UNAPREĐUJEMO RAD U INTERESU ZAŠTITE ZDRAVLjA :: Semberija INFO ::

 

UNAPREĐUJEMO RAD U INTERESU ZAŠTITE ZDRAVLjA


Zdravstveni sistem u Brčko distriktu koncipiran je drugačije u odnosu na Republiku Srpsku, Federaciju BiH, jer primarni, sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite djeluju   u okviru Javne zdravstvene ustanove Brčko distrikta. Sa FZO Brčko distrikta imaju potpisan ugovor za oko 74. 000 građana koji imaju pravo da se liječe u Zdravstvenom centru.

Biti na čelu Javne zdravstvene ustanove, odgovoran je i zahtjevan zadatak, jer u pitanju je zdravlje stanovništva. Za menadžera sa jasnim planom, ali i vizijom, to je dadatni izazov,  jer kako za ,,Semberija info’’ kaže rukovodilac Bolnice u Brčkom, dr Đorđe Lazić, uvijek treba stremiti ka unapređenju pružanja usluga pacijentima. Za četiri mjeseca, koliko je na dužnosti i još uvijek prisutnoj pandemiji virusa korona, Lazić je uz podršku saradnika, Vlade Brčko distrikta i Fonda zdravstvenog osiguranja Distrikta, učinio konkretne pomake. Na dužnost je stupio početkom oktobra u periodu kad je bilo „zatišje“ sa brojem oboljelih od kovida.

-Taj period sam koristio da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj postoji 10 odjeljenja sa pododjeljenjima i odsjecima, stanje vraća, uslovno rečeno, na početak, odnosno, u redovni režim rada. S obzirom da je zbog velikog broja kovid bolesnika, koji je dostizao i do 150, prethodno su određena odjeljenja bila transformisana u kovid odjeljenja, što je dovelo do zaustavljanja svih drugih medicinskih programa u Bolnici, tačnije, bili su svedeni na minimum i hitna stanja. Vraćanje redovnom režimu rada, ne zanemaruje činjenicu da pandemija i dalje traje, ali, na sreću, nemamo visoke brojke kao prethodne godine. Prilagođavamo se situaciji i uz poštovanje medicinske struke i protokola rada u liječenju kovid bolesnika i dalje vršimo transformaciju pojedinih odjeljenja. Ipak, to je sada u mnogo manjem kapacitetu, u odnosu na prethodni period.

Da li ste zadovoljni kadrovskom strukturom u Bolnici?

-Brčanska Bolnica baštini tradiciju respektabilne zdravstvene ustanove, kako sa izuzetnim ljudskim resursima, tako i sa značajnim brojem kvalitetno opremljenih odjeljenja. Međutim, ono sa čim se suočava veliki broj zdravstvenih ustanova u regionu, to je nedostatak kadrova, ne zato što ih nemamo, nego zbog njihovog odlaska u neke druge zemlje. U JZU „Zdravstveni centar Brčko“,  zaposleno je oko 800 radnika. U samoj Bolnici zaposleno je oko 400 radnika, od čega je 350 ugovora na neodređeno vrijeme. Od ukupnog broja zaposlenih u bolnici 95 su ljekari (specijalisti, specijalizanti i doktori opšte prakse), a ostalo je srednji medicinski kadar, te radnici koji su u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, administarciji i logistici. Potrebe za stručnim kadrovima su, svakako, veće, kako bismo na što kvalitetnijem nivou, pružili usluge našim pacijentima, što je, svakako, i moj cilj.

Šta preduzimate po pitanju unapređenja rada u Bolnici?

-U programu rada za tekuću godinu, konkretizovao sam zadatke, a s obzirom da dolazim iz oblasti ekonomije, na zdravstveni sistem gledam kao na tržište. Brčko distrikt, s obzirom na sve specifičnosti, može da ima zdravstveni sitem koji bi mogao veoma brzo postati vodeći u svim oblastima kada je riječ o medicini. Procedure za angažovanje eminentnih stručnjaka su pojednostavljene, jer sve što je potrebno na nivou sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, Vlada Distrikta i Odjeljenje za zdravstvo, daju mogućnost raspisivanja javnog poziva. To je korisno za sve, jer se ne pravi odliv budžetskih sredstava zbog odlaska osiguranika u zdravstvene ustanove u druge centre. Dakle, zahvaljujući pojednostavljenoj proceduri javnog poziva, možemo da angažujemo eminentne stručnjake  iz Tuzle, Banjaluke, Srbije itd, a pri tom smo našim osiguranicima omogućili kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i poštedjeli ih odlaska u druge sredine, što nam je primarni cilj. Angažovanjem eminentnih stručnjaka jačamo kredibilitet ustanove, povjerenje naših osiguranika, takođe, se vraća, a samim tim, ne vrši se ni odliv sredstava iz Distrikta.

Šta Vam je ovogodišnji prioritet u radu?

Ova godina je u znaku tri oblasti. Prva je dijagnostika, jer Brčko je nabavilo najsavremeniji CT aparat koji će značajno doprinijeti da naši pacijenti ne idu u druge gradove. U planu je i kupovina magneta, a, svakako, i svih drugih medicinskih aparata koji su potrebni za kvalitet rada. Druga oblast je oftalmologija, jer Brčko je u jednom trenutku zaustavilo svoj razvoj u ovoj oblasti. Trenutno imamo dva vrhunska oftalmologa, zahvaljujući čijem angažovanju smo uspjeli da sve građane koji imaju oftalmoloških problema, zadržimo u Distrktu. Na ovaj način smo, samo po pitanju operacije katarakte, napravili uštedu u iznosu od 1,5 miliona konvertibilnih maraka. Navešću primjer da je tokom prošle godine urađeno 90 operacija katarakte, a ove godine, zahvaljujući angažovanju dva eminentna doktora, za samo mjesec dana je urađeno oko 100 ovakvih intervencija. Do kraja godine, ovim načinom rada, stičemo mogućnost da unapređujemo oftalmologiju, a građani Distrikta ne moraju odlaziti u druge sredine i što je najbitnije, sve intervencije se rade na visokom novou i bez bilo kakvih posljedica. Smatram da Brčko može i treba da širi kapacitete, a to sam i sebi postavio za cilj. Ako znate da nemate Odjeljenje infektologije, svakako da morate razmišljati u tom pravcu, posebno kad znate da postoje uslovi da se to realizuje. Takođe, svaki ozbiljan i respektabilan zdravstveni centar, odgovornim radom, veoma brzo može postati i priznati edukativni centar, koji će otvoriti vrata brojnim stručnjacima u svijetu medicine. Kao treća oblast, u planu za ovu godinu su hirurgija i posebno ortopedija. Unapređenje ove oblasti je neophodno realizovati, osiguranike, koji imaju problema sa oboljenjima iz ovog domena, zadržati i pružiti im sigurnost i kvalitet intervencije. Angažovanjem priznatih stručnjaka u ovoj oblasti, siguran sam da ćemo napraviti iskorak, a to će vratiti povjerenje naših pacijenata u zdravstveni centar, zaštiti budžet i svakako, Bolnicu izdići na nivo koji joj i pripada.

Semberija info