam nedavno dobila znači mi mnogo, jer se desila na 60. rođendan KK „Radnik“. Volim sport, volim ljude i trudim se da ih, naročito djecu i omladinu, potaknem na dobre i pozitivne stvari. I kada to radiš pod krovom jednog kluba, i to skoro četvrt vijeka, onda to mora da znači. Decenijama sam sa mladima, i u klubovima i u reprezentaciji, kao trener, fizioterapeut, tim menadžer, a ponajviše kao majka. Djeca su mi dala nadimak Majkara“, sa osmjehom kazuje Mira Pilipović.

Skoro deset godina bila je nezaobilazni dio stručnog štaba ženske košarkaške reprezentacije BiH, obavljajući uvijek dvije ili tri funkcije.



-To je lijepo iskustvo. Divne djevojčice, strogi treneri, organizatorske teškoće, malo sna, mnogo putovanja... Sa sve tri ženske selekcije, U16, U18, U20, putovala sam po Evropi na kvalifikacije i na Evropska prvenstva. Često se znalo dešavati da se sa jednim timom vraćam u Sarajevo, samo prebacim prtljag iz autobusa u drugi autobus, nabrzinu jedem i sa drugom selekcijom putujem dalje. Vratim se, naprimjer iz Sofije i odmah putujem za Bukurešt. Bilo je naporno, ali je svaki momenat sa tim mladim košarkašicama bio zlata vrijedan. Primjera radi, sa U20 selekcijom smo 2013. godine Zoran Mikeš, Slobodan Kecman i ja učestvovali na Evropskom prvenstvu B divizije i ušle među četiri najbolje ekipe. Tada su u reprezentaciji bile Nikolina Džebo, Marica Gajić, Nikolina Babić, Melisa Brčaninović, koja je tada imala samo 13 godina i bila veliko otkrovenje... Te djevojke su sada okosnica seniorske reprezentacije BiH, koja je izborila učešće na Svjetskom prvenstvu u Australiji ove godine. Meni je čast što sam učestvovala u njihovom sportskom stasavanju“, kaže na kraju razgovora za ,,Semberija info’’ Mira Pilipović.

Semberija info